Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
13.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec Janko Veber Miro Cerar Dejan Židan

Sreda, 1. 4. 2015, 13.15

7 let, 12 mesecev

Zakaj Dejan Židan poudarja, da so še vedno del koalicije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V SD še naprej odločno branijo obrambnega ministra Janka Vebra, predlog premierja Mira Cerarja za njegovo razrešitev ni upravičen, o izstopu iz koalicije pa Socialni demokrati še niso odločali.

"Predsedstvo SD je soglasno ugotovilo, da imamo ministra, ki je delal zakonito, in ga tudi podpiramo pri odločitvi, da na poziv predsednika vlade ne odstopi, ampak s svojimi argumenti zagovarja svoje stališče v državnem zboru," je po seji predsedstva dejal predsednik Socialnih demokratov in kmetijski minister Dejan Židan, ki je večkrat poudaril, da so še vedno del koalicije.

Naslednje poteze bo najmanjša koalicijska stranka potegnila po razpravi o razrešitvi Janka Vebra, ki mu v parlamentu napovedujejo poraz, "po tej razpravi bomo morali ugotoviti, kakšno je stanje stvari in potem nadaljevati pogovore v stranki in s koalicijskimi partnerji".

Kako verjeten je Vebrov odstop tik pred zdajci? Židan je odgovoril tudi na vprašanje, ali bi lahko Veber odstopil pred glasovanjem v državnem zboru, ki bo predvidoma prihodnji četrtek. "Danes ni bilo takšnega dogovora, kot stranka pa tudi ne želimo vplivati na ravnanja ministra Vebra, vse je odprto." Očitno je torej odprta tudi možnost, da Veber to stori.

Koliko veljajo besede glavnega tajnika SD Dejana Židana? Glavni tajnik SD Dejan Levanič je pretekli teden dejal, da je malo možnosti, da bi SD ostala v koaliciji, če bi šlo pri zamenjavi Vebra za neupravičen predlog za razrešitev. Kaj na to pravi Dejan Židan? "Prisotnost v koaliciji ali izhod iz koalicije ni stvar enega ali dveh funkcionarjev te stranke. Tako kot je bila odločitev za vstop v koalicijo kolektivna, je lahko kolektivna tudi odločitev, ki bo to naše stališče spremenila. A želel bi poudariti, da smo del te koalicije."

Mlada demokracija potrebuje stabilno vlado Kmetijski minister tudi pravi, da ne bi smeli imeti volitev vsako leto ali dve leti. "Smo mlada demokracija, potrebujemo stabilno vlado, a ni prav, da stabilnost vlade branimo samo Socialni demokrati."

Kolikokrat je treba povedati, da je SD del koalicije? Ali je torej bolj verjetno, da SD ostane v koaliciji? "Mi smo v tem trenutku še vedno del koalicije. Še vedno imamo ministra Janka Vebra. Prihodnji teden bodo lahko kakšne drugačne okoliščine ali pa tudi ne, potem se bomo odločili."

Židan sicer meni, da je večina 45 ali 46 glasov v parlamentu v "teh težkih časih" premalo. "Takšna pričakovanja so preveč optimistična. V Sloveniji se takšna pričakovanja ne izkažejo kot dobra. Mi smo še vedno del koalicije."

Tako se je Židan odzval na besede predsednika DeSUS in zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi lahko SMC in DeSUS brez težav vladali sami, in na dejstvo, da bi lahko imeli v parlamentu samo 45 glasov, če bi Klavdija Markež vztrajala kot neodvisna poslanka.

Premier Cerar verjame, da bo SD ostala v koaliciji Premier Miro Cerar pa je po popoldanskem sestanku z Židanom dejal, da je zanj obstoj koalicije dejstvo. "Zame je dejstvo, da koalicija obstaja. Razrešitev Vebra sem glede na ugotovljeno stanje moral predlagati. Židanu sem povedal, da pričakujem, da bodo kot koalicijska partnerka predlagali novega kandidata za to mesto." Cerar je sicer Vebrovo razrešitev predlagal, ker je presodil, da je pri naročilu analize posledic prodaje Telekoma Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo ravnal nepregledno.

O menjavi resorjev ne razmišljajo Cerar je še zatrdil, da se z Židanom ni pogovarjal o morebitni menjavi resorjev in da o njej trenutno ne razmišljajo. Po njegovih besedah je zanj pomembno, da vlada deluje in nadaljuje izvajanje projektov.

"DeSUS ne spreminja svojih izjav vsak dan, ampak vsako uro" Pred sestankom s Cerarjem pa je Židan komentiral tudi izjavo predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki je danes dejal, da sicer verjame, da je Veber imel dober namen, ko je Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva z obrambo naročil analizo učinkov prodaje Telekoma Slovenije, a pri tem ubral povsem napačno pot, zato pričakuje njegov odstop. Židan pravi, da "DeSUS ne spreminja svojih izjav vsak dan, ampak vsako uro". Zato tudi težko predvidi, kakšno bo njegovo stališče v četrtek.

Erjavec: Tudi če SD zapusti koalicijo, posebne politične krize ne bo V stranki DeSUS, kot že rečeno, pričakujejo Vebrov odstop, prvak DeSUS Erjavec pa je danes dejal, da ni razloga, da bi SD zaradi tega zapustila koalicijo, saj imajo po njegovem mnenju dober kader, ki bi lahko zapolnil to mesto. Tudi če bi se to zgodilo, pa bi vlada po mnenju Erjavca ostala stabilna. Koalicija bi namreč ohranila 46 glasov, tudi v opoziciji so po njegovih besedah nekatere stranke, ki bi nekatere vladne projekte podprle. "Izhod SD iz koalicije ne bi pomenil kakšne posebne politične krize. Mislim, da bi vlada lahko mirno nadaljevala delo in tudi uresničevala svoj program," je poudaril.

Prav bi bilo, da glasovanja sploh ne bi bilo V DeSUS bodo pred dokončno odločitvijo o podpori ministru še počakali na razvoj dogodkov. Prav tako bodo prisluhnili argumentom ministra, ki jih bo podal na seji DZ, če ta seveda bo. Na podlagi tega pa bo stranka in poslanska skupina DeSUS sprejela odločitev, je napovedal Erjavec. Na vprašanje, ali bo DeSUS prispevala glasove za razrešitev, je Erjavec odvrnil, da "je ta možnost še najmanj verjetna". Meni pa, da bi bilo prav, da v SD zadeve razčistijo tako, da izredne seje DZ in glasovanja sploh ne bi bilo.

Ne spreglejte