Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2014,
15.03

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izdelek nevarnost

Sreda, 26. 3. 2014, 15.03

1 leto, 8 mesecev

Zaradi kemikalij in tveganja zadušitve najbolj nevarna oblačila in igrače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Evropski uniji (EU) so v letu 2013 odkrili 2.364 potrošniških izdelkov, ki so nevarni za zdravje - to je slabše kot leto prej. Igrače in oblačila predstavljajo največjo grožnjo.

Za 23 odstotkov prijavljenih izdelkov poročilo navaja nevarnost poškodb, 20 odstotkov izdelkov je vsebovalo nevarne kemikalije, 14 odstotkov izdelkov bi lahko povzročilo zadušitev, pri 12 odstotkih so pristojni ugotovili nevarnost električnega udara, z devetimi odstotki bi se uporabniki lahko zadavili, 22 odstotkov prijav se je uvrstilo pod druge oblike ogrožanja zdravja ljudi.

EU se o spornih proizvodih pogovarja s kitajsko stranjo Kar 64 odstotkov (leto pred tem 58 odstotkov) vseh prijav izdelkov, ki predstavljajo resno tveganje, je bilo povezano z izdelki s poreklom iz Kitajske. Dvanajst odstotkov nevarnih izdelkov je bilo narejenih na območju EU, 14 odstotkov jih je bilo drugega in deset odstotkov neznanega porekla.

"Tesno sodelujemo s kitajskimi oblastmi, saj moramo za kakovost proizvodov, ki prihajajo v EU, poskrbeti pri samem viru," je za Deutsche Welle (DW) dejal evropski komisar za varstvo potrošnikov Neven Mimica, ki dodaja, da so uradniki v Pekingu "pokazali veliko mero razumevanja za kritike Unije".

Najbolj problematična oblačila in igrače Glavne kategorije izdelkov, proti katerim so bili leta 2013 sprejeti ukrepi, so oblačila, tekstil in modni izdelki (25 odstotkov prijav) ter igrače (25 odstotkov prijav). Med najpogosteje prijavljenimi tveganji, ki jih povzročajo ti izdelki, so kemična tveganja, tveganje zadušitve in tveganje poškodbe (na primer zaradi vrvic in vezalk na otroških oblačilih).

Sledili so električne naprave in oprema (devet odstotkov prijav), motorna vozila (sedem odstotkov prijav) in kozmetični izdelki (štirje odstotki prijav). Druge kategorije proizvodov predstavljajo preostalih 30 odstotkov.

Proizvodi v Evropi varni, a ne smemo "zaspati" "Evropski potrošniki uživajo eno največjih stopenj varnosti potrošniških proizvodov, vseeno pa po notranjem trgu EU še vedno krožijo številni neustrezni in zdravju nevarni proizvodi. Zaradi tega ne smemo zaspati in moramo še bolj bdeti nad ustreznostjo proizvodov," je v odzivu na raziskavo za DW še dejal Mimica.

Članice EU se o odkritju zdravju nevarnih izdelkov obveščajo prek sistema Rapex, ki omogoča, da hitro izginejo s prodajnih polic. V bazo se stekajo podatki o vseh potrošniških izdelkih z izjemo živil in zdravil. Največ priglasitev v sistem Rapex so posredovale Madžarska, Nemčija, Španija, Bolgarija, Portugalska in Velika Britanija.

Ne spreglejte