Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 7. 2018,
19.41

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Natisni članek

požar avtobus LPP Ljubljana

Ponedeljek, 2. 7. 2018, 19.41

5 let, 9 mesecev

Zakaj je zagorel ljubljanski avtobus #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Kriminalisti še vedno preiskujejo nenavaden sobotni požar električnega mestnega avtobusa v strogem središču Ljubljane, sredi območja za pešce.

Zgorel ni samo avtobus, ampak tudi celotno postajališče. Močno uničena je tudi bližnja stavba, nekdanji sedež policije nasproti Nebotičnika. Škode je za sto tisoč evrov.

Lani že goreli avtobusi LPP

Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP) je lani že zgorel električni vlakec za turiste, vendar v delavnici, ne na cesti. Takrat je ogenj zajel še dva avtobusa, tako da je bilo škode za pol milijona evrov. Tudi tokrat naj bi šlo za tehnično okvaro, sicer pa je tveganje za požar enako ne glede na pogon. Je pa električna vozila precej težje pogasiti.

Goreč avtobus
Novice V središču Ljubljane zgorel avtobus #foto #video

Pod armaturo avtobusa se je najprej valil dim, voznik je ustavil na Slovenski cesti. Potnikom je dejal, naj izstopijo in se umaknejo od avtobusa, ki je bil na dizelski pogon. Pri gašenju mu je pomagalo še pet voznikov LPP. Ker pri tem niso bili uspešni, je v štirih minutah prispela gasilska brigada in požar do konca pogasila.

Požar električnega avtobusa veliko bolj dramatičen

Požar vsakega prevoznega motornega vozila je nevaren, tudi vedno bolj pogostih električnih vozil, katerih tehnologijo proizvajalci še izpopolnjujejo. Statistično ne gorijo nič bolj kot običajna vozila, je pa nesreča videti veliko bolj dramatična.

"Takšni požari se dogajajo, ker so električna vozila veliko bolj elektrificirana, imajo več baterij, kablov, spojev, kjer obstaja večja možnost kratkega stika," pojasnjuje Boštjan Žagar iz ljubljanske gasilske brigade.

Goreč avtobus | Foto: Branka Grbin Foto: Branka Grbin Dodaja, da so pri požaru električnih vozil pogoste tudi eksplozije. "Proizvajalci so v baterije začeli vgrajevati metale, materiale, ki ob stiku z vodo oziroma pri gašenju povzročajo eksplozije. S hitrim posredovanjem in znanjem o gašenju teh vozil praviloma ne bi smelo raznesti," miri Žagar.

Ko je kabel enkrat v kratkem stiku, bo vozilo zagorelo, ne glede na to, ali je dizelsko, bencinsko ali električno. Požar se sprva razvija pri vseh vozilih enako, električna vozila pa gorijo dlje.

Ne spreglejte