Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
21. 6. 2016,
11.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Natisni članek

Vladimir Vodušek NLB DUTB osebni stečaj

Torek, 21. 6. 2016, 11.07

5 let, 6 mesecev

Kako premoženje Vladimirja Voduška iz osebnega stečaja kupuje njegova družina

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

1

Vladimir Vodušek | Foto STA

Foto: STA

Vladimir Vodušek, znani novinar in podjetnik, kljub večmilijonskim dolgovom in osebnemu stečaju zaradi propadlega Info TV nemoteno posluje naprej.

Kako je mogoče, da premoženje Vladimirja Voduška kupujejo njegovi najožji sorodniki, če zakonodaja prepoveduje prodajo povezanim osebam?

Njegova nova televizija Top TV, na kateri Vodušek že tradicionalno vodi oddajo Vroči stol, je uradno v lasti hčere, njegovo premoženje pa postopoma prehaja v roke drugih članov družine. Ti so že ali še bodo kupili nepremičnine, ki so na prodaj v njegovem osebnem stečaju.

Parcele v roke žene in sina

Na dražbah za nakup Voduškovih več tisoč kvadratnih metrov velikih kmetijskih parcel v občini Majšperk blizu Ptujske Gore sta glavno vlogo odigrala njegov sin Dejan Vodušek in žena Nataša Vodušek, nekdanja slovenska veleposlanica v Sarajevu. Zanje sta ponudila skupno dobrih 3.000 evrov in premagala druge dražitelje.

Voduškova želi priti tudi do celotnega lastništva nedokončane poslovno-stanovanjske stavbe na Ptujski Gori, ki predstavlja daleč najvrednejše premoženje v stečajni masi Vladimirja Voduška. Polovični delež stavbe, ki je v lasti televizijca v osebnem stečaju, je na prodaj za 91 tisoč evrov.

"Omejitev v konkretnem primeru ne velja"

Kako je mogoče, da Voduškovo premoženje iz stečajne mase kupujejo njegovi najožji sorodniki? 

Po insolvenčni zakonodaji je namreč prepovedano prodati premoženje povezanim osebam, med katere spadajo tudi družinski člani oziroma se ti sploh ne bi smeli potegovati za nakup. Zakonska prepoved velja zaradi preprečevanja zlorab. Ta daje upraviteljem tudi pravico izpodbijati prenose nepremičnin in drugega premoženja na sorodnike v zadnjih treh letih od začetka osebnega stečaja.

Največ, kar 1,4 milijona evrov, Vodušek dolguje podjetju MIF Invest Danila Dujovića, ki mu je leta 2009 posodil denar za nakup Info TV od Lea Oblaka. Dobrih 370 tisoč evrov terjatev je v osebni stečaj prijavila državna NLB, dodatnih 85 tisoč evrov pa Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Toda v Voduškovem primeru je bilo vse izvedeno po črki zakona. Omejitev prodaje po pojasnilih več upraviteljev ne velja, če gre za predkupnega upravičenca. Po stvarnopravnem zakoniku je to solastnik nepremičnine, ki je na prodaj. Po zakonu o kmetijskih zemljiščih pa omenjeni status pripada tudi mejašu, torej tistemu, ki je lastnik sosednje parcele. In predkupne pravice je izkoristila družina Vodušek. Zaradi tega stečajna upraviteljica Vida Gaberc "glede na vse okoliščin" ni imela zadržkov do prodaje, posle pa je potrdilo tudi Okrožno sodišče na Ptuju.

"Parcele predstavljajo dediščino mojih staršev, zato se je družina odločila, da jih kupi. Gre za stvar pietete," je dodal Vodušek.

Pred Voduškovimi upniki sta varni dve veliki luksuzni stanovanji v Župančičevi jami v Ljubljani. | Foto: Ana Kovač Pred Voduškovimi upniki sta varni dve veliki luksuzni stanovanji v Župančičevi jami v Ljubljani. Foto: Ana Kovač

Varni tudi luksuzni stanovanji za Bežigradom 

Vse kaže, da jim bo iz stečajne mase uspelo rešiti tudi nedokončano stavbo na Ptujski Gori. Potem ko je sodišče prve stopnje že odobrilo njeno prodajo drugemu, se je Nataša Vodušek pritožila, češ da je hiša v njeni polovični lasti, o dražbi pa kot predkupna upravičenka ni bila obveščena. Pritožbi so ugodili.

Kot je znano, sta že od prej pred upniki varni dve veliki luksuzni stanovanji v Župančičevi jami v Ljubljani. V enem od njih so lani snemali priljubljeni resničnostni šov Bar. Vodušek je omenjeni nepremičnini že pred leti z darilno pogodbo prenesel na svoje otroke, na stanovanji pa obenem vpisal prepoved odtujitve in si s tem zagotovil njuno dosmrtno uporabo.

