Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
15.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

21

Natisni članek

Danes Danes Zdravko Počivalšek Jure Leben Miro Cerar

Sreda, 6. 3. 2019, 15.00

5 let, 1 mesec

Vsi topovi so usmerjeni v SMC. Je naslednja na vrsti SD? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

21

Jure Leben, Zdravko Počivalšek, Peter Gašperšič in Miro Cerar | To je že druga afera nekdanje Cerarjeve vlade, razkrita v zadnjih tednih. Jure Leben, Zdravko Počivalšek, Peter Gašperšič in Miro Cerar na odprtju makete drugega tira v Kopru. | Foto STA

To je že druga afera nekdanje Cerarjeve vlade, razkrita v zadnjih tednih. Jure Leben, Zdravko Počivalšek, Peter Gašperšič in Miro Cerar na odprtju makete drugega tira v Kopru.

Foto: STA

Sporen nakup rezilne žice je že druga razkrita afera Cerarjeve vlade v zadnjem času. Prva je odnesla okoljskega ministra Jureta Lebna, tokrat se stolček trese gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. Preverili smo, zakaj so vsi topovi usmerjeni v SMC in zakaj se SD ne prime nobena afera.

Po najnovejšem razkritju nečednih poslov nekdanje vlade Mira Cerarja, ki je po mnenju Transparency International (TI) z nakupom rezilne žice kršila zakonodajo, se sprašujemo, kako stari grehi Cerarjeve vlade oziroma njegovih takratnih ministrov, ki so na položaju še danes, hromijo delo vlade Marjana Šarca.

Pogodba med zavodom za blagovne rezerve in podjetjem Minis iz Žalca, ki je dobavilo rezilno žico, namreč po mnenju TI vsebuje 860 tisoč evrov predplačila oziroma 70 odstotkov celotne vrednosti. V TI opozarjajo, da je po zakonu predplačilo dopustno le v izjemnih primerih, v taki višini pa se zanj ni mogoče dogovarjati brez soglasja ministrstva za finance.

bodeča žica
Novice Padla ovadba zaradi "tehničnih ovir". Nova zagata tudi za Cerarja? #video

A takratni gospodarski minister Zdravko Počivalšek iz vrst SMC, pod okriljem njegovega ministrstva namreč deluje zavod za blagovne rezerve, je, kot razkrivajo dokumenti, kar "ustno pooblaščal zavod za blagovne rezerve za izvedbo nakupov, da so dobavitelji ponudbo oddali celo pred sklepom o začetku postopka javnega naročila in da so bili nekateri dokumenti očitno ponarejeni".

 

Težka bremena, ki onemogočajo delo ministrstva

To je že druga afera nekdanje Cerarjeve vlade, razkrita v zadnjih tednih. Prva je bila afera z maketo za drugi tir, ki je s položaja okoljskega ministra odnesla Jureta Lebna. Ta je bil tedaj državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in vodja projekta drugi tir. Premier Šarec je ponujeni odstop sprejel, saj je presodil, da bi Leben v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Cerar je ob tem pojasnil, da je Leben ugotovil, da je na njem takšno breme, ki onemogoča delo ministrstva.

boxer, oklepnik
Novice Razkrivamo: zakaj je vlada v resnici ustavila nakup oklepnikov

Precej nepregleden je bil tudi postopek nakupa osemkolesnih oklepnikov, ki ga je kot obrambna ministrica v Cerarjevi vladi vodila Andreja Katič, v Šarčevi vladi pa nato prevzelo pravosodno ministrstvo. Gre za še en primer iz preteklega mandata, ki bi lahko v prihodnosti vplival na sestavo aktualne vlade.

Kako je delati z obremenjenimi ministri?

Premier Šarec se mora tako namesto tekočih zadev ukvarjati z grehi iz preteklosti, ki jih razkrivamo mediji in ki bremenijo aktualne ministre. Kabinetu predsednika vlade smo poslali vprašanje, ali namerava premier zoper katerega izmed njih ukrepati. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo.

Marjan Šarec Luka Mesec
Novice Tresla se je gora, rodila se je miš: sporazum koalicije z Levico parafiran #video

Politični analitik in nekdanji Lebnov svetovalec Sebastjan Jeretič težko verjame, da je naključje, da se vse grehe prejšnjega mandata vali na SMC.

"Mislim, da gre za strateško delovanje in da so si nekateri vzeli to stranko za tarčo. Glede na to, da je ta stranka vodila prejšnjo vlado, je povezana z večino primerov, ki se zdaj razkrivajo, a kljub temu bi rekel, da so, glede na način delovanja, ti napadi organizirani. Stranka je v težkem položaju. Po volitvah se je zelo skrčila, nekaj ljudi je odšlo. Kakšni drugi so tudi mogoče nezadovoljni, tako da bi lahko šlo tudi za delovanje nekdanjih članov, ki se v novi konstelaciji niso znašli v ožjem krogu," pojasnjuje Jeretič.

"Po načinu delovanja bi rekel, da so napadi na stranko SMC organizirani. Stranka je v težkem položaju," pojasnjuje politični analitik Sebastjan Jeretič. | Foto: Ana Kovač "Po načinu delovanja bi rekel, da so napadi na stranko SMC organizirani. Stranka je v težkem položaju," pojasnjuje politični analitik Sebastjan Jeretič. Foto: Ana Kovač Vse se vrača, vse se plača

"Od SMC se je najprej veliko pričakovalo. Verjetno je bilo različnim ljudem dano tudi veliko obljub. Ker se nič od tega ni zgodilo, je bilo veliko nejevolje, kar se zdaj vrača. Druga stvar pa je, da se jih hoče očitno prisiliti, da se bodo morali nekomu priključiti, da se politični prostor zmanjša na eno stranko," pojasnjuje lobist Miloš Čirič.

Socialni demokrati še pridejo na vrsto

Na drugi strani ima še ena koalicijska stranka, kljub nepreglednemu poslu z oklepniki v času Katičeve iz vrst Socialnih demokratov, mir.

"SD je tako ali tako v padanju. Levica jo zelo učinkovito razžira in ji jemlje glasove. Tudi zadnja objava poslanca Levice Mihe Kordiša na Facebooku Levici zelo koristi, zato bo še dodatno pridobila. Ne volivci ne kdo drug zato nima razloga, da bi se posebej ukvarjal z SD. Ta stranka nima vladnih resorjev, ki bi bili posebej zanimivi, razen mogoče kulture. Mislim, da SD še pride na vrsto. Poleg tega velja, da se nikoli vseh ne napada naenkrat. Tisti, ki bi to radi delali, bodo počakali in se tega lotili kasneje. Zdaj je pač na vrsti SMC, ko bodo obdelali njo, pa bo na vrsti naslednja stranka," je prepričan Čirič.

"Mislim, da SD še pride na vrsto. Poleg tega velja, da se nikoli vseh ne napada naenkrat. Tisti, ki bi to radi delali, bodo počakali in se tega lotili kasneje. Zdaj je pač na vrsti SMC, ko bodo obdelali njo, pa bo na vrsti naslednja stranka," je prepričan lobist Miloš Čirič. | Foto: Mediaspeed "Mislim, da SD še pride na vrsto. Poleg tega velja, da se nikoli vseh ne napada naenkrat. Tisti, ki bi to radi delali, bodo počakali in se tega lotili kasneje. Zdaj je pač na vrsti SMC, ko bodo obdelali njo, pa bo na vrsti naslednja stranka," je prepričan lobist Miloš Čirič. Foto: Mediaspeed Prav mir, ki ga trenutno uživa SD, je po Jeretičevem mnenju še en dokaz, "da gre verjetno za sistemsko napadanje na SMC, sicer bi padali tudi okostnjaki iz omar v resorjih, ki jih je v prejšnjem mandatu obvladovala SD".

"Tudi ko se kakšna zadeva lansira, recimo sodelovanje agencije Futura na ministrstvu za kmetijstvo, se nekako ne prime in pelje zgodbe naprej. To je zagotovo zanimivo," se čudi Jeretič.

ograja
Novice Upravno sodišče: Država mora razkriti podatke o žičnati ograji
Ne spreglejte