Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prostovoljstvo

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 16.29

8 let

Zavod Voluntariat predstavlja priložnosti za prostovoljno delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavod Voluntariat bo ob 18. uri v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani predstavil mednarodne prostovoljske tabore in prostovoljske programe, ki jih organizira po svetu.

V začetku leta bodo tako že tradicionalno predstavili svoje delovanje in priložnosti za delo na več kot 1000 mednarodnih taborih in drugih programih, ki jih ponujajo.

Na projektih preko Voluntariata trenutno deluje okrog 20 prostovoljcev iz Slovenije Predstavili bodo predvsem potek treh projektov, in sicer mednarodnega prostovoljskega tabora na Finskem, projekta globalnega učenja v Maroku in evropske prostovoljske službe iz Gane. Po predstavitvah bodo udeleženci lahko predstavnikom zavoda zastavili vprašanja glede projektov in prostovoljstva nasploh, je povedal vodja mladinskih programov pri zavodu Voluntariat Urban Presker.

Trenutno na projektih po svetu preko Voluntariata deluje okoli 20 prostovoljcev iz Slovenije, večinoma so to mladi, ki so se udeležili dolgoročnih projektov v tujini. Več zanimanja za prostovoljske projekte je v poletnem času, ko je več kratkoročnih poletnih taborov. Prostovoljci, ki so v tujini v zimskem času, so večinoma tisti, ki sodelujejo v polletnih oziroma enoletnih projektih po svetu, je povedal Presker.

Letos bodo prostovoljci lahko odšli na delo v Vietnam Večinoma se prostovoljci odločajo za odhod v evropske države, so pa priložnosti za delo tudi v drugih državah na vseh celinah sveta. Lani so na primer sodelovali v projektu v Gani, letos pa bodo zainteresirani lahko odšli na delo v Vietnam.

"Najbolj popularni so projekti z okoljevarstveno vsebino in delo z ranljivimi skupinami, kot so otroci, starejši in ljudje s posebnimi potrebami," pravi vodja mladinskih programov Urban Presker.

Stroški prostovoljcev so odvisni od destinacije Stroški prostovoljcev, ki se odločijo za odhod v tujino, so različni in odvisni od destinacije. Prostovoljci, ki so se na primer udeležili projekta v evropski službi za prostovoljstvo, niso z bivanjem v Gani imeli nobenih stroškov, dobili so denar za hrano in žepnino, kriti pa so morali le deset odstotkov potnih stroškov, saj je projekt financirala Evropska komisija, ki želi tako krepiti evropsko državljanstvo.

Na ostalih projektih pa morajo prostovoljci vsaj deloma poskrbeti za stroške prevoza ali bivanja in prehrane, posebej v državah globalnega Juga, kjer lokalne organizacije same težje financirajo nastanitev tujcev. "Ne organiziramo pa nekakšnega voluntarizma v smislu aktivnih počitnic, tako da gredo vsa sredstva prostovoljcev dejansko samo za bivanje in hrano, ne pa za razne safarije in podobno," je dodal Presker.

Prostovoljci ne potrebujejo veliko predznanja Načeloma prostovoljci pred odhodom v tujino ne potrebujejo veliko predznanja. Pri delu z ranljivimi družbenimi skupinami se sicer pričakujejo določene izkušnje, večinoma pa se je možno potrebnih znanj naučiti sproti. Lani so se prostovoljci na primer v Španiji učili gradnje kamnitih hiš, ki so tradicionalne v določenem predelu te države, je še dodal Presker.

Ne spreglejte