Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2020,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

31

Natisni članek

COVID-19 UKC Maribor Koronavirus Maribor urgenca

Torek, 30. 6. 2020, 10.58

3 leta, 10 mesecev

Direktor UKC Maribor: Dogaja se najhujše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

31

V Mariboru so do danes zjutraj potrdili okužbo z novim koronavirusom že pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma Adolfa Drolca, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden kaže resne znake bolezni, preostali pa za zdaj še ne. "Dogaja se najhujše," je povedal direktor kliničnega centra Vojko Flis.

Vseh stikov z okuženimi zdravniki še niso našli, zato pozivajo vse, ki so bili v prostorih urgentnega centra v petek, 26. junija, med 7. in 19. uro, v nedeljo, 28. junija, med 7. in 19. uro ter v ponedeljek, 29. junija, med 7. in 16. uro, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje. V primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah ...) naj po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da poleg opisa zdravstvenega stanja navedejo tudi obisk urgentnega centra v UKC Maribor v omenjenem obdobju, poroča STA.

Verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci ob obisku urgentnega centra okužili, je sicer izredno majhna, saj zdravstveno osebje ob stikih z bolniki dosledno uporablja osebno varovalno opremo, so poudarili v UKC Maribor.

"Situacija je bistveno bolj zapletena kot pri okužbah iz marca, saj so imeli okuženi več stikov, ki jih je težko najti. Dogaja se najhujše," je po pisanju Večera dejal direktor UKC Maribor Vojko Flis. V UKC že vzpostavljajo Covid oddelek.

Koronavirus Infekcijska
Novice V Sloveniji 15 novih okužb. V Mariboru okuženih sedem zdravnikov. #video

Doslej so opravili testiranje na novi koronavirus pri že več kot 50 ljudeh, čez dan bodo nadaljevali testiranja. Med zdravstvenim osebjem UKC Maribor za zdaj ni pozitivnih, je pa 14 oseb napotenih v osamitev, je pojasnil Flis.

Virus vnesen iz Črne gore

Izvor okužbe še ni znan, po Flisovih besedah pa gre najverjetneje za vnos iz tujine, domnevno iz Črne gore. Omenjeni zdravniki so se namreč udeležili posveta v tej državi, na katerem so govorili o novem koronavirusu in soočanju z njim.

Mariborski urgentni center trenutno deluje normalno, bodo pa zaradi izpada zdravstvenega osebja po direktorjevih besedah najverjetneje težave pri nudenju nujne medicinske pomoči na terenu.

V UKC Maribor so danes že začeli ponovno vzpostavljati enoto za bolnike s covidom-19, a zaenkrat še nimajo hospitaliziranih bolnikov z okužbo. Med pozitivnimi sedmimi zdravniki eden po besedah Flisa kaže resne znake bolezni, ostali zaenkrat še ne. "Treba je počakati vsaj sedem dni, da bomo videli, kako se bodo te okužbe gibale in kako se bo bolezen kazala pri okuženih," je dodal.

Po besedah strokovnega direktorja zdravstvenega doma Danila Mauriča pa ima vseh sedem zdravnikov "blage znake" bolezni. "Do nas zaenkrat ni prišlo, da bi kdo imel res hude znake," je dejal. Po njegovih besedah je sreča, da nihče od okuženih zdravnikov ni obiskal Doma Danice Vogrinec Maribor, ki je največji dom za starostnike v Sloveniji. Prav tako nihče od teh naj ne bi deloval v drugih ambulantah.

 

 

Ne spreglejte