Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

9

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc Ministrstvo za zdravje koncesije Metka Zorc Anton Jamnik

Torek, 26. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zakon Kolar Celarčeve na referendum? Koncesionarji zbirajo podpise.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

9

Referendumsko vprašanje ZZD | Foto zdravniki-zobozdravniki.net

Foto: zdravniki-zobozdravniki.net

Po referendumu o zakonu o izgradnji drugega tira se nam morda obeta še en glas ljudstva, tokrat v zdravstvenem resorju. Skupina državljanov na čelu z Jožefom Ivanom Ocvirkom, sicer predsednikom Društva za zdravje naroda, ki združuje zdravnike koncesionarje, zbira podpise za referendum o zakonu o zdravstveni dejavnosti.

Danes je zadnji dan za vlaganje pobud za referendum o zakonu o zdravstveni dejavnosti, ki ga je Državni zbor (DZ) sprejel prejšnji torek. S tem se izteka čas za zdravnike zasebnike, ki od prejšnjega četrtka zbirajo 2.500 podpisov za vložitev pobude za referendum. Kot je razvidno iz spletne objave (posnetek na zgornji fotografiji), je prvopodpisani pobudnik Jožef Ivan Ocvirk.

Gre za predsednika Društva za zdravje naroda, ki velja za združenje zdravnikov koncesionarjev, za katere bo novi zakon marsikaj spremenil. Med drugim bo uvedel podeljevanje koncesij prek javnega razpisa ter dolžino koncesije omejil na 15 let z možnostjo podaljšanja za še 15 let (več o spremembah v nadaljevanju). Telefonska številka društva, ki ga vodi Ocvirk, v času našega klica ni bila dosegljiva. Je pa včeraj za Delo dejal, da pobudnik referenduma ni društvo, temveč on osebno, saj da je teden dni premalo časa za sklic seje upravnega odbora društva. 

Sprejemu novele so sicer v preteklih mesecih nasprotovale različne zdravniške organizacije. Že prejšnji teden je RTV Slovenija poročala, da podpise zbira tudi združenje zdravnikov in zobozdravnikov zasebnikov. 

Kaj je potrebno za referendum?

V primeru, da pobudniki zberejo 2.500 podpisov, bo predsednik Državnega zbora (DZ) Milan Brglez v sedmih dneh razpisal rok za zbiranje 40 tisoč podpisov. | Foto: Thinkstock V primeru, da pobudniki zberejo 2.500 podpisov, bo predsednik Državnega zbora (DZ) Milan Brglez v sedmih dneh razpisal rok za zbiranje 40 tisoč podpisov. Foto: Thinkstock Pobudniki morajo najprej zbrati 2.500 podpisov volivcev in jih v sedmih dneh po sprejemu zakona predložiti predsedniku Državnega zbora Milanu Brglezu. V primeru, da je pobuda vložena v skladu z zakonom, Brglez v sedmih dneh po njenem prejemu določi koledarski rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Zbiranje podpisov traja 35 dni, pobudniki pa morajo zbrati 40 tisoč podpisov podpore. Te morajo ponovno predložiti Brglezu, in sicer v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov.

Nasprotniki novele zakona o zdravstveni dejavnosti menijo, da zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc ni upoštevala mnenja stroke. | Foto: STA , Nasprotniki novele zakona o zdravstveni dejavnosti menijo, da zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc ni upoštevala mnenja stroke. Foto: STA ,

"Nas bodo po 15 letih kar ukinili ali kaj?"

Tudi Društvo za zdravje naroda sicer že vse od začetka priprave nasprotuje noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Članica upravnega odbora društva je zdravnica in lastnica koncesionarske ambulante Medicor Metka Zorc. Ta  je lastnica zasebne kardiološke ambulante Medicor - ljubljanski sedež podjetja je na istem naslovu kot Ocvirkovo društvo -  in ima velik interes za vplivanje na ureditev koncesij, saj njena ordinacija na ta način ustvari večino prihodkov.

Medtem ko se nam Ocvirk ni javil, Zorčeva pravi, da se z referendumsko pobudo zaradi osebnih razlogov ni imela časa ukvarjati. "V okviru društva o referendumu nismo razpravljali, vem pa, da potekajo aktivnosti za referendum," nam je dejala  v telefonskem pogovoru in dodala, da bo gotovo prispevala svoj podpis.

Jezi se nad določilom novele, da se koncesija podeli le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let, pri čemer se lahko čas koncesije podaljša še za 15 let. "Koncesije nam bodo podelili za 15 let, potem pa nas ukinili ali kaj? Zakon je treba spremeniti."

Metka Zorc, lastnica zasebne kardiološke ordinacije Medicor, znana tudi kot zdravnica Igorja Bavčarja, nasprotuje noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. | Foto: Matej Leskovšek Metka Zorc, lastnica zasebne kardiološke ordinacije Medicor, znana tudi kot zdravnica Igorja Bavčarja, nasprotuje noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: Matej Leskovšek

Nenapovedano k Cerarju

Zorčeva je bila sicer s škofom Antonom Jamnikom, članom nadzornega sveta Medicorja, novembra 2015 na precej nenavadnem sestanku pri premierju Miru Cerarju, ki bi lahko bil povezan prav z za koncesionarje sporno novelo.

Po prvotnem načrtu bi se moral, kot so nam tedaj pojasnili v premierjevem kabinetu, Cerar srečati le z Jamnikom. "Predvideno je bilo, da bo pogovor tekel o poteku reševanja odprtih vprašanj med državo in Cerkvijo. O procesu, ki ga je premier (pred tem, op. a.) znova obudil z nekaj srečanji z nadškofom Stanislavom Zoretom," so nam pojasnili. A s škofom je nenapovedano prišla tudi Zorčeva.

V kabinetu premierja so zanikali, da bi pogovor tekel o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. 


Preberite še:

Nenavadni cerkveno-zdravstveni obiski pri premierju Cerarju


Do koncesije le z razpisom in za omejen čas

zdravnik ambulanta zdravje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Novela zakona o zdravstveni dejavnosti predvideva, da se koncesija podeli le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let, pri čemer se lahko čas koncesije podaljša še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže. Po noveli koncesija ne bo predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa.

Besedilo novele na novo opredeljuje tudi odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki mora biti pri izvajalcu zaposlen sorazmerno glede na obseg dejavnosti. Po novem bodo lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji. Novela na novo opredeljuje tudi zasebne zdravstvene delavce in zasebno zdravstveno dejavnost ter to, katerih zdravstvenih dejavnosti zasebniki ne smejo opravljati.

Ne spreglejte