Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2020,
6.48

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Natisni članek

vlada Janez Janša Janez Janša Zdravko Počivalšek Tomaž Gantar

Sreda, 20. 5. 2020, 6.48

3 leta, 11 mesecev

Koalicija strnila vrste: Gantar in Počivalšek ostajata ministra

Počivalšek ima trdo kožo in ostaja minister #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Po današnjem srečanju predstavnikov SDS, SMC, NSi in DeSUS so predstavniki koalicijskih strank enotno sporočili, da je koalicija trdna in odločena, da gre naprej. Sestava vlade ostaja nespremenjena, koalicija pa bo enotno podprla tretji protikoronski zakon in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pri glasovanju o interpelaciji. Počivalšek je kasneje na novinarski konferenci dejal, da ministrovanje ni posel za tiste, ki nimajo trde kožo in da je biti član poslanske skupine SMC zdaj bistveno težje kot leto dni nazaj.

Počivalšek je dejal, da ima železne živce in debelo kožo, na koalicijskem srečanju pa da so se dogovorili, da gredo naprej. Kot je še dejal, so v SMC razočarani nad tem, da je Židan v petek poslanski skupini in ministrom iz kvote SMC dejal, da je dobil sanjsko ponudbo, ki je ne more zavrniti. "Ko sem to slišal, sem vedel, da je ta človek na napačnem mestu, ker mislim, da politika ne more biti polje korupcije," je dejal.

Več o tem, kaj je Počivalšek odgovoril na vprašanje o morebitni vrnitvi med poslance, pa v zgornjem posnetku.

Gregor Židan
Novice Gregor Židan se je pridružil poslancem SD. Počivalšek: Židan dan se utegne kmalu končati. #video

Koalicijske stranke gredo skupaj naprej

Kot so v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju povedali poslanci koalicijske četverice, so morale stranke danes sporočiti, ali so za to, da koalicija nadaljuje delo, ali gredo raje na predčasne volitve. V vseh koalicijskih strankah so sporočili, da gredo skupaj naprej, piše STA.

Koalicija je sicer v državnem zboru v zadnjih dneh s prestopoma dveh poslancev v opozicijo ostala brez dveh glasov, a jih ima še vedno 46. "Koalicija je trdna, en poslanec gor ali dol," je povedal poslanec SDS Tomaž Lisec. Tudi Janja Sluga, vodja poslancev SMC, iz katere sta izstopila poslanca Jani Möderndorfer in Gregor Židan, je spet zatrdila, da SMC ostaja trden člen koalicije.

Video: Planet TV


 

Gantar in Počivalšek še naprej ministra

Potrdili so tudi, da Tomaž Gantar in Zdravko Počivalšek ostajata ministra. Ob ugibanja, da bi utegnila ministrska položaja zapustiti, pa se je danes po besedah Sluge in vodje poslancev NSi Jožefa Horvata obregnil tudi premier Janez Janša, češ da bi bilo dobro, da bi kdo tudi njemu kaj povedal o rekonstrukciji vlade.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer o preigravanjih, da bi šel lahko Počivalšek med poslance, dejal, da so "posamezniki iz SMC nekoliko skrivnostni glede tega". Horvat je potrdil, da bi lahko v prihodnosti odprli vprašanje razdelitve resorjev, saj ima SMC zdaj osem, ne več deset poslancev, NSi pa jih ima sedem, tako da razlika med njima ni tako velika. SMC medtem vodi štiri, NSi pa tri resorje. "Zasledovali bomo načelo pravičnosti," je dejal Horvat.

V javnosti se je ugibalo tudi o odhodu zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja iz kvote DeSUS. | Foto: STA , V javnosti se je ugibalo tudi o odhodu zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja iz kvote DeSUS. Foto: STA ,

Koalicija je danes spregovorila tudi o nekaterih vsebinskih projektih. Partnerice so glede na izjave enotno podprle tretji protikoronski zakon, ki ga je včeraj dorekla vlada, danes pa naj bi ga uradno tudi potrdila. Ko bo ta pod streho, se bodo po besedah Lisca resno lotili tudi razprave o rebalansu proračuna, katerega nastavki so sicer že oblikovani, piše STA.

Tomaž Gantar
Novice DeSUS: Nimamo informacij, da bi premier želel zamenjati Gantarja

Predstavniki strank kot prioriteto izpostavili tudi demografski sklad

Dodatno je Lisec izpostavil še dve prioriteti, in sicer demografski sklad in debirokratizacijo na različnih področjih. Kot je dejal, bi državni zbor lahko že na junijski seji opravil prvo obravnavo zakona o demografskem skladu, morda pa bi ga lahko sprejel že pred parlamentarnimi počitnicami.

Glede demografskega sklada imajo sicer stranke v koaliciji različne konceptualne poglede, poroča STA. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob tem dejal, da se "lahko na določeni točki uskladijo". "Ko bo do usklajevanja prišlo, bo treba strniti vrste," je dejal vodja poslancev DeSUS. Po njegovih besedah bo vlada torej storila korak naprej in ne bo več izrednih razmer. Predsednik vlade pa se je danes po besedah Jurše "na sestanku večkrat zasmejal kot običajno".

Na vprašanje, ali že imajo kandidata za vodjo urada za demografijo, ki ga predvideva koalicijska pogodba, je Jurša odgovoril, da postopki kadrovanja tečejo, dokončno pa imena še nimajo. Eden od mogočih kandidatov je tudi podpredsednik stranke Anton Balažek, je povedal vodja poslancev DeSUS, še piše STA.

Ne spreglejte