Očitno ima tudi Dejan Vodušek, ki kupuje premoženje iz očetove stečajne mase, težave z upniki. Podjetje Reyan, ki je upravnik stavbe v Župančičevi jami, je že pred časom na njegovo premoženje vpisalo več hipotek zaradi neplačila več tisoč evrov stanovanjskih stroškov. Za nameček je v začetku letošnjega leta hipoteko na njegovo stanovanje vpisala še Delavska hranilnica. Z njo je zavarovala 30 tisoč evrov visoko dolgoročno posojilo.

Za zdaj spodletel poskus odpusta dolgov

Potem ko je predlagal odpust dolgov, naj bi Vodušek vseeno kršil svoje zakonske obveznosti, zato je prejšnja upraviteljica Romana Kruhar Puc, ki je njegov osebni stečaj vodila do septembra lani, ugovarjala odpustu dolgov, sodišče pa ji je ugodilo. Iz obrazložitve izhaja, da se Vodušek kot brezposelna oseba ni prijavil na zavod za zaposlovanje in ni poročal o iskanju nove službe. Upraviteljice tudi ni obvestil, da vodi oddajo Vroči stol, za kar po lastnih besedah ni prejemal nobenega plačila.

"Odločitev sodišča temelji na napačnih temeljih. Naredil sem vse, kar je zahtevala od mene," je po drugi strani prepričan Vodušek, ki je pozneje začel vestno poročati o svojih aktivnostih in z novo upraviteljico Gaberčevo po lastnih navedbah korektno sodeluje. Njegov odvetnik zato že preučuje možnosti za ponovni predlog odpusta obveznosti.

Bo odgovarjal še za dolgove svojih podjetij?

Vodušek dolguje nekaj več kot dva milijona evrov. Ta znesek bi se lahko že v kratkem dodatno povečal. Nova upraviteljica ga je opozorila, naj svoji podjetji Publica in Media Holding, prek katerih je v preteklosti izdajal Info TV, pošlje v stečaj ali kako drugače reši njune finančne težave. Že dlje časa sta insolventni, zaradi česar bi lahko kot odgovorna oseba materialno odgovarjal za njune obveznosti.

Voduškovi podjetji Publica in Media Holding sta že dlje časa insolventni, zaradi česar bi lahko kot odgovorna oseba materialno odgovarjal za njune obveznosti. | Foto: Matjaž Tavčar Voduškovi podjetji Publica in Media Holding sta že dlje časa insolventni, zaradi česar bi lahko kot odgovorna oseba materialno odgovarjal za njune obveznosti. Foto: Matjaž Tavčar

Televizijsko dejavnost je sicer že pred časom prenesel na otroke. Podjetje Top TV Media, ki izdaja istoimensko televizijo, je bilo od leta 2012 v lasti sina Dejana Voduška, septembra lani pa ga je uradno prevzela hči. Tudi Top TV Media, ki je lani ustvarila okoli 36 tisoč evrov prihodkov, bi lahko v kratkem dočakala usodo predhodnih Voduškovih podjetij. To dokazuje tudi podatek, da že več kot pol leta nima delujočega bančnega računa.

Kljub temu Vodušek, sicer direktor Top TV Media, zagotavlja, da nimajo nobenih težav. Veliko škode jim je prizadejalo tudi ministrstvo za kulturo, ki je pred kratkim že tretjič zavrnilo njihovo zahtevo za podelitev licence za nepridobitni televizijski program posebnega pomena. Pridobitev tega statusa je zanje zelo pomembna, saj Top TV ne bi bilo treba plačevati za storitve kabelskih operaterjev. Po mnenju Voduška izpolnjujejo vse pogoje. "Odločitev ministrstva je že dvakrat odpravilo upravno sodišče," je pojasnil.

Čaka ga še sojenje zaradi domnevnega izsiljevanja

Vladimir Vodušek nima težav le z upniki, zaradi katerih je moral v osebni stečaj, ampak je zaradi preteklih ravnanj v več predkazenskih postopkih. Najbolj je odmevalo domnevno izsiljevanje nekdanjega predsednika uprave zreškega Uniorja Gorazda Korošca in Vinka Stiplovška iz podjetja Rhydcon. Vodušek naj bi jima skupaj s Stanislavom Gabercem, ki je krivdo že priznal, grozil, da bo podrobnosti o njiju razkril v medijih, v zameno za molk pa naj bi zahteval 350 tisoč evrov v gotovini ali odkup njegovih terjatev v višini 160 tisoč evrov. Potem ko je postopek zastal na celjskem sodišču zaradi preobremenjenosti, so ga pred kratkim prestavili na sodišče v Slovenj Gradec.

Že pred tem je bil Vodušek pravnomočno oproščen očitkov o kršitvah pravic delavcev. V začetku lanskega leta je državno tožilstvo v Ljubljani umaknilo obtožni predlog, v katerem mu je očitalo, da kot direktor Info TV ni izplačeval plač zaposlenim. Kot je tedaj poudarila njegova odvetnica Tanja Roblek, je bilo podjetje v stečaju, zato to ni kaznivo dejanje.

Ne spreglejte