Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
7.42

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vročinski val nevihta dež toča Slovenija vreme

Petek, 23. 6. 2023, 7.42

10 mesecev, 1 teden

V delu Ljubljane padala kot oreh velika toča, v Posavju klestila pridelke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Močnejša nevihtna celica se je popoldne razvila nad Grosupljem, na Rudniku je padala toča v velikosti orehov, v ljubljanskih Mostah pa je nekaj minut padala toča v velikosti lešnika. Močna nevihta s točo je okoli 19. ure klestila tudi v okolici Krškega in Brežic. Arso je izdal alarm za veliko verjetnost toče v več slovenskih krajih.

O zalitih kleteh poročajo s Koroške, trenutno so večji nalivi ponekod v notranjosti države in na Štajerskem. Močan dež in toča sta na nekaterih cestah ovirala tudi promet.

Pesnica, avtocesta
Novice Slovenske ceste bodo obarvane rdeče, čaka nas eden najhujših tednov

Po poročanju centra za obveščanje so gasilci posredovali v Otiškem vrhu v občini Dravograd in na Prevaljah, kjer je poplavljalo kleti. Ravenski poklicni gasilci so izčrpali vodo iz jaška industrijskega objekta, narasli potok pa ogroža stanovanjsko hišo v Tolstem vrhu. Na območju od Tolstega vrha proti Zelenbregu so poleg gasilcev na terenu tudi delavci ravenskega komunalnega podjetja.

Trboveljski gasilci posredujejo v Gabrskem, kjer je toča poškodovala streho stanovanjske hiše. Toča, tudi debelejša, je padala še na več drugih območjih po državi, med drugim v okolici Ljubljane in Maribora.

Toča v velikosti oreha je padala na Rudniku. | Foto: Bojan Puhek Toča v velikosti oreha je padala na Rudniku. Foto: Bojan Puhek

Slovenijo bo popoldne in zvečer prešla hladna fronta

Agencija za okolje je opozorila, da bo danes velika toplotna obremenitev predvsem na jugovzhodu države. Slovenijo bo popoldne in zvečer prešla hladna fronta, ob tem pa bodo možna krajevna neurja. Ta se ponekod že pojavljajo, med drugim je dež s točo v velikosti lešnika pospremil voznike na dolenjski avtocesti med Ljubljano in Grosupljem. Že popoldne se je večja nevihta razvila jugovzhodno od Ljubljane, od koder se je pomikala proti Trbovljam.

 

Neurje se z avstrijske strani seli na severni in severovzhodni del naše države, istočasno se bo tudi v osrednjem delu nevihta še kar naprej krepila, vse dokler je ne ujame linija s severa. Nevihtno vreme se bo razvleklo tudi proti vzhodu in na Hrvaško stran, poroča neurje.si. Trenutna radarska slika padavin Agencije RS za okolje (Arso) kaže, da so območja z obilnejšimi padavinami med drugim v okolici Logatca in Vrhnike, na širšem Celjskem in v okolici Krškega.

Danes bo predvsem na jugovzhodu države še velika toplotna obremenitev. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 35 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer bodo ob prehodu hladne fronte mogoča krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnimi sunki vetra in točo, opozarjajo na agenciji za okolje. Zaradi visokih temperatur so na agenciji za okolje za jugovzhod Slovenije razglasili oranžno opozorilo. 

Zvečer in ponoči lahko nevihte zajamejo tudi Tržaški zaliv in zahodno obalo Istre, kjer lahko za krajši čas zapiha tramontana, ki se bo kasneje obrnila v burjo. Nad odprtim morjem bo veter lahko dosegel hitrost okoli sto kilometrov na uro, zato bo morje močneje vzvalovano. Opozorilo velja tudi za vse, ki počitnikujete v kampih, kjer bodo največjo nevarnost predstavljala drevesa, ki lahko klonejo pod sunki vetra, še opozarjajo na Meteoinfo. 

Ponoči bodo padavine ponehale 

Ob koncu tedna bo vreme ugodnejše. Ob severovzhodnem vetru bo nad naše kraje dotekal manj vroč in bolj suh zrak. Ponoči bodo padavine ponehale, le ob morju bo še mogoča kakšna nevihta. Jutri bo na Primorskem precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 23 do 27 stopinj Celzija, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno, a brez izrazite vročine.

Toča
Novice Neurje v Solčavi usodno za voznika avtomobila. Jutri novo poslabšanje vremena.
Neurje se bliža Sloveniji
Novice Napoved se uresničuje: v Avstriji že klestila toča, zdaj tudi pri nas #video
Vremenska napoved, neurje
Novice Svarilo: v petek morda prihaja nevarno vreme #video

 

Ne spreglejte