Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 11. 2017,
7.34

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Natisni članek

zdravstvo UKC Ljubljana otroška srčna kirurgija

Nedelja, 19. 11. 2017, 7.34

6 let, 5 mesecev

Zaradi slabih razmer v UKC Ljubljana zapustila Slovenijo in odšla v Nemčijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

35

Slovenska kardiolog Blaž Kosmač in kirurg Janez Vodiškar sta zaradi razmer na UKC Ljubljana zapustila Slovenijo in reševanje otroških življenj nadaljevala v Münchnu v Nemčiji, kamor so nekaj časa na operacije vozili tudi otroke iz Slovenije. Zakaj sta odšla?

Video: Planet TV


Po odhodu s kardiološkega oddelka pediatrije ljubljanskega UKC Blaž Kosmač delo nadaljuje na priznani münchenski kardiološki kliniki. O razlogih za odhod je izjemno jasen:

"Predstavljajte si, da imate otroka s prirojeno srčno napako, ki se rodi v Sloveniji. Predstavljajte si, da prej o tej težavi niste veliko vedeli. Vedeli pa ste, da se je težava tako stopnjevala, da se s tem ukvarjajo na najvišji ravni v državi. Potem se vam rodi tak otrok. Kaj boste naredili? Jaz si predstavljam, da mora biti grozno. Da ni nobenega zaupanja."


Preberite še:


Vsaka odločitev pomeni razliko med življenjem in smrtjo otroka

Govorice o neprofesionalnih odnosih med zdravniki, ki si jih v Nemčiji niti ne predstavljajo, so resnične, potrdi Kosmač. | Foto: Govorice o neprofesionalnih odnosih med zdravniki, ki si jih v Nemčiji niti ne predstavljajo, so resnične, potrdi Kosmač. Kot je povedal specialist pediater kardiolog Kosmač, bi sam verjetno iskal pomiritev s pomočjo kakšnih drugih mnenj, tudi v Münchnu. Moje delo je spremljanje bolnika od začetka do konca zdravljenja. Vsaka odločitev pomeni razliko med življenjem in smrtjo otroka, zato je odgovornost ogromna, razmišlja kardiolog.

"Bil je čas, ko nisem natanko vedel, komu bom lahko predal otroka, ki je zelo bolan, da bo varno operiran. Starši so prestrašeni, obupani, sam pa nisem vedel, komu bi ga lahko predal. Takrat je nekaj časa bilo tako in to ni nekaj, kar bi si želel.

Zdravljenje prirojenih srčnih napak je zagotovo početje, ki ni brez tveganja. Nikjer. In če imate akumulirano znanje, urejeno hierarhijo, potem oddelek kot celota odgovarja za lepe stvari in tudi za napake. In to je nekaj, čemur mora biti zadoščeno, da se s tem zdravljenjem neka skupina sploh lahko ukvarja. Če tega ni, potem je bolje, da se s tem ne ukvarjaš. To je moje mnenje," o razlogih za odhod iz Ljubljane pripoveduje Kosmač.

Zamenjali so se direktorji, zdravniki. Težave so ostale.

Govorice o neprofesionalnih odnosih med zdravniki, ki si jih v Nemčiji niti ne predstavljajo, so resnične, potrdi Kosmač. In vzrokov zanje od njegovega prihoda 2005 ni reševal nihče. "Da bi se temeljito spremenile razmere, se od takrat ni zgodilo. So se pa zamenjali direktorji, prav tako se je zamenjalo kar precej zdravnikov. Težava pa je še zmeraj ista," dodaja zdravnik.

Ko je začnejo vmešavati ljudje, ki o stroki ne vedo ničesar

Zadnjih pet let v Münchnu dela tudi kirurg Janez Vodiškar. Kaj je bil glavni razlog, da je sam odšel iz Ljubljane:

"Ne vem, katere osebe imajo ta trenutek v rokah škarje in platno. Pravzaprav gre za odločitve posameznih strokovnih vodij znotraj UKC, kar bi bilo logično. Tisti trenutek, ko se začnejo v te zadeve vmešavati ljudje, ki o stroki ne vedo popolnoma nič, je stvar verjetno v popolnoma drugih vodah."

Ne spreglejte