Zavezniki, prijatelji in poslovni partnerji glavnega Darsovega nadzornika

S kom je v preteklih letih sodeloval Robert Ličen in kdo mu svetuje pri njegovem javnem nastopanju, ko govori o dokazih, a jih ne pokaže.

1 / 2

Foto: Reuters , Matej Povše , Bor Slana , STA , Ana Kovač , Matej Leskovšek , Klemen Korenjak , Marko Vanovšek , Mediaspeed

2 / 2

Foto: Reuters , Matej Povše , Bor Slana , STA , Ana Kovač , Matej Leskovšek , Klemen Korenjak , Marko Vanovšek , Mediaspeed

Danes se izteče rok za oddajo ponudb za vzdrževanje obstoječega sistema cestninjenja na slovenskih avtocestah. Gre za nadvse zaželen in dobičkonosen posel.

Slovenski državni holding, ki v družbi za avtoceste zastopa vlado kot edinega lastnika, pa je začel postopke za imenovanje novih nadzornikov. Trije so namreč prejšnji teden odstopili, ker se niso strinjali z izjavami svojega predsednika Roberta Lična. Ta še vedno vztraja v nadzornem svetu, dokazov o političnih pritiskih, o katerih je govoril v izjavi za javnost 27. avgusta, pa do zdaj ni razkril.

Pravi, da ne pripada lobijem in politiki, a kako je prišel na vrh Darsa? Ličen je prejšnji teden na naše vprašanje odvrnil, da ne pripada nobenemu lobiju, med nadzornike Darsa pa naj bi ga pred enim letom pripeljalo prav to, da ni član nobene politične stranke. To naj bi bila njegova prednost pred drugimi kandidati. V času vlade Boruta Pahorja je sicer bil kandidat SD za ministra, a vodja nadzornikov v državnem podjetju, ki obrača milijone, ne postaneš brez politične podpore. Na takšno funkcijo te imenuje vladajoča politika in ta te s položaja tudi odstavi. Če se je nekdo trudil in lobiral pri politikih za določen položaj, se zdaj težko pretvarja, da s politiko nima nič.

Kdo je torej Ličnu pomagal do položaja in kdo mu ga pomaga ohranjati? S pomočjo internetnih iskalnikov smo sestavili mrežo zaveznikov, prijateljev in poslovnih partnerjev Roberta Lična. Poudarjamo, gre za poslovne vezi, s tem ni nič narobe, nič ni prepovedano, so pa povezave zanimive, saj kažejo omrežje, v katerem je človek na svoji karierni poti. Kot pravi slovenski pregovor: Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si.

Združenje Enajstica Roberta Lična skrivnostno združenje Enajstica povezuje s svetovalcem Leonardom F. Peklarjem ter z lobistom in svetovalcem Milošem Čiričem. Enajstico je ustanovil Miloš Čirič, zavili so se v tančico skrivnostnosti, uradno so združenje ustanovili z namenom izobraževanja.

