Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2024,
6.26

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

stavka upravna enota

Sreda, 13. 3. 2024, 6.26

1 mesec, 2 tedna

Zaposleni na upravnih enotah stavkajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Minister za javno upravo Franc Props ob današnji stavki zaposlenih na upravnih enotah pravi, da ne zanikajo težav, ki jih imajo na upravnih enotah, in da so k njihovemu reševanju pristopili zelo odgovorno in "z veliko mero pozornosti". Stavko na ministrstvu obžalujejo, po ministrovi oceni pa bi stvari lahko rešili tudi drugače.

"Ministrstvo za javno upravo obžaluje, da so sindikalni zaupniki svoje članstvo napotili na stavko," je v današnji izjavi dejal minister Franc Props. Ocenil je, da bi se glede na to, koliko aktivnosti je bilo izpeljanih, stvari zagotovo lahko rešile tudi po drugi poti. Stavkovna aktivnost pa po njegovem mnenju dogovarjanj ne olajša, kvečjemu jih morda lahko oteži.

Kot je navedel, so se v letošnjem letu najmanj trikrat sestali s predstavniki sindikatov. Konec januarja je na Upravni enoti Ljubljana potekal sestanek z vsemi sindikalnimi zaupniki z upravnih enot in vodstvom sindikata, posebej pa so se še najmanj dvakrat srečali z njegovim predsednikom Frančiškom Verkom.

Minister upa, da bodo "relativno hitro" našli rešitve in odpravili razloge za stavko, ki naj bi se nadaljevala vsako sredo do izpolnitve zahtev.

Ob tem je spomnil, kaj so z namenom reševanja težav na upravnih enotah doslej že izpeljali. V lanskem in letošnjem letu so po njegovih navedbah povečali kadrovski načrt in omogočili, da načelniki upravnih enot zapolnijo delovna mesta brez soglasja ministrstva za javno upravo.

Upravna enota Ljubljana je bila deležna pomoči drugih upravnih enot, je dejal Props. Po njegovih besedah so poskrbeli, da je bila v najbolj obremenjenih delih, predvsem na področju tujcev in tudi drugih upravnih zadev, kjer so bili največji zaostanki, zagotovljena pomoč drugih upravnih enot, del nalog pa je s svojimi zaposlenimi prevzelo tudi ministrstvo za javno upravo.

"Pripravljenost na sodelovanja med upravnimi enotami mi daje pozitiven vtis, da znamo stvari prijeti na pravem koncu in jih seveda tudi učinkovito reševati," je dejal minister. Povedal je še, da se je marca sestal z vsemi načelniki upravnih enot. Govorili so o tem, kaj so prioritete dela, pa tudi o primerih dobrih praks, učinkovitih rešitvah, ki jih je našla katera od upravnih enot in bi jih lahko uporabile tudi druge.

Volilne komisije sedaj popolnjene s tajniki

Prav tako so se pogovarjali o evropskih volitvah. Po Propsovih navedbah so tudi na podlagi pogovorov, dialoga z Državno volilno komisijo in načelnico Upravne enote Ljubljana, v katerem je ministrstvo aktivno sodelovalo, uspeli priti do tega, da so volilne komisije "sedaj popolnjene s tajniki".

Državna volilna komisija
Novice DVK imenovala tajnike in namestnike tajnikov volilnih komisij z območja Ljubljane

Glede potekajočih pogajanj je vodja službe za upravne enote in vodja vladne pogajalske skupine za pogajanja o stavkovnih zahtevah s pogajalsko skupino sindikalnih zaupnikov upravnih enot Mirko Stopar dejal, da potrebujejo še nekaj časa, da uskladijo možne rešitve.

"Ocenjujemo, da je bil včerajšnji napor obeh strani, če temu tako rečem, pozitiven, konstruktiven in dejansko smo se razšli z nekimi obeti, da bomo v kratkem času našli skupne rešitve, ki naj bi bile v korist vseh, tako zaposlenih kot ministrstva oz. sindikatov," je dejal Stopar. Načeloma pa so dogovorjeni, da se v najkrajšem možnem času ponovno sestanejo.

Kot je pojasnil, pa vseh zahtev oz. pričakovanj sindikatov ne morejo reševati v okviru stavkovnih pogajanj. Potekajo pogovori o reformi plačnega sistema in vprašanja, kam bodo uvrščena posamezna delovna mesta, se rešujejo v okviru teh pogajanj. Je pa načeloma dogovorjeno, da bo izhodiščna plača, torej plača v najnižjem plačnem razredu, določena v višini minimalne plače v letošnjem letu.

Na vprašanju, kakšno je stališče vladne strani do sindikalnega predloga, da bi zaposleni na upravnih enotah za premostitev do zaključka pogajanj o reformi plačnega sistema prejemali poseben dodatek, pa je odgovoril, da konkretnih zadev do dogovora s sindikati ne komentirajo.

"Druge možnosti ne vidimo"

Na današnji novinarski konferenci so v Sindikatu državnih organov Slovenije vlado pozvali, naj začne reševati položaj javnih uslužbencev upravnih enot. Kot so poudarili stavkajo, ker druge možnosti ne vidijo. Če se ne bo zgodilo nič, bodo stavko nadaljevali prihodnjo sredo, napovedujejo tudi zaostrovanje aktivnosti.

