Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 4. 2021,
20.58

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

24

Natisni članek

taksi Dejan Jefim Uber Jernej Vrtovec

Sobota, 17. 4. 2021, 20.58

3 leta

Vrtovec o prihodu Uberja: Sistem taksi prevozov bo pravičnejši #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

24

Minister Jernej Vrtovec, ki želi v Slovenijo pripeljati platformo Uber, je v oddaji Planet 18 zatrdil, da bo z digitaliziranjem sistema taksi prevozov, ta pravičnejši. Vsak voznik, ki bo želel voziti preko digitalne aplikacije, bo moral imeti veljavno licenco ter sklenjeno delovno razmerje v skladu s slovensko zakonodajo.

Prihod Uberja in ostalih platform za najem avtomobila z voznikom, čemur smo do zdaj rekli taksi, močno buri duhove. Gre za pravo vojno med dvema konceptoma. Na eni strani klasično taksi vožnjo po taksimetru in na drugi strani uporabo aplikacij, ki uporabniku omogočajo, da si sam poišče voznika in opravi prevoz po vnaprej določeni ceni.

Pri nas je ta spor prerasel v vročo politično temo, sindikat taksistov je namreč proti prihodu digitalnih platform. Kar nekako spominja na 19. stoletje v Angliji, ko so delavci razbijali stroje, ker naj bi jim jemali kruh, so poročali v oddaji Planet 18. Soočiti so želeli ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in predsednika sindikata taksistov Dejana Jefima. A je zadnji, ki nasprotuje prihodu tovrstnih platform, udeležbo v zadnjem trenutku odpovedal.

Taksi
Novice Reforma taksi prevozov: obetajo se nižje cene in višja kakovost

Minister Vrtovec je izrazil prepričanje, da gre pri nasprotnikih zakona predvsem za branjenje monopolov. "Verjetno je to tudi razlog, da se predsednik sindikata Dejan Jefim ni udeležil današnjega soočenja," je dejal.

Voznik bo moral imeti sklenjeno delovno razmerje v skladi s slovensko zakonodajo

Upa, da bo slovenska politika enotna in bo v državnem zboru rekla "ne" branjenju privilegijev in grožnjam. "Bistvo zakona je, da bo uporabnikom na razpolago tudi digitalna aplikacija. Veljajo enaka pravila za vse," je poudaril.

Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec: Nekateri so za ohranjanje privilegijev pripravljeni narediti vse

Minister je zatrdil, da bo z digitaliziranjem sistema taksi prevozov, ta pravičnejši. Vsak voznik, ki bo želel voziti preko digitalne aplikacije, bo moral imeti veljavno licenco ter sklenjeno delovno razmerje v skladu s slovensko zakonodajo.

Uber
Avtomoto Za zdaj opazujejo, že 2021 prihod? Uber in Bolt trkata na vrata Slovenije.

 

Ne spreglejte