Kako naj bi pritiskali na Lična Prejšnji teden je Ličen zatrdil, da vlada od njega zahteva menjavo predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza . Ob tem je posebej izpostavil infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča. Ta naj bi od Lična dvakrat osebno zahteval Knezovo menjavo. Minister je to zanikal. Vlada naj bi zahtevala Knezov odhod tudi zato, ker "ni iz prave politične opcije", po Ličnovih besedah pa naj bi bilo dogajanje povezano tudi z razpisom za elektronsko cestninjenje slovenskih avtocest. Ta naj bi bil vreden okoli 200 milijonov evrov, do zdaj pa je že večkrat propadel. Drugi trenutno vroč posel je gradnja avtocestnega odseka Gruškovje. Ta posel je ocenjen na okoli sto milijonov evrov.
Ima Ličen dokaze za to, kar govori? Ličen je pred dnevi zatrdil, da ima za trditve o pritiskih ministra Gašperšiča določene dokaze in da jih bo predstavil. Dejal je tudi, da je pripravljen na preizkus z detektorjem laži. Na Twitterju je zapisal, da je šlo za sestanka 24. septembra in 26. novembra lani. Je torej Ličen ministra Gašperšiča med pogovorom zvočno snemal? Njegov odgovor na naše vprašanje: "Kje si pa jaz upam snemati ministra!" Druga možnost je, da ima Ličen pisni dokaz. Na ministrstvu so nam odgovorili, da Gašperšič in Ličen nista pisno komunicirala ne po elektronski pošti ne prek esemesov. Je mogoče, da je pogovor med Ličnom in Gašperšičem snemala tretja oseba? Preberite prepis komunikacije z Ličnom o tej temi.
Nekaterih oseb, ki smo jih predstavili na podlagi javno objavljenih podatkov, nismo uspeli priklicati za izjavo, ker so ali neznano kje ali v zaporu ali pa smo bili neuspešni pri vzpostavljanju stika z njimi.
Leonardo F. Peklar iz kroga LDS Peklar je spadal v krog poslovnežev blizu stranki LDS, ki je Sloveniji vladala od leta 1992 do leta 2004. Leta 1990 je ustanovil zdaj že propadlo svetovalno podjetje Socius. Na vrhuncu svoje moči in vpliva je bil Peklar med drugim predsednik nadzornega sveta v Muri in Telekomu Slovenija, svetoval je Ivanu Zidarju pri privatizaciji nekdanjega gradbenega velikana SCT. Zaradi spornih poslov v SCT in Telekomu je prišel pod drobnogled preiskovalcev, po menjavi oblasti leta 2004, ko je LDS po volitvah pristala v opoziciji, pa tudi ni bil več zaželen v nadzornih svetih podjetij. V začetku leta 2013 se je Peklar preselil v Združene arabske emirate. Ker se – zaradi bolezni, kot pojasnjuje Peklar sam – ni udeleževal sojenja v zadevi SCT, kjer naj bi se s pomočjo fiktivnih poslov okoristil z okoli 300 tisoč evri, so nanj razpisali celo mednarodno tiralico.
Lobist in svetovalec SLS Tudi Čirič je že dolgo povezan s slovenskimi državnimi podjetji in slovensko politiko. Bil je svetovalec v času zadnjega Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije (ZKS). Čirič, danes lobist, je bil zelo povezan tudi z SLS v času, ko je stranki predsedoval Marjan Podobnik. Kot strankin svetovalec naj bi bil eden od tvorcev velikega uspeha SLS na volitvah leta 1996. Od leta 1999 do leta 2013 je bil Čirič svetovalec predsednika uprave Zavarovalnice Maribor. V času prodaje Mercatorja so ga omenjali kot Agrokorjevega lobista. Leta 2006 – tako je pred leti pisal tednik Reporter – pa je bil Čirič idejni pobudnik ustanovitve skrivnostnega združenja Enajstica (ime je dobilo po tem, da je bilo ustanovnih članov enajst). Kot člana Enajstice se je omenjalo tudi Tomaža Pavlico, ki zdaj vodi prenovo poslovnih procesov v Darsu. Miloš Čirič o znanstvu z Ličnom in o tem, ali mu kakor koli svetuje v zvezi z zadnjimi dogodki na Darsu: "Z Robertom Ličnom se poznava, sva prijatelja, visoko ga cenim in že zdavnaj sem povedal, da mu verjamem na besedo. Na Twitterju imate to zelo jasno napisano. Ličen po mojem mnenju ne potrebuje posebnih nasvetov, kako mora ravnati v teh dneh. Če bi mu svetoval sam, bi mu rekel, naj bo ostrejši. Edini namen ljudi, ki se skrivajo v ozadju in poskušajo očrniti Roberta (Lična, op. p.), je maščevanje. Povejte mi, kdo od nas je naredil kaj škodljivega? Moti me, da se na podlagi tega, kdo koga pozna, blati ljudi." Čirič o svoji s povezavi z Darsom: "Z Darsom nimam nobene povezave. Po kakšni logiki me povezujete z Darsom? Ste videli, da sem od Darsa dobil kakšen javni denar? Za Dars nisem nikoli delal. Darsa se izogibam. Preprosto zato, ker tam dela moja žena."
