Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
6. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

44

Natisni članek

plače denar poslanci Državni zbor

Sreda, 6. 5. 2020, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Žalosten dan za žepe slovenskih politikov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

44

Žep. Denar. Plača. Revščina. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Poslanci, ministri in državni svetniki so včeraj dobili krepko znižane plače. Znižanje je posledica ukrepov v obdobju koronavirusa, ki jih je uzakonil državni zbor. Plače funkcionarjev so se znižale za 30 odstotkov. Izjeme so sodniki in župani. 

Miro Cerar Nato
Novice Miro Cerar se še ne bo vrnil na fakulteto. Prejema poslansko nadomestilo.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC) je za april dobil 4.641 evrov bruto plače, za marec, ko znižanje plač še ni veljalo, pa 5.550 evrov bruto.

Predsedniku republike Borutu Pahorju se je plača znižala na 4.437 evrov. Pred tem je prejemal 5.974 evrov bruto.

Kučan z nižjim dodatkom šele pri obračunu za maj

Nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu, ki mu zakon edinemu med vsemi politiki določa posebno doplačilo, da s pokojnino vred dobi 80 odstotkov bruto plače predsednika republike, se navedena razlika obračuna na podlagi izplačane plače predsedniku republike. Navedena razlika pri obračunu za mesec april 2020 ostaja tako enaka, zmanjšan znesek razlike glede na zmanjšano plačo predsednika republike bo upoštevan pri obračunu za mesec maj, so nam pojasnili v Pahorjevem uradu.

Kakšne plače imajo Šarec, Krivec, Židan in Mesec?

Nekdanji premier in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je za april prvič dobil v celoti izplačano poslansko plačo. Znašala je 3.131 evrov. Za marec je dobil izplačane le polovico poslanske plače, saj se je v DZ vrnil 14. marca. Prejel je 2.089 evrov. 

Vodja največje poslanske skupine SDS Danijel Krivec je za april dobil 4.312 evrov, za marec pa 5.231 evrov bruto plače.

Predsednik SD Dejan Židan je prejel 3.379 evrov poslanske plače, mesec prej pa 4.149 evrov bruto.

Plača poslanca Levice Luke Mesca za april je znašala 3.144 evrov bruto, za marec pa 3.871 evrov bruto.

Nekdanji premier in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je za april dobil 3.131 evrov plače. | Foto: Reuters Nekdanji premier in predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je za april dobil 3.131 evrov plače. Foto: Reuters

Marjan Šarec
Novice Toliko znaša prva poslanska plača Marjana Šarca

Kateri poslanec je dobil najnižjo plačo?

Poslansko plačo je po vrnitvi v DZ prejel tudi Franc Breznik iz SDS, ki se je po odstopu s položaja državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve zaradi prehitre vožnje pod vplivom alkohola vrnil v DZ. Breznik je znova postal poslanec 18. marca. Od takrat do konca meseca je dobil 1.457 evrov bruto plače.

Najnižjo plačo med poslanci, ki so mandat opravljali ves mesec, je za april dobil Franc Kramar (SAB), in sicer 2.547 evrov bruto. Za marec je Kramar dobil 4.012 evrov bruto.

Skupna masa poslanskih plač se je od marca, ko je znašala 387.860 evrov, znižala na 321.219 tisoč evrov.

 

Predsedniku državnega sveta 4.750 evrov bruto

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je včeraj dobil 4.749,35 evra bruto, prejšnji mesec pa 5.744,22.

Karel Erjavec. Alenka Bratušek.
Novice Več za Erjavca, manj za Bratuškovo in Kučana

Koliko je dobila Maša Kociper, ki svari pred izplačilom dodatkov?

Na podatke o plačah predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev še čakamo. Iz njih bo tudi razvidno, ali so bili strahovi SAB, da bodo vladni funkcionarji dobili izplačan dodatek za posebne obremenitve v času koronavirusa v višini 35 odstotkov njihove siceršnje plače, upravičeni.

Glede na to, da v skupino funkcionarjev, ki bi lahko dobili izplačan dodatek, spadajo tudi poslanci, smo že iz podatkov o njihovih plačah lahko videli, da tega dodatka ni dobil nihče med njimi. Tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper ne. Tako kot preostali poslanci je tudi ona prejela znižano plačo, in sicer 3.927 evrov.

Maša Kociper je za april dobila 3.927, za marec pa 4.126 evrov plače in 521 evrov nadomestila za pet dni, ko zaradi kratke vrnitve nekdanjega ministra za zamejce in Slovence po svetu Petra Jožefa Česnika v DZ ni bila poslanka. Peter Jožef Česnik je namreč enako kot nekdanji zunanji minister Miro Cerar (SMC) s poslanskega položaja odstopil. | Foto: STA , Maša Kociper je za april dobila 3.927, za marec pa 4.126 evrov plače in 521 evrov nadomestila za pet dni, ko zaradi kratke vrnitve nekdanjega ministra za zamejce in Slovence po svetu Petra Jožefa Česnika v DZ ni bila poslanka. Peter Jožef Česnik je namreč enako kot nekdanji zunanji minister Miro Cerar (SMC) s poslanskega položaja odstopil. Foto: STA ,

O izplačilu dodatkov funkcionarjem bodo v petek na zahtevo poslancev SAB govorili tudi na skupni seji komisije za nadzor javnih financ in odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Ne spreglejte