Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2019,
20.17

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

12

Natisni članek

Miklavž silvestrovanje nastopi

Četrtek, 5. 12. 2019, 20.17

4 leta, 4 mesece

Vrtoglavi zneski nastopajočih na decembrskih zabavah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

12

Kuhano vino, božični sejmi, obisk Miklavža, Dedka Mraza in Božička ter novoletni ognjemet. Praznično decembrsko dogajanje, ki privablja najrazličnejše generacije, ni poceni niti za obiskovalce niti za organizatorje. Če bi želeli v novo leto skočiti v Severinini družbi, bi za njen nastop odšteli krepkih 50 tisoč evrov.

Danes ponoči se s prihodom prvega od treh dobrih mož začenja tudi sezona prazničnega obdarovanja. In če Miklavž velja za najbolj skromnega med njimi, so vse prej kot skromne številke, ki se v ozadju vrtijo za decembrsko okrasitev in koncerte v večjih mestih po državi.

Deset tisoč evrov naj bi v Ljubljani za silvestrski nastop pred okoli 50 tisoč ljudmi zaslužil slovenski pevec Luka Basi, ki sicer najraje prepeva hrvaške uspešnice.

Pa tudi sicer se med večjimi slovenskimi mesti do 31. decembra bije pravi boj za to, kdo bo na najdaljšo noč v letu privabil več obiskovalcev. Za 30 tisočakov lahko na oder dobite Tonyja Cetinskega in Gibonnija, za pet tisoč evrov manj pa Jeleno Rozgo.

"Vedno se mi je zdelo fascinantno, da hrvaški izvajalec v Sloveniji dobi veliko višji honorar kot za silvestrovo na Hrvaškem, kar se mi mogoče ne zdi pošteno," je povedala Kaly Kolonič iz agencije Ekskluzivno.

Slovenski glasbeniki skrivajo honorarje

Če hrvaški glasbeniki svojih novoletnih honorarjev načeloma ne skrivajo, pa so slovenski bolj skrivnostni. Luka Basi je ob prižigu luči nastopil v Velenju. S tamkajšnje občine so nam sporočili, da so za njegov nastop namenili nekaj manj kot 5.500 evrov.

Luka Basi bo stopil tudi na oder največjega silvestrovanja na prostem v Sloveniji, Ljubljana naj bi za njegov nastop neuradno plačala krepko čez 10 tisoč evrov. Toliko, kolikor bo stal njegov nastop, bo stalo vse silvestrovanje na Bledu in v Kopru.

V prekmurski prestolnici bodo skromni

Večina večjih mest bo za decembrsko praznično dogajanje sicer namenila med 100 in 150 tisoč evrov, precej manj bodo porabili v prekmurski prestolnici. "Za ves praznični december so stroški 19 tisoč in za silvestrovanje 17 tisoč evrov," je pojasnila Brigita Perhavec iz Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Kljub precej manjši vsoti Murska Sobota tudi letos vabi s pravljično deželo, drsališčem in pestrim programom. "Koncerti vsak petek in soboto zvečer ob drsališču, božični sejem, ki je od 20. do 22., tisti konec tedna se dogaja tako za otroke in odrasle, tudi prihod Dedka Mraza je takrat," je naštela Perhavčeva.

Ljubljana bo najbolj odprla mošnjiček

Največ denarja za praznično dogajanje se bo tudi letos porabilo v Ljubljani. 220 tisoč evrov za praznično okrasitev, 113 tisoč evrov za program. Kljub tem visokim zneskom pa lahko glasbeniki o honorarjih, ki so jih dobivali pred leti, le sanjajo.

"Ko si se pogovarjal za ceno nastopa na silvestrovo, je bila ta velikokrat višja dvakrat, če ne trikrat. Priljubljeni, zelo priljubljeni izvajalci so dosegali tudi tri- ali štirikrat višje cene. Zdaj je to utopija," je še sklenila Koloničeva.

Od utopije do resničnosti - ne glede na minus, ki se nam obeta v najdaljši noči v letu, nekaj je zagotovo. Če boste leto 2020 dočakali na Kongresnem trgu, vas bo tam grel vsaj dalmatinski melos.

Ne spreglejte