Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
13.59

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kranj NSi mestni svet Boštjan Trilar

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 13.59

1 leto, 6 mesecev

Zaradi prometne nesreče kranjski župan ostal brez koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svetniški skupini NSi in DeSUS sta izstopili iz koalicije v mestnem svetu, kranjska SD pa bi ugotavljala, ali je kranjski župan Boštjan Trilar kršil kodeks ravnanja funkcionarjev.

"Stranka DeSUS ni več članica kranjske mestne koalicije. Odhod smo imeli v načrtu, a smo želeli prej počakat na uradno policijsko poročilo," nam je povedal Jožef Rozman, vodja mestnih svetnikov stranke Desus.

Predsednik kranjskega odbora NSi Marjan Bajt je dejal, da je Trilar med mestnimi svetniki izgubil precej zaupanja, a tudi morebiten županov odstop po mnenju Bajta ne bi bila najboljša rešitev za Kranj.

NSi je o odločitvi o izstopu iz mestne koalicije, ki so jo sprejeli v nedeljo, že obvestila župana, podžupana in koalicijske partnerice. "Zdaj je na potezi župan," je poudaril Bajt in dodal, da slovenska volilna zakonodaja nima nobenega instrumenta, s katerim bi župana lahko odpoklical kdorkoli. Svetnik NSi pričakuje, da bo po končanih zimskih počitnicah prihodnji teden potekala izredna seja mestnega sveta, na kateri bo Trilar preveril zaupnico.

Projektna koalicija? V nobenem primeru pa Bajt ne vidi dobre rešitve za Kranj. "Če ostane, bo težko delal, ker ne uživa več tolikšnega zaupanja, če gre, pa bo verjetno še slabše, saj bi to pomenilo mrtvi tek in zastoj vseh projektov," je pojasnil. Prepričan je namreč, da večinske koalicije ne bo več, tudi če župan ostane. "Verjetno bo moral v tem primeru delati projektno," je dejal Bajt.

Kranjski mestni svet sicer sestavlja 33 članov, koalicijo pa po izstopu NSi in DeSUS tvorijo še županova stranka Več za Kranj, SLS in Lista za razvoj Kranja, ki štejejo manj kot pol svetnikov.

Trilar se je v središču pozornosti znašel prejšnji teden, ko je v sredo zvečer povzročil prometno nesrečo in zavrnil preizkus alkoholiziranosti. Pozneje se je za dejanja opravičil, a to ni zadostovalo za nadaljnje nemoteno delo mestnega sveta.

Župan podal samoprijavo Predsednik Socialnih demokratov Kranj Janez Černe je v imenu svetniške skupine Častnemu razsodišču Mestne občine Kranj poslal predlog za ugotavljanje Trilarjevih domnevnih kršitev kodeksa ravnanja funkcionarjev občine. "Pričakujemo, da bo župan prevzel politično odgovornost za svoje nečastno dejanje in v dobro občine Kranj odstopil ter se javno opravičil za povzročitev nesreče s službenim vozilom in izmikanje uradnemu postopku policije," so zapisali v kranjski SD.

S častnega razsodišča so že pred tem sporočili, da so v zvezi z dogodkom že v petek prejeli Trilarjevo samoprijavo. Zapisali so, da jo bodo obravnavali v skladu s poslovnikom.

Ne spreglejte