Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2011,
17.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

arbitraža razpis

Torek, 12. 7. 2011, 17.33

8 let

Zalar: Razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča v petek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za pravosodje bo v petek objavilo razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo dokončno razsodilo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

To je danes ob obisku višjega sodišča, višjega delovnega in socialnega sodišča ter upravnega sodišča v Ljubljani napovedal minister za pravosodje Aleš Zalar.

Sodišče bo štelo pet članov V skladu z arbitražnim sporazumom bo arbitražno sodišče štelo pet članov. Slovenija in Hrvaška po 2. členu sporazuma imenujeta vsaka enega nacionalnega člana sodišča, tri - predsednika in dva člana - pa sporazumno izbereta s seznama mednarodnopravnih strokovnjakov, ki ga določita predsednik Evropske komisije in član Evropske komisije, odgovoren za širitev.

Sodišče bi lahko z delom začelo približno leto dni po začetku postopkov, predvidenih v arbitražnem sporazumu. Ti bodo stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU, ki ga je pričakovati do konca leta.

Na razsodbo bo treba počakati

Na razsodbo arbitražnega sodišča, ki bo določilo potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem ter režim za uporabo ustreznih morskih območij, bo najverjetneje treba počakati najmanj dve leti po tem, ko bo začelo z delom.

Arbitražni sporazum Slovenijo in Hrvaško je bil podpisan 4. novembra 2009 v Stockholmu, DZ ga je ratificiral 19. aprila 2010, na referendumu 6. junija 2010 pa so ga potrdili tudi volivci. Do izmenjave not med državama je prišlo 25. novembra lani, s čimer je sporazum postal mednarodno-pravno zavezujoč za obe državi. 25. maja letos pa sta državi arbitražni sporazum še registrirali pri generalnem sekretarju ZN, kot to zahteva ustanovna listina ZN, pa tudi sam arbitražni sporazum.

Ne spreglejte