Nina Tomažin in Karmen Čelam in – spet Enajstica S Čiričem in njegovo Enajstico naj bi bili tesno povezani piarovka Nina Tomažin , lastnica agencije Propiar , in njena nekdanja sodelavka Karmen Čelam , ki je pozneje ustanovila svojo družbo za odnose z mediji Piardigma . Tomažinova naj bi bila celo predsednica Enajstice , skrbela pa naj bi za organizacijo vseh srečanj in obveščanje članov omenjene lože. Tako Tomažinova kot Čelamova sta s Čiričem poslovno sodelovali, saj naj bi si člani Enajstice medsebojno pomagali pri poslovnih karierah. Tomažinova je tudi članica Rotary kluba Ljubljana Grad, član tega kluba je tudi Robert Ličen. Čelamovo je za krizno komuniciranje z mediji najel tudi nekdanji prvi mož Urada za varstvo konkurence Jani Soršak , ko se je znašel pod lupo kriminalistov v postopku urada proti Mercatorju. Leta 2009 je Soršak Mercator namreč obtožil zlorabe monopolnega položaja, kriminalisti pa so preverjali, ali ni bil celoten postopek proti Mercatorju celo dogovorjen. Tomažinovo smo poklicali po telefonu, da bi jo prosili za komentar poznanstva z Ličnom, a se na naš klic ni odzvala.
SD želi Lična za ministra, Marko Golob ga postavi za nadzornika Finančno ministrstvo, ki ga je v času Pahorjeve vlade vodil član Socialnih demokratov (SD) Franci Križanič , je v upravo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) imenovalo Marka Goloba , Robert Ličen pa je bil SD-jev kandidat za gospodarskega ministra. Tedaj še kot pomočnik predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca je kot temelj sprememb zagovarjal umik države iz gospodarstva. Nekdanji vidni član SD Golob je konec leta 2010 poskrbel za imenovanje Lična v nadzorni odbor tržiškega Peka, kjer je postal njegov predsednik. V Peku je vztrajal do sredine leta 2013, ko je zaradi ignorance lastnikov (SDH, Gorenjska banka, SKB banka) skupaj s še štirimi nadzorniki kolektivno odstopil. Marko Golob je od leta 2008 z menedžerskim nakupom postal pomemben solastnik uspešne škofjeloške proizvajalke avtomobilskih delov LTH Cas-tings .
Prijatelja iz SD S stranko SD in Robertom Ličnom je bil tedaj močno povezan tudi politični strateg Sebastjan Jeretič . Bil je eden izmed najzaslužnejših za zmago SD na parlamentarnih volitvah leta 2008 in postal svetovalec za odnose z javnostmi v kabinetu premierja Boruta Pahorja . Po sporu s stranko SD se je iz politike umaknil in ustanovil podjetje za odnose z javnostmi in lobiranje Nevro PR . V javnosti se je znova pojavil med vodenjem zmagovite volilne kampanje Petra Bossmana , ki je kandidiral za župana Pirana. Kmalu zatem je s koprskim županom Borisom Popovičem podpisal pogodbo za komunikacijsko svetovanje občini, hkrati pa je od dveh javnih podjetij občine Koper dobival še mesečni pavšal. Kolikšni so bili zneski, javnosti nikoli ni hotel izdati, češ da gre za poslovno skrivnost. Je pa Jeretič presenetil, ko se je po Ličnovem napadu na ministra postavil na stran drugega. Na Twitterju je namreč izrazil podporo ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču , ki naj bi po Ličnovih besedah zahteval menjavo predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza . "Ja, hvala bogu!" je zapisal. Jeretič nam je po telefonu dejal, da se z Ličnom sicer poznata in sta prijatelja, čeprav ga že dolgo časa ni srečal. Zatrdil je, da niti poslovno niti kakorkoli drugače nikoli nista sodelovala. Dogajanja okoli Darsa ni želel komentirati, svoj twit na članek pa je označil kot twit brez dodatne poglobljene analize.
