Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
7.40

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

policija zračna puška streljanje Psihiatrična klinika Maribor

Petek, 17. 11. 2023, 7.40

5 mesecev, 2 tedna

Z zračno puško streljal na psihiatrične bolnike in varnostnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78
UKC Maribor Oddelek za psihiatrijo | V incidentu so bili ranjeni štirje ljudje, k sreči je šlo za lažje poškodbe. | Foto STA

V incidentu so bili ranjeni štirje ljudje, k sreči je šlo za lažje poškodbe.

Foto: STA

Mariborski policisti v zvezi s četrtkovim streljanjem pri oddelku psihiatrije, v katerem so bili lažje ranjeni štirje pacienti, obravnavajo mladoletnika. Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so zvečer izsledili mladoletno osebo in bodo ukrepali v skladu pristojnostmi. Ob tem nadaljujejo zbiranje obvestil in preiskavo dogodka.

Kot so še pojasnili na policiji, gre preiskava v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, prve ugotovitve pa kažejo na to, da je storilec streljal z zračnim orožjem. Ranjeni so bili štirje ljudje, k sreči je šlo za lažje poškodbe.

Dogodek so potrdili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, od koder so sporočili, da je v četrtek nekaj minut po 17. uri neznanec streljal na paciente oddelka za psihiatrijo, ki so bili na sprehodu na dvorišču oddelka.

Kot je pojasnil predstojnik mariborske psihiatrije Jure Koprivšek, je neznanec pozneje streljal tudi na varnostnika oddelka, ki je preverjal, ali so vsi pacienti evakuirani v stavbo oddelka. Varnostnik pri tem ni bil poškodovan, so pa lažje poškodbe utrpeli štirje pacienti, enega od njih so napotili na dodaten pregled v travmatološko ambulanto.

"Po incidentu smo do nadaljnjega zaradi zagotavljanja varnosti pacientov izhode na dvorišče oddelka za psihiatrijo preklicali," je dejal Koprivšek in dodal, da v preiskavi sodelujejo z mariborskimi policisti, do zaključka postopka in izsledkov preiskave s strani policije pa dodatnih informacij ne morejo podajati.

Policisti zdaj še zbirajo obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Na šolskem ministrstvu obžalujejo strelski incident v Mariboru

Da je do incidenta prišlo iz njihovih prostorov, je za STA potrdila ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič, ki je pojasnila, da jih je policija v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike.

O tem so obvestili njihove starše in policijo, danes so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. Ostali dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala.

Minister Darjo Felda je v izjavi za medije poudaril, da so vse pojavne oblike nasilja v šolskem prostoru nesprejemljive in jih je treba obsoditi tako na družbeni kot na profesionalni ravni. Šolski prostor mora biti po njegovem mnenju namenjen zagotavljanju varnega in spodbudnega učnega okolja.

Dogodek v Mariboru Felda najostreje obsoja, pri tem pa poudarja, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi v okviru sistemskih pravil izvedli ustrezne ukrepe tako na primarni kot tudi na sekundarni ravni, da zagotovijo varnost vseh deležnikov in drugih, ki se pojavijo v šolskih okoljih, tudi v prihodnje.

"Zavedam se, da so ob pojavu različnih odklonskih primerov, v katere so vpleteni otroci in mladoletniki, pričakovanja javnosti velika. Vsak primer nasilja je nesprejemljiv in kot minister za vzgojo in izobraževanje se bom tudi v prihodnje zavzemal, da bomo na sistemski in vsebinski ravni pripravili ukrepe in aktivnosti za hitrejše prepoznavanje dejavnikov tveganja in vzrokov, ki lahko privedejo do nesprejemljivih ravnanj," je dejal.

Pri tem apelira na celotno družbo, da je temelj za zmanjševanje neprimernih ravnanj v šolskem sistemu in družbi nasploh družba pozitivnih vrednostnih sistemov, v katerih se posamezniki zavedajo svoje vloge in odgovornosti.

Policija še vedno vodi predkazenski postopek

Glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan veliko dodatnih podrobnosti o dogajanju ni mogel razkriti, češ da policija še vedno vodi predkazenski postopek. Je pa potrdil, da gre za dijake dijaškega doma, ki je v neposredni bližini psihiatričnega oddelka UKC Maribor.

Po njegovih besedah za zdaj tudi šolska inšpekcija še izvaja aktivnosti, s katerimi bodo ugotovili vzroke in dogajanje v zvezi z incidentom. Slokan ni povedal, ali je do streljanja prišlo iz stavbe dijaškega doma ali z zunanjega območja doma niti koliko dijakov je bilo vpletenih, ker naj bi vse to policija še preiskovala.

Kot je pojasnil, inšpekcija preučuje predvsem, kako so se odzvali vpleteni javni zavodi s področja šolstva, medtem ko do dijakov nimajo možnosti ukrepanja. Ker pa gre za starejše od 14 let, so ti že deloma tudi kazensko odgovorni.

Sankcije dijaškega doma zoper vpletene v incidentu so po njegovih besedah lahko različne, najhujša je izključitev iz doma, možni so tudi vzgojni ukrepi znotraj zavoda, medtem ko kazensko odgovornost ugotavlja policija.

 

Alejo Vidal-Quadras
Novice Španski politik v središču Madrida ustreljen v obraz #video
Lvov
Novice Po ulicah Lvova: od gostiln, ki so hkrati zaklonišča, do streljanja na Putina #foto #video
strelec, Maine, ZDA
Novice Našli osumljenca za strelski napad v Mainu, njegov telefon in sporočilo sinu
Policija
Novice Kaj se dogaja na Štajerskem? V enem dnevu že tretje streljanje.

 

Ne spreglejte