SiolNET. Novice Slovenija
Vsebino omogoča MEDIC-UM STORE, d.o.o.
  • Messenger
  • Messenger

Vroče poletne prireditve bolj varne tudi zaradi njih

Vsebino omogoča MEDIC-UM STORE, d.o.o.

Vroče poletje je še bolj zabavno, če se udeležimo katere od številnih športnih, zabavnih in kulturnih prireditev, ki jih je v tem času res veliko na izbiro. Poleg zabave pa morajo organizatorji na vseh prireditvah poskrbeti tudi za to, da se vsi udeleženci dobro počutijo in da je njihovo zdravje vedno na prvem mestu.

poletje zabava | Foto:

Vsak organizator se mora pozanimati, kakšne so njegove obveznosti, da bo prireditev izpeljana korektno, da bo imel vsa dovoljenja in soglasja ter da bo predvsem varna za vse udeležence. Organizatorji prireditev morajo dogodek prijaviti na upravno enoto ter poskrbeti za zdravstveno varnost vseh udeležencev.

Vse javne prireditve z več kot 500 udeleženci po Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči potrebujejo zdravstveno varstvo, kar inšpektorji na terenu tudi tredno preverjajo.

Zagotavljanje zdravstvenega varstva na javnih prireditvah

Zanesljivo zdravstveno varovanje mora biti obvezen del vsake prireditve. | Foto: Zanesljivo zdravstveno varovanje mora biti obvezen del vsake prireditve.

Podjetje Medic-UM skladno s podeljenimi dovoljenji ministrstva za zdravje izvaja storitve sanitetnih in nenujnih reševalnih prevozov ter zdravstvenega varstva na javnih prireditvah.

Ko izvajalec zdravstvenega varstva na javnih prireditvah prejme povpraševanje o izvajanju zdravstvenega varstva, mora od naročnika oziroma organizatorja prireditve najprej pridobiti podatke o tem, za kakšno vrsto prireditve gre. Podatke potrebuje zato, da lahko opravi presojo zdravstvene ogroženosti na prireditvi in da lahko izpolni zahtevano prilogo 15 k Pravilniku o službi nujne medicinske pomoči. To prilogo mora potem organizator posredovati upravni enoti, ko prijavlja dogodek.

Podjetje Medic-UM na podlagi podatkov oceni tudi, koliko oseb mora biti v reševalni ekipi – ali je dovolj ena oseba z 80-urnim tečajem prve pomoči oziroma reševalec ali potrebujejo nujno reševalno vozilo, kjer sta prisotna zdravstveni tehnik s poklicno kvalifikacijo in diplomirani zdravstvenik z določenimi izpiti. Za prireditve z največjo stopnjo ogroženosti pa morajo zagotoviti prisotnost zdravnika. Pri večjih prireditvah morajo poskrbeti za dve reševalni vozili – eno vozilo z zdravnikom in eno brez zdravnika.

Zdravstvena ogroženost odvisna od več dejavnikov

Največje tveganje pomenijo prireditve z udeleženci, starejšimi od 65 let. | Foto: Shutterstock Največje tveganje pomenijo prireditve z udeleženci, starejšimi od 65 let. Foto: Shutterstock

Zdravstveno tveganje na prireditvah se določi glede na starostno in zdravstveno strukturo udeležencev. Nizko tveganje pomenijo prireditve, kjer bo pričakovana starost večine udeležencev nižja od 50 let. Kjer pričakujejo enakomerno starostno porazdelitev udeležencev in bo le tretjina oseb starejših od 65 let, pa je tveganje ocenjeno kot srednje.

Največje tveganje za zdravstvene zaplete pomenijo prireditve, kjer pričakujejo, da bo več kot polovica starejših od 65 let ali če so prisotne zdravstveno ogrožene skupine ljudi.

Dodaten dejavnik ogroženosti pomeni tudi morebitna prisotnost alkoholnih pijač na prireditvi. V tem primeru je pričakovanih več zapletov, še posebej po koncu prireditve.

Vsak neprijeten dogodek je nepričakovan

Javne prireditve praviloma potekajo brez zapletov, zato je vsak izstopajoč dogodek nepričakovan. Reševalne ekipe morajo biti vedno pripravljene in ko se pojavi zaplet, se morajo odzvati mirno in strokovno.

Za prevoz do zdravstvene ustanove lahko izberemo podjetje Medic-UM. | Foto: Shutterstock Za prevoz do zdravstvene ustanove lahko izberemo podjetje Medic-UM. Foto: Shutterstock

Po klasifikaciji ministrstva za zdravje obstaja več različnih vrst prevozov pacientov. Zavarovane osebe so upravičene do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili, kadar iz zdravstvenih ali drugih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom ali če zaradi svojega zdravstvenega stanja potrebujejo spremstvo zdravstvenega delavca.

Nujne reševalne prevoze izvajajo lokalni zdravstveni domovi, ki imajo koncesijo za nujno medicinsko pomoč, stroške pa pokrije zdravstvena zavarovalnica. Za nujne reševalne prevoze podjetja in ustanove potrebujejo posebno dovoljenje in jih pri nas izvajajo samo enote nujne medicinske pomoči.

Nenujne reševalne prevoze opravljajo z reševalnim vozilom. Gre za prevoze nepokretnih oseb na preglede v bolnišnice, pri katerih ne pričakujejo hitrega poslabšanja zdravstvenega stanja.

Sanitetne prevoze opravljajo z osebnimi vozili, in sicer pokretne in samostojne bolnike vozijo na različne preglede, poleg tega pa ne pričakujejo, da bi se njihovo zdravstveno stanje lahko hitro poslabšalo.

Dializni prevozi so namenjeni prevozu bolnikov na dializo.

Samoplačniški reševalni prevozi so prevozi, pri katerih bolnik ni upravičen do reševalnega prevoza. Gre za na primer prevoz pacienta od doma v prvi sprejem v dom upokojencev, največkrat pa potrebujejo prevoz v druge bolnišnice v tujini. Plačilo se obračunava po kilometrini in ogroženosti bolnika in glede na to, kakšna mora biti ekipa. Včasih je dovolj prisotnost zdravstvenega tehnika ali diplomiranega zdravstvenika, v nekaterih primerih je obvezna prisotnost zdravnika. Na ceno vpliva tudi zahtevana opremljenost vozila.

Kdo lahko izvaja nujne reševalne prevoze?

reševalci | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Eden od pogojev, da podjetje lahko izvaja nujne reševalne prevoze, je opremljenost reševalnih vozil, prav tako mora biti kader ustrezno izobražen, pomembna pa je tudi infrastruktura za izvajanje dejavnosti.

Stopnja varnosti prevozov in zahtevana usposobljenost ekip, ki prevažajo paciente, je odvisna od kategorije prevoza.

Za sanitetni prevoz pacienta izvajalec potrebuje osebno vozilo, opremljeno z osnovno opremo prve pomoči kot vsako osebno vozilo. Voznik tega vozila mora opraviti tečaj prve pomoči v obsegu 80 ur. Za nenujne reševalne prevoze so pogoji bolj zaostreni. Voznik mora biti zdravstveni tehnik z opravljeno nacionalno poklicno klasifikacijo tehnik reševalec, z njim v ekipi mora biti tudi zdravstveni tehnik.

Velenjsko podjetje Medic-UM se ukvarja z različnimi sanitetnimi reševalnimi ter nujnimi in nenujnimi reševalnimi prevozi pacientov. V svojem voznem parku imajo tri reanimacijska reševalna vozila.

Kako ravnati, ko na cesti opazimo reševalno vozilo?

Vozila podjetja Medic-UM imajo popolno opremo, če se zgodi srčni zastoj ali se pojavijo huda poslabšanja zdravstvenega stanja, da lahko bolniku nemudoma zagotovijo ustrezno pomoč. | Foto: Vozila podjetja Medic-UM imajo popolno opremo, če se zgodi srčni zastoj ali se pojavijo huda poslabšanja zdravstvenega stanja, da lahko bolniku nemudoma zagotovijo ustrezno pomoč.

Vsi udeleženci v prometu moramo biti vedno pozorni na dogajanje na cesti. V vozilu moramo imeti pogoje za normalno vožnjo, tudi glasba v vozilu ne sme biti preglasna. Stalno moramo spremljati, kaj se dogaja okoli nas, gledati moramo v vzvratna ogledala in ko vidimo, da se nam hitro približuje vozilo z modro lučjo, se moramo temu primerno odzvati. Umaknemo se na skrajni rob cestišča, reševalno vozilo pa nas bo prehitelo, ko bo imelo varno možnost prehitevanja. Tega mu ne preprečujmo oziroma ga ne oviramo.

Pri podjetju Medic-UM STORE združujejo izbrane izdelke kakovostnih priznanih blagovnih znamk po ugodnih cenah. Svojo ponudbo neprestano dopolnjujejo, na prvo mesto pa vedno postavljajo kakovost.

V njihovi poslovalnici v Velenju lahko najdete popolno ponudbo reševalne opreme in oblačil, aparatov za merjenje življenjskih funkcij, potrošnega in sanitetnega materiala, prehranskih dopolnil in veliko izbiro medicinskih pripomočkov.

Preverite bogato ponudbo podjetja Medic-UM

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin