Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
15.12

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

čakalne dobe skrajševanje čakalnih vrst zdravstvo vlada

Četrtek, 21. 2. 2019, 15.12

5 let, 1 mesec

Za skrajševanje čakalnih dob porabili le osem od 18 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Zdravnik | Čeprav je bilo za skrajševanje čakalnih dob na voljo 18 milijonov evrov, so na koncu za enoletni projekt porabili zgolj dobrih osem milijonov evrov. | Foto Thinkstock

Čeprav je bilo za skrajševanje čakalnih dob na voljo 18 milijonov evrov, so na koncu za enoletni projekt porabili zgolj dobrih osem milijonov evrov.

Foto: Thinkstock

V okviru enoletnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob in povečanje kakovosti zdravstvene obravnave, ki ga je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom premierja Mira Cerarja ter je trajal od 1. aprila 2017 do 31. marca lani, je bilo od 18 milijonov evrov, odobrenih za to področje, porabljenih le dobrih osem milijonov, je razvidno iz poročila, s katerim se je danes seznanila vlada premierja Marjana Šarca.

V letu 2017 je bil za skrajševanje čakalnih dob na podlagi stavkovnih zahtev Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) in v okviru sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti sprejet tudi posebni vladni projekt za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu ter povečanje kakovosti zdravstvene obravnave.

Samo Fakin
Novice Lahko v enem letu povsem skrajšamo čakalne vrste v zdravstvu?

Od 18 milijonov evrov izplačali dobrih osem milijonov

Od 18 milijonov evrov, predvidenih za ta projekt, pa jih je bilo dejansko izplačanih 8,15 milijona. Nagrajevanje zdravnikov ter preostalih zdravstvenih delavcev in sodelavcev je bilo izvedeno v obliki izplačila delovne uspešnosti, ob izpolnjevanju meril, določenih v projektu.

Operacija bolnica bolnik
Novice Poteza zavarovalnic, ki jasno kaže, da je javno zdravstvo v krizi

Poudarek je bil na opravljanju dela prek normativov dela zdravnikov, dodatnih urah dela z bolniki in povečanju obsega opravljanja zdravstvenih storitev na način, ki za bolnike pomeni bolj kakovostno zdravstveno obravnavo in manj napotovanj bolnikov med različnimi ravnmi zdravstvene dejavnosti, pa tudi stimuliranje doseganja skrajševanja čakalnih dob in opravljanja zdravstvenih storitev na način, da se zmanjšuje nastajanje novih čakalnih dob, je zapisano v gradivih po seji vlade.

Ne spreglejte