Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2016,
15.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

žirafa živalski vrt ZOO Ljubljana

Četrtek, 25. 8. 2016, 15.39

6 let, 6 mesecev

Žalostna novica iz ZOO: poginil je najstarejši žirafji samec Gal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Žirafa samec Gal | Foto ZOO Ljubljana

Foto: ZOO Ljubljana

V ljubljanskem živalskem vrtu je v noči na sredo zaradi starosti in z njo povezanih zdravstvenih težav poginil najstarejši žirafji samec Gal.

Gal je v ljubljanski živalski vrt prišel leta 2005 iz safari parka Dvur Kralove na Češkem. Ob prihodu je bil star dve leti, letos pa bi dopolnil 13 let, kar je za žirafjega samca visoka starost. V naravi 25 odstotkov samcev namreč pogine do tretjega leta starosti, 50 odstotkov do desetega leta, preostali pa večinoma pred 16. letom, so sporočili iz živalskega vrta.

Gal je imel v zadnjih letih težave s prebavo

Zadnjih pet let je imel Gal občasno težave s prebavo, zaradi katerih ga je veterinar redno obiskoval. Vsakič, ko je imel močnejše prebavne motnje, je premalo jedel in oslabel. S pomočjo redne veterinarske oskrbe jim je Gala do zdaj vedno uspelo ponovno postaviti na noge, po posvetu s tujimi strokovnjaki so mu glede na njegove težave tudi ustrezno spremenili in prilagodili prehrano.

Žirafji samec Gal je pripadal podvrsti mrežasta žirafa in živel skupaj z dvema mlajšima samcema: Rastkom, starim devet let, in Cvetkom, starim osem let. Žirafe rastejo vse življenje, zato so v naravi najvišje žirafe tudi najstarejše. Mrežasta žirafa je najnižja podvrsta žiraf, zato je bil Gal kljub svoji starosti najnižji v skupini, saj Rastko in Cvetko pripadata najvišji, rothschildski podvrsti.

Žirafe na dan pojedo do 20 kilogramov hrane

Žirafa samec Gal | Foto: ZOO Ljubljana Foto: ZOO Ljubljana Kot so dodali, so žirafe prehranski specialisti, saj se v naravi vse leto hranijo z zelo kakovostno svežo hrano, kot so listi, poganjki, cvetovi in plodovi dreves. Odrasli samci na dan pojedo do 20 kilogramov hrane.

V ZOO Ljubljana žirafe hranijo z lucerno, svežimi vejami vrbe, kostanja, leske, breze in hrasta ter listi robide. Ponudimo jim tudi narezano zelenjavo, na primer korenje, čebulo, peteršilj, zeleno in rdečo peso.

"Energijski" del obroka so posebni briketi za žirafe, ki jih uvažajo iz Nizozemske. Za priboljšek dodajajo navrtane melone in lubenice, ki jih žirafe dolbejo z jezikom.

 

Ne spreglejte