SiolNET. Novice Slovenija
4,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji 15 novih okužb. V Mariboru okuženih sedem zdravnikov. #video

4,45

termometer


V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom včeraj potrdili pri 15 ljudeh. V bolnišnicah se zdravi osem ljudi, nihče na intenzivni negi. V Mariboru so okužbo potrdili tudi pri sedmih zdravnikih.

V Sloveniji so test včeraj opravili pri 1.085 ljudeh, okužbo z novim koronavirusom pa potrdili pri 15 ljudeh. Umrl ni nihče, skupno število umrlih tako ostaja pri 111. 

Od kod prihajajo okuženi?

Po podatkih spletnega sledilnika covid-19 okuženi prihajajo iz Ljubljane (5), tujine (2), Maribora (2), Kočevja (1), Slovenske Bistrice (1), Brezovice (1), Miklavža na Dravskem polju (1) in Ptuja (1). 

 

V Mariboru pozitivnih že sedem zdravnikov

V Mariboru so do danes zjutraj potrdili okužbo z novim koronavirusom že pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor. Kot je povedal direktor kliničnega centra Vojko Flis, so v njihovi ustanovi že sprejeli vse potrebne ukrepe, piše STA. Več o tem v spodnjem članku.

UKC Maribor Novice Direktor UKC Maribor: Dogaja se najhujše #video

Vseh stikov s prvotno tremi okuženimi zdravniki še niso našli, zato iz kliničnega centra pozivajo vse, ki so bili v nedeljo, 28. junija, v urgentnem centru, naj bodo pozorni na svoje zdravstveno stanje. Če opazijo znake, podobne gripi, naj takoj pokličejo svojega osebnega zdravnika in se posvetujejo z njim, navaja STA.

Jelko Kacin Novice Kacin: Hrvaška bo zaprla nočne klube in diskoteke #video

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na tiskovni konferenci povedala, da imamo po svetu potrjenih že več kot deset milijonov okužb, v Evropi več kot 1,5 milijona, v Sloveniji pa 1.600. Po podatkih Evropskega centra za spremljanje bolezni je bilo samo v enem dnevu na svetu potrjenih 160 tisoč novih okužb.

Po lepem padcu porast v Sloveniji in na Hrvaškem

Nuška Čakš Jager Foto: posnetek zaslona Dodala je, da sta se Slovenija in Hrvaška po lepem padcu ponovno začeli dvigovati. Pri obeh lahko zasledimo porast v obdobju 14 dni, v Sloveniji na 4,85 na sto tisoč prebivalcev,  na Hrvaškem pa 10,77 na sto tisoč prebivalcev. V Sloveniji je bilo do zdaj opravljenih več kot sto tisoč testov, trenutno pa imamo 101 aktiven primer okužbe. Med zdravstvenimi delavci smo do zdaj okužbo potrdili 317 ljudeh.

Nihanje še ne nakazuje drugega vala

Nuška Čakš Jager pravi, da je nihanje, ki smo mu priča, ves čas prisotno in še ne nakazuje drugega vala. Predstavlja pa dobro epidemiološko delo, ki zajame veliko ljudi, ki gredo v karanteno. Na ta način nam uspe zajeziti vse tiste, ki so bili tudi v stiku, in zato so ti valovi pričakovani.

Za večino primerov je okužba znana

V enem tednu, do 29. junija, smo imeli 64 potrjenih primerov, od tega 25 uvoženih primerov (Srbija, Kosovo, Hrvaška in Kazahstan). Osemnajst primerov je povezanih z uvoženimi primeri, 18 primerov je povezanih z lokalnih primerom okužbe, za tri primere pa ne vedo, od kod prihajajo. Zadnje dni je nekoliko več tudi lokalnih okužb, ker so zboleli tudi tisti, ki smo jih dali v karanteno kot tesne rizične kontakte. To pomeni, da je bil ta epidemiološki pristop dovolj dober, da smo lahko vse to identificirali, je dodala. 

Razmere na Hrvaškem niso kritične

Nuška Čakš Jager miri, da število primerov pada tudi na Hrvaškem. Na NIJZ predvidevajo, da jim bo z ukrepi, ki so jih sprejeli, uspelo ta trend zniževanja zadržati. Kot je dodala, ima Hrvaška veliko epidemiologov, k sodelovanju pa so povabili tudi številne mlade zdravnike. Upajo, da jim bo uspelo izbruh obvladati. NIJZ je s hrvaškimi zdravstvenimi oblastimi ves čas v stiku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin