Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
17.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

obnova ambulanta UKC Ljubljana urgenca

Petek, 22. 2. 2019, 17.32

5 let, 2 meseca

Zaradi obnovitvenih del bodo na urgenci selili nekatere ambulante #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

V ljubljanskem kliničnem centru se bo predvidoma v roku enega meseca začela tretja faza izgradnje urgentnega kirurškega bloka, je danes povedal vodja urgentnega kirurškega bloka v UKC Ljubljana Anže Kristan. Kot je pojasnil, bo to prineslo nekatere lokacijske spremembe za oskrbo poškodovancev in urgentnih kirurških bolnikov.

Gre za prvo od treh podfaz, delo na kirurški urgenci pa se bo nadaljevalo vzporedno z gradbenimi deli, je povedal Anže Kristan. V prvi podfazi bodo spremembe najbolj občutili bolniki z lažjimi poškodbami ter urgentni abdominalni urološki in kardiovaskularni kirurški bolniki, saj bo zaprt del urgence, na katerem so zdaj ambulante za omenjene bolnike. Te ambulante bodo preselili v tri od že obstoječih triažnih ambulant.

UKC Ljubljana
Novice UKC Ljubljana lani z dobrimi 23 milijoni evri izgube

Nekatere ambulante na urgenci bodo preselili

Spremembe bodo tudi pri vpisnem pultu in kirurški triaži, ki se bo premaknila s standardne lokacije v predelu B-hodnika na prehod med novo in staro urgenco. Prostori za dekontaminacijo oziroma izolacijo, ki so namenjeni bolnikom, ki so nevarni za ostale, so že izdelani, je navedel Kristan. Diagnostika bo na standardnih lokacijah, tudi prostori za reanimacijo, za težje poškodovane in operacijske dvorane v urgenci se v tej fazi ne bodo selili.

Nekaj posebnosti bo tudi pri pregledu bolnikov, je napovedal Kristan. Vsi, ki bodo prišli na urgenco, bodo čakali v centralni čakalnici, zato bo moral biti nadzor ob gneči še natančnejši. Števila ambulant ne bodo zmanjševali, prav tako ne števila ekip, ki bodo skrbele za bolnike. Poti bolnikov s pregleda do rentgenskega slikanja ali mavčarne bodo morda malce daljše, a bodo na urgenci poskrbeli, da bodo primerno označene, je zagotovil Kristan.

Bolniki bodo vsaj na začetku morda imeli nekaj težav z orientacijo, je poudaril Kristan, a ob tem zatrdil, da bodo s pomočjo kažipotov in obveščanja javnosti poskrbeli, da bo težav čim manj. Prav tako bodo tako kot doslej nudili pomoč vsakemu bolniku, saj se po njegovih besedah ne ukvarjajo s presojo, kako urgentna je posamezna poškodba.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Zdravnika Janša in Malovrh nista priznala krivde

Vsaka od faz obnovitvenih del naj bi trajala leto dni

V okviru tretje faze izgradnje urgentnega kirurškega bloka bodo sicer prenovili prostore nekdanje internistične prve pomoči, službe nujne medicinske pomoči in tako imenovanega B-hodnika oziroma ambulant za lažje poškodovance, kirurških abdominalnih bolnikov, uroloških in kardiovaskularnih bolnikov. Rok za dokončanje te faze del je eno leto.

V drugi podfazi načrtujejo prenovo prostorov, kjer so zdaj diagnostika, mavčarna in ambulanta za težje poškodovane, v zadnji fazi pa bodo prenovili še prostore za reanimacijo in urgentne operacijske dvorane. Zadnja faza je povezana z dograditvijo operacijskega bloka, je poudaril Kristan.

Vsaka od omenjenih treh faz naj bi trajala eno leto, je dodal namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc. Za vsako od faz bodo objavili razpis za gradbena dela in razpis za opremo. "Vemo, da se te stvari lahko zavlečejo," je dejal, a meni, da jim bo ob nekaterih prilagoditvah uspelo nadaljevati delo z obstoječimi ekipami.

Ne spreglejte