Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

davki dohodnina koalicija Dušan Mramor Dejan Židan Karl Erjavec Miro Cerar Ljudmila Novak

Sreda, 23. 9. 2015, 9.16

8 let

Zaradi kapice Dušana Mramorja znova ogenj v koalicijski strehi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Je zagovornik socialne kapice. Omenjal jo je tudi po tem, ko se je koalicija že uskladila, da navzgor ne bo omejila višine socialnih prispevkov. Dušan Mramor se spet spogleduje z bogokletno idejo.

Socialna kapica pomeni, da je višina prispevkov za socialno varnost omejena navzgor, zato imajo podjetja manj stroškov z delavci z višjimi plačami. Če je torej meja določena na primer pri bruto plači 3.500 evrov, bo podjetje tako za delavca s 3.500 evri bruto plače kot tistega s 4.500 evri plačalo enako višino prispevkov.

Podpisali so papir brez kapice, a jo Mramor še vedno nosi Finančni minister Dušan Mramor je socialno kapico zagovarjal tudi na parlamentarnem zaslišanju pred imenovanjem za ministra, čeprav pred tem podpisana koalicijska pogodba ni vsebovala tega ukrepa. V koalicijskih pogajanjih so jo sicer zagovarjali v SMC (v programu so imeli zapisano delno socialno kapico), a so naleteli na ostra nasprotovanja SD in DeSUS.

Dušan Mramor je po poročanju Radia Slovenija pred kratkim znova omenjal to idejo, ki so ji naklonjeni v opozicijski NSi Ljudmile Novak. Ta stranka ni šla v vlado med drugim tudi zato, ker je bila za večino strank socialna kapica bogokletna ideja. Dušan Mramor ima veliko idej

Oživitev te zgodbe predsednik DeSUS Karl Erjavec komentira takole: "Dušan Mramor ima pač večkrat kakšne pobude, ideje, predloge, a mislim, da bo to zelo težko uskladiti."

Erjavec nam je ponovil, da v stranki upokojencev še naprej nasprotujejo socialni kapici, ker tisti z višjimi zaslužki prispevkov ne bi plačevali sorazmerno in solidarno.

Bi lahko Mramorjevo vztrajanje povzročilo trenja v koaliciji? "Vztrajen je bil tudi pri tem, da ne bi bilo regresa in usklajevanja pokojnin, pa vidite, da bomo kljub njegovi vztrajnosti usklajevali pokojnine in da bomo tudi izplačali regres," je samozavesten zunanji minister.

Višje plače za srednji razred in majhna obdavčitev 13. plače Tudi najmanjša stranka vladne koalicije SD pri tem vprašanju ne bo popuščala. Kmetijski minister in predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan pravi, da so v koaliciji ustanovili strokovno skupino, ki pripravlja davčno reformo, a se o socialni kapici "neposredno niso pogovarjali".

Poudarja, da je koalicija enotna o razbremenitvi plač, a skozi dohodninsko lestvico. To bo pomenilo predvsem višje plače za srednji sloj, kar bo spodbudilo porabo.

Židan hkrati pravi, da bi zelo znižali obdavčitev 13. in 14. plače oziroma božičnice, kar bi pomenilo višji izkupiček delavcev v boljših podjetjih, ki izplačujejo takšne dohodke.

V SD ne bodo spremenili negativnega stališča do socialne kapice, še zatrjuje Židan. Cerar dopušča tudi bogokletno razpravo

Poglejmo še, kako je na naše vprašanje, ali bi lahko znova odprli razpravo o socialni kapici, odgovoril predsednik vlade Miro Cerar: "V strokovni in politični razpravi se lahko odpre vsako vprašanje, a naš koalicijski sporazum socialne kapice ne predvideva, tako da to ni pot, za katero bi verjel, da je v kratkem mogoča."

Premier poudarja, da bodo zdaj iskali druge rešitve, ki bodo ob skrbi za socialo razbremenile tudi delodajalce, da bodo konkurenčni doma in v tujini.

Tako je torej verjetneje, da bo v prihodnjih tednih Mramor predstavil druge predloge, ki so že krožili v javnosti: med drugim spremembe pri dohodnini in klestenje olajšav za podjetja, s čimer bo nadomestil izpad dohodninskih prihodkov.

Ne spreglejte