Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 10. 2015,
17.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vesna Györkös Žnidar begunci migranti Karl Erjavec

Sreda, 14. 10. 2015, 17.45

7 let, 12 mesecev

"Zavedamo se vseh tveganj, ki izhajajo iz nenadzorovanih migracijskih tokov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je seznanjena z izjavo zunanjega ministrica Karla Erjavca, da bi morala Slovenija zapreti mejo, če jo bo Avstrija.

Pravi, da je to njegovo mnenje, a da se zavedajo vseh tveganj, ki izhajajo iz nenadzorovanih, množičnih, mešanih migracijskih tokov, in kaj to lahko pomeni za nacionalno varnost.

In iz tega konteksta po njenem, kakor je danes dejala na novinarski konferenci po seji vlade, izhaja tudi Erjavčeva izjava.

"V tem trenutku ne moremo govoriti, da se meja zapira" Kot pojasnjuje ministrica, bodo ob morebitnem novem migrantskem valu "uporabili vse mogoče ukrepe, ki so jim na razpolago". Med prednostnimi nalogami notranjega ministrstva in policije sta namreč ohranitev učinkovitega nadzora meja in obvladovanje položaja oziroma obvladovanje vseh groženj javnemu redu in miru ter zdravju, je razložila.

Ukrepi za zagotovitev nadzora nad migracijami, njihov obseg in intenzivnost pa so odvisni od varnostne situacije, pravi ministrica, zaradi česar je zdaj še prezgodaj govoriti o konkretnih ukrepih. Vendar pa, dodaja, v tem trenutku ne moremo govoriti, da se meja zapira.

Če bo Nemčija spremenila svojo politiko … Pomemben dejavnik pri sprejemanju ukrepov v Sloveniji so razmere v Nemčiji. Če bo Nemčija spremenila svojo politiko, se bosta temu prilagodili Avstrija in Madžarska in temu primerno tudi Slovenija, je danes povedala.

Za zdaj napoveduje le, da bodo v primeru novega večjega navala migrantov tako kot do zdaj delovali učinkovito, "s polnim razumevanjem za stiske teh ljudi, ki prihajajo, a ob upoštevanju omejenih zmogljivosti države".

"Ni izključeno, da bo veliko število migrantov potovalo čez Slovenjo" Migracijske tokove na ministrstvu spremljajo ves čas. Ni izključeno, da bo veliko število migrantov potovalo čez Slovenjo, zato se na njihov prihod ves čas aktivno pripravljajo, predvsem glede zagotavljanja zmogljivosti, je razložila.

Ker je nastopil čas neugodnih vremenskih razmer, morajo iskati nove, zidane in ogrevane namestitvene zmogljivosti, pri tem pa se bo angažirala vsa vlada, je še povedala novinarjem.

Višegrajska skupina skupaj za varovanje južne madžarske meje Članice Višegrajske skupine – Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška – nameravajo ob begunski krizi okrepiti sodelovanje pri varovanju meja. To naj bi veljalo predvsem za madžarsko mejo s Srbijo, kamor naj bi svoje vojake pošiljali Češka in Slovaška.

Kot so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA izvedeli danes v diplomatskih krogih EU, naj bi pri skupnem varovanju madžarske južne meje sodelovalo najmanj 150 čeških in 50 slovaških uradnikov. Češka je Madžarski že v začetku meseca obljubila pomoč.

Ne spreglejte