Predsednik sindikata Frančišek Verk je danes pojasnil, da gre pri današnji stavki zaposlenih na 54 od 58 upravnih enot za reševanje njihovega ekonomsko-socialnega položaja. So namreč najslabše plačani uslužbenci v državnih organih, po drugi strani pa preobremenjeni z velikim pripadom zadev, je opozoril Verk. Število zadev se je enormno povečalo na področju tujcev, a težave so tudi pri ostalih zadevah, gradbenih, kmetijskih, ki jih morajo reševati sproti.

Očitno vlade, ne le aktualna, ampak tudi vse dosedanje, "poznajo edino jezik stavke oz. jezik ulice", medtem ko je "miroljubno pogajanje bolj ali manj brezplodno", je ugotavljal Verk.

Na neurejeno stanje na upravnih enotah po njegovih besedah opozarjajo zadnjih deset let, posebej intenzivno zadnjih pet, a se zadeve ne rešujejo. V torek so se sicer sestali z vladno pogajalsko skupino, začeli pogajanja, a brez konkretnih zavez, da se bo kaj izboljšalo, napovedane stavke niso mogli zamrzniti, je pojasnil. Vladna stran jim je po njegovih besedah ponudila možnost posebnega projekta, "a dokler vlada ne da mandata pogajalski skupini, to še nič ne pomeni". Konkretneje pa vsebine predloga ni predstavil.

Verk: Prišli smo do trenutka, ko je državni nadzornik ugotovil, da je nekaj hudo narobe

Tudi predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je opozoril, da njihovi poskusi prepričati vlado, da je nekaj narobe s položajem zaposlenih na upravnih enotah, trajajo že kar dolgo. Spomnil je, da so maja lani zaposleni na upravnih enotah izvedli enourno prekinitev dela, novembra je sledila enodnevna stavka zaposlenih na sedmih upravnih enotah, konec januarja letos pa še stavka na 44 upravnih enotah. Kako veliko je nezadovoljstvo, po njegovih besedah dokazuje tudi dejstvo, da so se tokrat stavki pridružili na skoraj vseh upravnih enotah.

Konec februarja letos je po Verkovih besedah tudi upravni inšpektor za javni sektor ministru za javno upravo Francu Propsu naročil, da zagotovi pogoje za normalno delovanje in reševanje upravnih zadev na upravni enoti Ljubljana. Kot je dodal, pa bi to najverjetneje lahko veljalo tudi za druge upravne enote. To pomeni, da smo prišli do trenutka, ko je državni nadzornik ugotovil, da je nekaj hudo narobe, je poudaril Verk.

Dejal je, da so bili obveščeni tudi o pritiskih na uslužbence zaradi stavke na nekaterih upravnih enotah ter napovedal, da bodo vse pritiske prijavljali inšpektoratu za delo, policiji in tudi drugim regulatornim organom, in sicer prek odvetnikov. Prav tako so se odločili, da bo skupaj s predstavniki sindikata na vseh pogajanjih sodeloval tudi odvetnik.

Med njihovimi zahtevami sta povišanje plače vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Vuk: Za ta denar ljudje niso več pripravljeni delati

Predsednik Sindikata delavcev zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana Bežigrad Slobodan Vuk je navedel nekaj konkretnih primerov plač uslužbencev na upravnih enotah. Tako ima denimo uslužbenka z 38 leti delovne dobe neto plačo 928,81 evra, država pa ji mora do minimalne plače doplačati. Neto plača pravnice pa je 1026,26 evra, je navedel.

"Za ta denar ljudje niso več pripravljeni delati," je opozoril Vuk. Odhajajo na bolje plačana delovna mesta v javnem ali zasebnem sektorju. Strokovnjakov, tudi z višjo in visoko izobrazbo, pa za takšno plačilo ne uspejo dobiti. Zato ni mogoče pričakovati, da se zadeve rešujejo v roku, je še izpostavil Vuk.

Stanković je dejal, da ves čas poslušajo, da ni denarja, da je treba počakati na zaključek centralnih in stebrnih pogajanj v javnem sektorju, po drugi strani pa se brez težav najde denar za "neko podrtijo" na Litijski cesti, za različne infrastrukturne projekte, ki stanejo več milijonov evrov. Poleg tega slišijo, kako se na ministrstvih imenujejo novi sekretarji, podsekretarji. "Tukaj nam res poide vse potrpljenje," je poudaril in napovedal, da bodo, če bo treba, stavkovne aktivnosti še zaostrovali.

Opravljajo le nujne zadeve

Zaposleni na upravnih enotah bodo v času stavke izvajali nujne naloge, ki jih določijo načelniki upravnih enot. Med temi so po Stankovićevih navedbah vročitev dovoljenj za prebivanje tujcem, ki so vozniki v mednarodnem prometu, in novorojencem, prav tako je med temi nalogami izdajanje vozniških dovoljenj, osebnih izkaznic ter potnih listin v primerih nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja in smrti sorodnikov v tujini. Opravljali bodo tudi vpise smrti v matični register, postopke glede hrambe orožja in v zvezi s prireditvami. Omogočeno bo potrjevanje podpore kandidatnim listam pred evropskimi volitvami.

Zaposleni na upravnih enotah so sicer stavkali tudi konec januarja, ko je od ponedeljka do srede potekala stavka vsaj en dan na 41 od 58 upravnih enot. Še prej so sredi lanskega novembra enodnevno stavko izvedli na sedmih upravnih enotah.

Med njihovimi zahtevami sta povišanje plače vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Prav tako zahtevajo takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje.

Upravna enota
Novice Upravne enote: Pripravljali se bomo, kot da stavka v sredo bo
Ne spreglejte