Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2021,
20.03

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Koronavirus Covid-19 Sledilnik COVID-19 ukrepi sproščanje vlada

Sreda, 20. 1. 2021, 20.03

3 leta, 3 mesece

Vse več regij izpolnjuje pogoje za sproščanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

V zadnjem tednu se epidemija covid-19 po državi počasi umirja. Nekatere občine so po vladnih kriterijih že prešle iz črne v rdečo cono, v kateri so predvidena določena sproščanja. Preverite, v katerih.

Primerjava med 18. in 13. januarjem. Slika: covid-19.sledilnik.org


Številke, povezane z novim koronavirusom, v zadnjem tednu vlivajo nekaj upanja, da se razmere po državi počasi umirjajo. Tako ponedeljkove kot tudi torkove številke so bile nižje v primerjavi s prejšnjim tednom.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.698 okužb #video

Iz črne v rdečo

V zadnjih dneh je povprečje okužb v zadnjih sedmih dneh padlo pod 1.300 na dan, število hospitaliziranih bolnikov pa se je spustilo pod 1.200, kar sta po vladnem načrtu za sproščanje ukrepov pogoja za omilitev ukrepov.

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sedemdnevno povprečje okužb 1.272, število hospitaliziranih oseb pa 1.178.

Načrt sproščanja ukrepov | Foto: Vlada RS Načrt sproščanja ukrepov Foto: Vlada RS

 

Vlada danes o sproščanjih

Vlada o sprebembah odloča vsako sredo. Vlada je tako na današnji redni tedenski seji, namenjeni epidemiji, odločala o tem, katere ukrepe bo podaljšala. 

Najprej je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se lahko tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo se muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se telesne dejavnosti na prostem, pri katerih ni neposrednega stika med ljudmi.

Janez Janša
Novice Janša: Prihodnji teden se v devetih regijah odpirajo šole in vrtci

Izboljšanje na Koroškem

Razmere po regijah so sicer še vedno zelo različne. Na vrhu z najslabšo epidemiološko sliko je še vedno Posavje, sledita pa goriška regija in jugovzhodna Slovenija.

Na drugi strani je število novih primerov v zadnjih sedmih dneh na 100 tisoč prebivalcev najbolj padlo na Koroškem, ki je bilo še pretekli teden nad slovenskim povprečjem, zdaj pa ima manj potrjenih okužb kot obalno-kraško regija.

Primerjava med 19. in 13. januarjem. Slika: Vlada RS


Vse več regij v rdeči coni

Vlada je ob predstavitvi načrta sproščanja ukrepov predvidela sproščanje tudi samo v določenih regijah, ko bi dosegle postavljene kriterije. Podobno je bilo pred božično-novoletnimi prazniki, ko so se trgovine z oblačili in čevlji odprle le v nekaterih regijah.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno sedem regij že v rdeči coni, kar je veliko izboljšanje v primerjavi s prejšnjim tednom, ko so pogoje za rdečo cono izpolnjevale le tri regije. To so osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, obalno-kraška, koroška, zasavska in primorsko-notranjska regija, močno pa se pogojem približujeta tudi savinjska in pomurska regija.

Slovenija se je obarvala zeleno

Tudi tedenski prirast po regijah kaže na umirjanje epidemije po državi. Če je bil še pretekli teden zemljevid na Covid-19 Sledilniku večinoma obarvan svetlorjavo, kar je kazalo na porast števila okužb v posameznih regijah, je ta teden zemljevid obarvan z različno močnimi zelenimi barvami, ki nakazujejo, da se je širjenje okužb v občini umirilo oziroma se zmanjšuje. Pri spodnjem zemljevidu je treba izbrati zavihek Tedenski prirast.

Ne spreglejte