Delal je za Lea Ivanjka Mariborski finančni sklad Julius, ki je bil v lasti Lea Ivanjka in investicijske družbe Zvon Ena, njegov predsednik uprave pa je bil Ivanjko, je leta 2006 kupil Steklarno Rogaška. Takrat jo je vodil Robert Ličen. Sklad Julius je znan tudi po tem, da je dal posojilo podjetju Progresija, ki je izdajalo brezplačnik Slovenski tednik.
Robert Ličen in povezave s čudežnim dečkom Domnom Zavrlom Mladi poslovnež iz SDS-ovih krogov, ki se je rad kitil z nazivom "čudežni deček", je lani priznal milijonsko utajo davkov. Davke je utajil, ko je prek fiktivnih računov za neopravljene posle neupravičeno uveljavljal odbitek davka na dodano vrednost. Zavrl je v preteklosti prek podjetja Partner Fin svetoval podjetju Makro 5 Investicije, njegov največji lastnik je bil Marjan Habjan. Podjetje Makro 5 Investicije je nastalo leta 2002, ko se je matično podjetje Makro 5 razdelilo na Makro 5 Gradnje in Makro 5 Investicije. Lastnik podjetja Makro 5 Investicije Marjan Habjan je kot svojo krovno družbo še enkrat ustanovil podjetje z enakim imenom kot prvotno podjetje, torej Makro 5, d. o. o. Robert Ličen je imel nalogo, da mu obe podjetji pomaga prestrukturirati. Pri tem je sodeloval tudi Domen Zavrl. Ličen in Habjan sta se kmalu razšla, obe Habjanovi podjetji pa sta končali v stečaju.
Za župana je podprl Damjana Damjanoviča Damjan Damjanovič je dolgoletni direktor Slovenske filharmonije. Na listi takratne ZLSD (danes SD) je leta 2002 kandidiral za župana Mute, potem pa prestopil v SDS. Leta 2014 se je tudi s podporo SDS kot neodvisni kandidat potegoval za ljubljanskega župana. Kot sam pravi, sta z Ličnom prijatelja in se videvata tudi v Rotary klubu Ljubljana Grad. Damjanovič verjame, da Ličen dela pošteno.
Ne pozabimo na SMC Zgovorna je tudi Ličnova povezava s kandidatom vladajoče stranke SMC za ljubljanskega župana na lanskih volitvah. Ko je Robert Ličen postal predsednik nadzornega sveta Darsa, ga je v nadzornem svetu gorenjskega holdinga Sava zamenjal odvetnik Aleš Avbreht. Ta prav zdaj svetuje Darsu pri izbiri elektronskega sistema v prostem prometnem toku. Pred tem je kot odvetnik zastopal družbe Iskra Sistemi, Traffic Design (veljal je za hišno podjetje Darsa, znan pa je postal po lastniku Tomažu Kastelicu in njegovi nečakinji Simoni Dimic, nekdanji vodji Pahorjevega kabineta), Asist in Macot – vsa ta podjetja so pomembni izvajalci Darsovih naročil. Avbreht na naše vprašanje o povezavi z Ličnom: "Roberta Lična sem na kratko, zgolj rokovanje, spoznal na seji NS Sava d.d. konec maja oziroma v začetku junija letos. Nikoli nisva bila v kakršnemkoli stiku ali se o čemerkoli pogovarjala. Z njim nimam nič, ne poslovno ne osebno."
Kdo je Robert Ličen? Po začetku karierne poti v podjetju Tobačna Ljubljana je bil naslednjih pet let izvršni direktor podjetja Akrapovič. Zakaj sta se z lastnikom Igorjem Akrapovičem razšla, ni nihče od njiju nikoli želel javno pojasniti. V letih od 2006 pa do 2008 je bil predsednik uprave Steklarne Rogaška. Njegov odhod je zahteval lastnik zaradi komuniciranja z zaposlenimi in nedoseganja planov. Od leta 2008 pa do 2009 je opravljal delo pomočnika predsednika uprave Gorenje. Podjetje je moral zapustiti po nesoglasjih s predsednikom Gorenjeve uprave Franjem Bobincem. Višek nesoglasja sta dosegla ob Ličnovi kandidaturi za položaj gospodarskega ministra iz kvote SD v vladi Boruta Pahorja. Od takrat vodi lastno svetovalno podjetje Profit Plus , ki se ukvarja s podjetniškim in poslovnim svetovanjem. Supervizor razkriva, da je marca 2010 podjetju ministrstvo za promet nakazalo šest tisoč evrov, to pa je tudi vse, kar zadeva njegovo poslovanje z državo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano