SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZaAB podpira predlog zakona o fiskalnem pravilu, NSi z nekaj pripombami

4

termometer

 | Foto:
Vlada lahko pri izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu vsaj v prvem branju pričakuje podporo opozicijske ZaAB, medtem ko so v NSi še zadržani. Tudi podpora SDS izvedbenemu zakonu še ni znana.

Izvršni odbor opozicijske ZaAB je danes poslanski skupini predlagal, da v prvem branju podpre predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. V NSi priznavajo, da se je vlada z zadnjim predlogom približala njihovim stališčem, a imajo še določene pripombe in predloge.

Do dvotretjinske podpore z glasovi ZaAB in NSi Po besedah predsednice ZaAB Alenke Bratušek je najpomembneje, da jim je uspelo zagotoviti postopno konsolidacijo javnih financ, ki ne bo na škodo socialne države.

Če bi se predlog v parlamentarnem postopku še spreminjal, recimo s skrajševanjem dobe konsolidacije ali kakšnim drugim zaostrovanjem, pa bodo njegovo vsebino preučili ponovno, je dejala po seji izvršnega odbora. O vsebini se bodo usklajevali še z NSi, pri tem pa je Bratuškova spomnila, da bodo potrebno dvotretjinsko večino najverjetneje dosegli prav z glasovi ZaAB in NSi.

V NSi imajo pripombe in predloge Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je pred začetkom izvršilnega odbora stranke ponovila, da se je premier Miro Cerar s formulo, ki jim jo je predstavil v petek, približal predlogom NSi. "Naši finančni strokovnjaki so predlog preučili, imajo pa še določene pripombe in predloge," je pojasnila.

Tako bodo tudi na izvršilnem odboru predlagali, da bi se o nekaterih izboljšavah s Cerarjem in s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem še dodatno pogovorili. Podrobnosti teh predlogov Novakova ni pojasnjevala, dejala je le, da gre za konkretne predloge.

Tudi podpora SDS izvedbenemu zakonu še ni znana. Kot je ob robu današnje seje DZ povedal predsednik stranke Janez Janša, od zadnjega predloga stranka ni dobila nobenega novega izračuna. Ko ga bo, se bo do predloga tudi opredelila, je povedal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin