Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
26. 9. 2018,
17.41

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

5

Natisni članek

Vladimir Vodušek sodišče izsiljevanje kazen

Sreda, 26. 9. 2018, 17.41

5 let, 8 mesecev

Zaradi poskusa izsiljevanja novinar Vodušek obsojen na leto in pol zapora

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

5

Vladimir Vodušek | V zameno za molk zahteval 350 tisoč evrov. | Foto STA

V zameno za molk zahteval 350 tisoč evrov.

Foto: STA

Novinarja in podjetnika Vladimirja Voduška so danes so na slovenjgraškem okrožnem sodišču spoznali za krivega poskusa izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca.

Vodušek bo moral za eno leto in šest mesecev v zapor, za leto dni pa so mu prepovedali tudi opravljanje novinarskega poklica.

Vodušek nam je povedal, da je nad obsodbo zgrožen. "Ta sodba je velik madež slovenskega sodstva," pravi novinar, ki napoveduje pritožbo.  

"Sodba je krivična"

Vodušek je prepričan, da je bila sodba določena prehitro in krivično. "Kljub večurnem zagovoru je sodnica hitro prišla do sklepa. Zahtevala je, da se postopek konča danes."

Trdi, da gre za maščevanje ter da je sodnica delovala po navodilih, ki jih je dobila. "Sodnica argumentov obrambe ni poslušala, zavračala je izročitev dokazov in ni upoštevala tistega, kar so povedale ključne priče."

Komentiral je tudi kazen. Pravi, da ga ta ni le kriminalizirala, ampak tudi dehumanizirala, ker mu za leto dni onemogoča delo. "Kaj takega se v zgodovini slovenskega novinarstva še ni zgodilo." Sodnica je sicer zaporno kazen z leta in devet mesecev skrajšala za tri mesece in dodala prepoved opravljanja novinarskega dela. "Jaz sem žrtev sodišča, ki ni sposobno pravičnega sojenja," je še dodal. 

"Obsojen sem bil samo zaradi tega, ker sem videl dokumente, ki jih ne bi smel videti," je sklenil, ni pa razkril, za katere dokumente je šlo.

Tožilka je z razglašeno sodbo zadovoljna, saj je sodišče sledilo predlogu tožilstva glede vrste kazni in izrečenega varnostnega ukrepa, poroča STA.

V zameno za molk zahteval 350 tisoč evrov

Vodušek je bil v preteklosti v več predkazenskih postopkih. Najbolj odmeven primer je bilo prav izsiljevanje nekdanjega predsednika uprave zreškega Uniorja Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška iz podjetja Rhydcon.

Vodušek naj bi jima skupaj s Stanislavom Gabercem, ta je krivdo že takrat priznal, grozil, da bo podrobnosti o njiju razkril v medijih, v zameno za molk pa naj bi zahteval 350 tisoč evrov v gotovini ali odkup njegovih terjatev v vrednosti 160 tisoč evrov. Potem ko je postopek zastal na celjskem sodišču zaradi preobremenjenosti, so ga prestavili na sodišče v Slovenj Gradec. 

V preteklosti imel tudi težave z upniki

Vodušek je bil zaradi preteklih ravnanj v več predkazenskih postopkih. Poleg tega pa je imel v preteklosti tudi težave z upniki, zaradi katerih je moral v osebni stečaj. 

Vodušek je bil pravnomočno oproščen očitkov o kršitvah pravic delavcev. V začetku leta 2015 je državno tožilstvo v Ljubljani umaknilo obtožni predlog, v katerem mu je očitalo, da kot direktor Info TV ni izplačeval plač zaposlenim. Kot je tedaj poudarila njegova odvetnica Tanja Roblek, je bilo podjetje v stečaju, zato to ni kaznivo dejanje.

Vladimir Vodušek
Novice Kako premoženje Vladimirja Voduška iz osebnega stečaja kupuje njegova družina
Ne spreglejte