Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2019,
10.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Ahmedabad zmajarji festival zmaji Indija

Ponedeljek, 7. 1. 2019, 10.00

5 let, 3 mesece

Dnevnik iz Indije: drugi del

Zmajevski festival v Indiji: "Ujede so živčno krožile nad nami" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Odprtje 30. mednarodnega festivala v spuščanju zmajev je bilo povsem indijsko: polno ljudi, barvito, hrupno in predolgo. Mimohod ekip - letos jih je 45, kar je nov rekord - je trajal in trajal. Nastopali so plesalci in bobnarji, otroci so prikazali jogo in pomembni politiki so se drug za drugim v pojoči gudžaratščini zaklinjali, da bo Gudžaratu in vsej Indiji šlo zdaj zares bolje prav zaradi zmajarskega festivala.

V indijskem mestu Ahmedabad ob prazniku sonca poteka 30. mednarodni festival v spuščanju zmajev. Festival bo trajal do 14. januarja. S terena se za Siol.net javljata udeleženca iz Slovenije Saša Iskrić in Janez Vizjak.

Potem pa se je začelo zares. Razporedili smo se po hišicah, sestavili zmaje in drug za drugim so se dvignili v zrak. Najprej dva, potem deset, potem sto. Napete vrvice so švigale sem in tja, zmaji so se prekopicevali v turbulencah in ujede so živčno krožile nad nami.

Indija zmajarji Ahmedabad festival človeška ribica proteus
Novice Nad Indijo 20 metrov dolga slovenska človeška ribica

Letelo je vse mogoče. Od klasičnih zmajev do norih zračnih figur, živali, vesoljcev, gusarjev, ki jih z zmajem dvignemo v veter. Vihrali so repi, dolgi trideset in več metrov. Napete vrvice so pele. Nebo nad Ahmedabadom je ponujalo res čudovit prizor.

Fotogalerija
1 / 15

Slovenska ekipa pokazala štiri zmaje

Slovenska ekipa je na odprtju pokazala štiri zmaje. Starodavni šesterokotni Rokkaku je japonskega izvora in velja za eno najbolj prepoznavnih oblik zmajev, kar jih je. Črni fled z aplikacijo pasje lobanje je požel veliko navdušenja, sploh ker se je za njim podila piranja. Flowform je s čudovitim repom tako lepo vihral po nebu, da ga sploh nismo opazili.

Pa človeška ribica? Brez skrbi, lahko povemo, da orjaška človeška ribica leti. Da bi lahko videli vso njeno veličastnost, pa potrebuje cel članek.

Se beremo jutri! Saša in Janez

Utarajan je indijski praznik, ki pomeni nov začetek in novo veselje, ko se zima poslovi in se vrnejo dolgi, topli poletni dnevi. Monsunsko podnebje zahodne Indije pozna le dva letna časa. V Gudžaratu ta praznik sonca slavijo s spuščanjem zmajev, saj zmaje vidijo kot simbol želja in upanja. Upanja, ki leti visoko kot zmaj, in želja, ki sežejo do neba kot zmaji.
Avtomoto Indija dobila najdaljši most za železniški in cestni promet
Indija
Novice V Indiji nasilni protesti po vstopu dveh žensk v hindujski tempelj
Indija vrhovno sodišče
Novice V Indiji prešuštvo ni več kaznivo dejanje
tovornjaki
Novice V Indiji prijeli enega najhujših množičnih morilcev
Ne spreglejte