Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2018,
18.14

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kruh hrana

Četrtek, 22. 3. 2018, 18.14

6 let, 1 mesec

Za mehkobo kruha uporabljajo tudi snov, pridobljeno iz človeških las #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Se kdaj vprašate, kaj se v resnici skriva v našem kruhu? Če ga pečete doma, je to povsem preprosto. Osnovne sestavine za kruh so voda, kvas, sol in moka. Pa je to tudi v tistem, ki ga dobimo na trgovinskih policah in v pekarnah?

Video: Planet TV/Novinarka: Anja Ciglarič


Beli kruh iz trgovine, pekarne ali restavracije s hitro prehrano vsebuje pester koktajl kemikalij. Za mehkobo uporabljajo L-cistein, ki ga pridobivajo iz človeških las, ptičjega perja ali s fermentacijo bakterij E. coli. Prepoznamo ga po oznaki E920. Za mehkobo dodajajo tudi snov, ki je glavna sestavina jogijev in gumijastih čevljev. Da je mogoče kruh speči tudi brez dodatkov, pa po vzoru naših babic in s ščepcem modernega pridiha dokazujejo bodoči peki v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.

Kaj vse zmešajo v kruh?

Mišo Kolar, učitelj praktičnega pouka v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, je dejal, da pri njih v kruh zmešajo moko, vodo, sol, mogoče malo sladkorja in kislo testo. "Oziroma tako, kot so naše babice pripravljale droži. Te droži si pripravljamo tri, štiri dni, pri sobni temperaturi, in nam potem tudi ni treba uporabljati kvasa," je povedal.

"Kruh je najbolj zdrav, če ga pečemo doma. Če pa želimo kupiti kruh v trgovini, se moramo pozanimati, kakšne surovine so v njem. Recimo, če želimo zdravo, potem moramo uporabljati polnozrnate moke - kakšno pšenično polnozrnato, pirino moko, pri nas na šoli uporabljamo tudi soržično moko, rženo moko, tako da je čim manj bele," je razložil učitelj.

Zakaj pek?

Tam se izobražuje 17 dijakov, tudi David. "Pek bi rad postal zato, ker lahko bolj cenim kruh oziroma vem, kaj sam dam v kruh in kaj ne. Tudi vem, kakšno kakovost kupujem, da bo bolj zdrav, in da lahko bolj zdravo živim," je razložil učenec.

Živila, ki jih strokovnjaki za hrano nikoli ne bi jedli

1. Sladkane pijače. Vsebujejo prazne kalorije, ki se nabirajo okoli pasu in povečujejo tveganje za številne kronične bolezni.
2. Riževi vaflji. Tržijo se dietno, a divje dvignejo sladkor v krvi in smo po njih takoj lačni. Nemška potrošniška organizacija je v njih odkrila tudi številne rakotvorne snovi.
3. Nemastne solatne polivke. Vsebujejo pa sladkor, koruzni sirup in dodatke, s katerimi nas želijo prepričati, da so naravne.


Video: Planet TV

Kaj pa je v kruhu, ki ga kupimo v trgovini?

A zavedamo se, da na trgovinskih policah najdemo tudi kruh ki je dlje časa obstojen in svež. V njem najbrž niso samo osnovne sestavine.

Mojca Smerajec, živilska tehnologinja v BIC Ljubljana, je povedala, da poleg osnovnih sestavin za industrijsko izdelan kruh uporabljajo različne aditive, in sicer emulgatorje, stabilizatorje, sredstvo za obdelavo moke, kot je recimo askorbinska kislina, lahko pa tudi konzervanse.

"V kruhu pa ni kakšnih različnih barvil, razen praženih žit, ker je tako po pravilniku. Zakaj se uporabljajo aditivi? Če je kruh ročno izdelan, dela pek z občutkom in ga tako tudi potem oblikuje. Če pa je obdelava na stroju, pa zahteva čvrstejše testo in so za učvrstitev potrebni aditivi, hkrati pa ti omogočajo daljšo svežino in preprečujejo, da se izdelki drobijo.

Kakšnim smernicam sledijo v izobraževalnem centru?

"Uporabljajo se aditivi, ki so preverjeni, dovoljeni, vemo pa, da večja količina ni koristna za človeka, zato je v večjih pekarnah zdaj tudi trend, da se izdeluje kruh brez aditivov z različnimi daljšimi postopki. Na primer s kislim testom ali pa recimo s kvasnim nastavkom, s tem dosežemo ojačanje testa na naraven način, dosežemo pa tudi boljši okus in večjo trajnost," je pojasnila Smerajčeva. 

Kruh pa pri nas ni samo živilo, ampak je tudi del tradicije, zato naj vam ne bo vseeno, kakšen kruh jeste.

Kruh je postal glavni sovražnik vitke postave in zdravega načina življenja, zato bomo razbili tri mite o kruhu.

1. Kruh ne redi, a za povprečno dejavno osebo zadostujejo štiri rezine kruha na dan. Redijo pa razni namazi ter priloge.
2. Polnozrnati kruh redi manj kot beli, ker se pri polnozrnatem energija počasi sprošča v kri, počasneje ga prebavljamo in smo dlje časa siti.
3. Kruh v zmernih količinah ne škoduje zdravju, je pa beli slabši od temnega zaradi pesticidov v pšenici; povzroča pa tudi jetrne in črevesne bolezni. 

V oddaji Dan na Planet TV je strokovnjak za prehrano Mario Sombolec pokomentiral mite o kruhu.

Video: Planet TV

Video: Planet TV

 

 

Ne spreglejte