SiolNET. Novice Slovenija
1,47

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Znane nove podrobnosti o izdaji digitalnih bonov

1,47

termometer

računalnik, starejši par
Upravičenci bodo digitalni bon lahko unovčili pri ponudnikih izobraževanj oziroma tečajev digitalnih veščin ali pa za nakup tablic oziroma računalnikov. Foto: Getty Images

Digitalni bon za vseživljenjsko izobraževanje bodo uporabniki lahko koristili pri tistih ponudnikih, ki bodo na javnem razpisu zagotovili najboljše vsebine. Začeli bomo s pilotno skupino upokojencev, vrednost enega bona pa bo približno enaka vrednosti turističnih bonov, so nam povedali v službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo, ki jo vodi minister Mark Boris Andrijanič.

Upokojenci, ali bi uporabili bon, ki bi ga za plačilo računalniških tečajev ali opreme izdala država?

 • Da, z veseljem bi ga porabil/a za nakup računalniške opreme. 797 glasov
  18,91%
 • Da, uporabil/a bi ga za plačilo računalniških tečajev. 3308 glasov
  78,50%
 • Ne, če bi lahko, bi bon podaril/a komu drugemu. 109 glasov
  2,59%
Oddanih 4214 glasov

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je junija letos predstavil 40 ukrepov za digitalizacijo države, med katerimi je bila tudi uvedba bonov za vseživljenjsko učenje na področju digitalnih veščin, zato smo preverili, v kateri fazi priprave je omenjeni projekt.

Mark Boris Andrijanič Novice Mark Boris Andrijanič: To je nesprejemljivo #video

Po turističnih prihajajo še digitalni boni za upokojence

"Pripravljamo vse potrebne korake za to, da bi prve digitalne bone lahko podelili že v prvi polovici prihodnjega leta. Glede morebitnega prenosa na druge osebe še nismo sprejeli dokončne odločitve," so nam pojasnili v službi vlade za digitalno preobrazbo.

Digitalni bon za vseživljenjsko izobraževanje bi uporabniki lahko koristili pri tistih ponudnikih, ki bodo na javnem razpisu zagotovili najboljše vsebine. Začeli bodo s pilotno skupino upokojencev, vrednost enega bona pa bo približno enaka vrednosti turističnih bonov, so poudarili. Vrednost prvih turističnih bonov za odrasle je sicer bila 200 evrov, tistih iz druge serije pa sto evrov.

Dejali so tudi, da bodo upravičenci digitalni bon lahko unovčili pri ponudnikih izobraževanj oziroma tečajev digitalnih veščin, ki bodo izbrani s pomočjo javnega razpisa, ali pa za nakup tablic oziroma računalnikov.

Mark Boris Andrijanič Novice Andrijanič je novi minister v slovenski vladi #video

Za boljšo digitalno pismenost še nekaj drugih sprememb 

Poleg digitalnih bonov nameravajo v službi vlade za digitalno preobrazbo za boljšo digitalno pismenost državljanov spodbujati tudi mednarodne študijske programe s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), povečati vpis na IKT in druge sorodne interdisciplinarne študije, digitalizirati učne procese v šolah in uvesti predmet računalništvo in informatika kot obvezen predmet na srednjih in osnovnih šolah.

V sklopu digitalne diplomacije pa bo Slovenija odprla tudi svoje razvojno gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini.

računalnik digitalizacija Digisvet Digitalna znanja za rast slovenskega gospodarstva Andrej Kos Digisvet Brez digitalno pismenih ljudi ni pametnih skupnosti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin