Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 3. 2016,
16.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Natisni članek

stanovanja Zavarovalnica Maribor

Četrtek, 31. 3. 2016, 16.14

6 let, 7 mesecev

Zaradi dolga so ji prodali stanovanje, nakazilo je bilo prepozno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

3

Zavarovalnica Maribor | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Zaradi dolga, ki ga je upokojenka imela do Zavarovalnice Maribor, so njeno stanovanje prodali na dražbi. Del dolga so poravnali z donacijami prostovoljcev, a je bil denar nakazan prepozno.

Upokojenka iz Maribora se je v preteklosti večkrat obrnila na društvo Žvižgač, ki ji je pomagalo s paketi hrane. Društvo je ugotovilo, da ima tudi zelo velike dolgove do Zavarovalnice Maribor (ZM). Ti so nastali zaradi nepoplačanega zneska posojila. Ker v društvu za finančno pomoč niso imeli sredstev, so se obrnili na Borisa Krabonjo, ki s pozivanjem prek spletnih omrežij pomaga ljudem v stiski.

"Sem upokojenka, delala sem skoraj 30 let, potem pa izgubila službo in tako živela le od socialne podpore in skromne plače moža, ki se je invalidsko upokojil. Leta 2003 je umrl, začela sem dobivati 70 odstotkov njegove pokojnine, kar v tem trenutku znaša 313 evrov na mesec, to je vse, kar imam," je na družbenem omrežju Facebook besede gospe povzel Krabonja in dodal, da mora do naslednjega dne ZM plačati 1.679,36 evra, sicer bodo prodali njeno stanovanje.

Gre za znesek posojila, ki ga je najela pri banki. Zanj je zastavila stanovanje, posojilo je banka zavarovala pri ZM. Zavarovalnica je pri sodišču zaradi zapadlih obrokov sprožila izvršbo. To pomeni, da je sodišču predlagala prodajo stanovanja na dražbi in poplačilo dolga iz prejete kupnine.

Boris Krabonja je nekdanji član soustanovitelj in pobudnik društva Žvižgač. Je profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli v Mariboru, v prostem času pa pomaga ljudem v stiski. | Foto: Matjaž Vertuš Boris Krabonja je nekdanji član soustanovitelj in pobudnik društva Žvižgač. Je profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli v Mariboru, v prostem času pa pomaga ljudem v stiski. Foto: Matjaž Vertuš

Dan pred dražbo stanovanja je Krabonja začel zbirati donacije

Krabonja se je odločil upokojenki pomagati z zbiranjem prostovoljnih prispevkov prek Facebooka. Te so začeli zbirati 22. marca zvečer, Krabonja pa je vedel, da se bo ob deveti uri zjutraj začela dražba stanovanja, saj je imel tudi dokument sodišča, ki je o tem odločilo.

Kot pravi, so se 23. marca zjutraj odzvali tudi na ZM in takrat jim je zagotovil 1.679 evrov, kar naj bi bila glavnica, ki jo je upokojenka dolgovala zavarovalnici. "S stroški in obrestmi vred je dolg zrasel do okoli pet tisoč evrov, a rekel sem jim, da se z njimi ne pogovarjam o višini dolga, ampak o tem, da bo denar že 23. marca zjutraj začel kapljati na njihov račun. Zato sem jih prosil, naj zadevo končajo."

Naslednji dan je bil denar nakazan na račun zavarovalnice

S pomočjo vseh ljudi, ki so priskočili na pomoč, je Krabonja 24. marca zvečer zbral denar za poplačilo glavnice in ga nakazal na račun zavarovalnice.

Zavarovalnica se je z gospo dogovarjala o urejanju zadeve

25. marca je zavarovalnica pozvala upokojenko, naj zjutraj pride k njim, da bi se pogovorili o zadevah. "In 15 minut po tistem me je poklicala gospa iz zavarovalnice in mi zatrdila, da so vse uredili in da je zadeva poplačana. Da sicer ves denar še ni na računu, ampak da mi popolnoma zaupajo," je povedal Krabonja.

Še isti dan je Krabonja od zavarovalnice izvedel, da je bilo stanovanje prodano.

"Z gospo smo se sestali 25. marca ob 9. uri. Takrat smo ji povedali, da informacij o uspešnosti dražbe nimamo, da pa smo se, če dražba ni bila uspešna, pripravljeni z njo pogovoriti o nadaljnjih možnostih. O višini dolga žal ne moremo govoriti, dolg z obrestmi pa znaša znatno več kot znesek, ki ga omenjate, prav tako nismo govorili o tem, da je zadeva končana, sicer bi to gospe tudi pisno sporočili," so nam pojasnili na ZM.

Stanovanje, ocenjeno na 55 tisoč evrov je bilo prodano za 28 tisoč evrov, pravi Krabonja

Postopka dražbe ni bilo mogoče ustaviti

Kot so še povedali, ZM ni imela možnosti ustavitve postopka, saj je bila dražba izvedena že 23. marca ob 9. uri, torej preden jih je tega dne ob 15.45 Krabonja prosil za pomoč. "Uradni podatek o prodaji stanovanja na dražbi smo od sodišča prejeli 25. marca po 12. uri," še pojasnjuje Gregor Lednik, direktor tržnega komuniciranja na Zavarovalnici Maribor.

Prostovoljni prispevki 52 ljudi, ki so bili pripravljeni upokojenki priskočiti na pomoč, so bili zavarovalnici nakazani prepozno. Stanovanje je bilo na dražbi prodano še pred nakazilom. | Foto: Matjaž Vertuš Prostovoljni prispevki 52 ljudi, ki so bili pripravljeni upokojenki priskočiti na pomoč, so bili zavarovalnici nakazani prepozno. Stanovanje je bilo na dražbi prodano še pred nakazilom. Foto: Matjaž Vertuš

Celotni znesek bi poravnali v treh dneh, gospa pa je zdaj brezdomka, pravi Krabonja

Kot pravi Krabonja, bi bil dolg petih tisočakov poravnan v približno treh dneh. "Niso bili niti toliko pripravljeni pomagati, da bi počakali s prodajo. Ne nazadnje gre za drobiž tako za zavarovalnico kot za mesto Maribor, za sodišče in za državo. In mrtvo hladno, meni nič, tebi nič, je ob 14.30 na velikonočni petek gospa postala brezdomka," je razočaran Krabonja.

Zavarovalonica je zaprosila za odlog

Da je bila javna dražba opravljena 23. marca, nam je potrdila tudi Alenka Zadravec, predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru. Nepremičnina je bila prodana najboljšemu ponudniku, dolžnica pa se dražbe ni udeležila, je še sporočila.

Upnica Zavarovalnica Maribor je sodišču 25. marca podala tudi predlog za odlog izvršbe, o katerem še ni bilo odločeno.

Po poplačilu vseh terjatev upnikov in davka, se preostanek kupnine vrne dolžniku, še sporočajo s sodišča.

Več kot deset let ni odgovarjala na pozive zavarovalnice

Na zavarovalnici so nam pojasnili, da je dolg star že več kot deset let.

"V preteklih letih, sploh pa v mesecih pred dražbo, smo si prizadevali, da bi se z gospo dogovorili o obročnem odplačilu dolga, vendar se gospa na naše pozive in prošnje ni odzivala. Na naše pozive se je prvič odzvala šele, ko nas je kontaktiral in povezal gospod Krabonja, ko pa je bila, na žalost, dražba že končana in nismo imeli več nikakršnih možnosti za zaustavitev postopka," svojo vlogo v primeru pojasnjujejo na zavarovalnici.

 

Ne spreglejte