Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
15.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

zmajarji Indija Ahmedabad zmajarski festival

Četrtek, 17. 1. 2019, 15.03

5 let, 2 meseca

DNEVNIK IZ INDIJE: ŠESTI DEL

Vse dobre stvari se dobro končajo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Vse dobre stvari se dobro končajo – in to velja tudi za mednarodni festival v spuščanju zmajev. Festival v Gujaratu ima verske temelje, saj je predpriprava na veliki praznik Makara Sankranti; na dan, ko se sončno božanstvo Surja premakne v ozvezdje Makare oziroma Kozoroga in se začne tako imenovano obdobje "uttarayan" – poletje.

To v tem delu Indije traja do sredine julija, ko se začnejo monsunska deževja. Letos je Makara Sankranti padel na 14. januar in ves Gujarat je pozdravil sonce – z zmaji.

Slovenija na zmajarskem festivalu
Novice Kako poteka dan na zmajarskem festivalu? #foto #video

Teden pred praznikom se Ahmedabad spremeni v orjaško tržnico z zmaji. Ahmedabadčani jemljejo spuščanje zmajev zares in naredijo, zlepijo, sestavijo ter preizkusijo dobesedno na milijone zmajev, majhnih papirnatih umetnin, ki potem ob zori Makare Sakrantija napolnijo nebo.

V indijskem mestu Ahmedabad je ob prazniku sonca 30. mednarodni festival v spuščanju zmajev. Festival bo trajal do 14. januarja. S terena se za Siol.net javljata udeleženca iz Slovenije Saša Iskrić in Janez Vizjak.

A ne gre le za preprosto spuščanje zmajev. Gre tudi za boj, za pravo zmajsko vojno, v kateri je cilj prerezati vrvico drugega zmaja. In to zares in za vsako ceno: že tedne prej pripravijo posebne vrvice, obdelane z naravnim lepilom, pobarvane in posute z zdrobljenim steklom ali podobnim ostrim prahom, da lažje prerežejo nasprotnikovo vrvico (ali prst, glavo). Ob zori praznika gre ves Ahmedabad na ravne strehe starega dela mesta – to je, mimogrede, del Unescove svetovne dediščine in je resnično čudovit kraj! – in prinese na kupe zmajev, par vrvic manjha, prigrizke, vodo, zvočnike ...

Fotogalerija
1 / 14
Novice Kako zmaj vidi druge zmaje #video

Zmaji na vrvicah, ostrih kot britev

In potem se začne boj. Z vsake strehe se proti soncu dvignejo zmaji na kot britev ostrih vrvicah. S spretnimi potegi jih dvigujejo v veter, jih usmerjajo proti drugim zmajem in poskušajo s svojo vrvico prerezati nasprotnikovo. Vsakič, ko je vrvica prerezana in zmaj nemočno odplava proti tlom, nad mestom zaori zmagoslaven krik. In ker je na strehah starega dela Ahmedabada okoli milijon ljudi, v zraku pa vsaj dva milijona zmajev, se kriki zmage zlijejo v eno samo rjovenje.

Indija zmajarji Ahmedabad festival človeška ribica proteus
Novice Nad Indijo 20 metrov dolga slovenska človeška ribica

Staro in mlado, revni in bogati, moški in ženske, domačini in tujci in celo predsednik vlade zvezne države Gujarat, vse vleče za vrvice, vpije, skače, zmagoslavno kriči in razočarano vzdihuje. Glasba in ples, odlična hrana in druženje z veselimi Ahmedabadčani delajo ta praznik za eno od najbolj barvitih, glasnih, čudovitih in povsem norih izkušenj, kar jih svet ponuja.

Fotogalerija
1 / 8

Po izjemnem kosilu se še zadnjič odpravimo na letalno polje ob reko Sabarmati. Zadnji dan festivala polje napolnijo obiskovalci, predvsem otroci, ki zvedavo hodijo od enega zmajarja do drugega, poskusijo leteti z našimi zmaji, strokovno ocenjujejo izdelavo, velikost, motive, moč vrvice in navijalne sisteme – in vsi prosijo za selfije (če nisva vsaj na tisoč selfijih, pojem človeško ribico).

slovenija na zmajarskem festivalu zmajarski festival indija
Novice Zmajevski festival v Indiji: "Ujede so živčno krožile nad nami" #foto #video

Čez leto se vidimo spet – v norem, čudovitem, izjemnem Ahmedabadu!

Nato še zadnjič potegnemo zmaje na tla in jih zložimo; spustijo se zastave, glasba ugasne – 30. mednarodni festival v spuščanju zmajev Gujarat 2019 je končan. Ostali so čudoviti spomini, na stotine fotografij in videov, predvsem pa so se skovala krasna prijateljstva med zmajarji z vseh koncev sveta od Ahmedabada do Aucklanda, od Katmanduja do Tokia, od Lyona do Lizbone, Sao Paula, Pretorie, Sydneyja in Ljubljane. V neskončnih objemih na letališču smo vsi ponavljali eno samo obljubo: čez leto se vidimo spet – v norem, čudovitem, izjemnem Ahmedabadu!

Fotogalerija
1 / 7

Reportaža indijske televizije, na kateri sta tudi člana slovenske ekipe.

 

Iz Ahmedabada Saša Iskrić in Janez Vizjak

Zmajarji Indija tretji dan
Novice Velikanska človeška ribica je postala zvezda indijskega neba #foto #video
Ne spreglejte