SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo nekdanjega šefa NPU

0,75

termometer

Darko Muženič
Vrhovni sodniki so zavrnili pritožbo nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča na odločitev upravnega sodišča. Foto: STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča na odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za začasno zadržanje razrešitve, je za STA poročanje Nove24TV potrdil Muženičev odvetnik Uroš Leben. Ta odločitev upravnega sodišča je tako pravnomočna, ostaja pa še tožba za odpravo razrešitve.

Tožbo za odpravo sklepa o razrešitvi Darka Muženiča z mesta direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), o kateri bo sodišče še odločalo, so vložili skupaj s predlogom za začasno odredbo, s katero so predlagali začasno zadržanje odločbe o razrešitvi. Kot je spomnil Muženičev odvetnik Uroš Leben, so s predlogom za začasno odredbo poskušali le zaustaviti postopek imenovanja novega direktorja.

V zahtevi za zadržanje izvrševanja njegove razrešitve je Muženič zapisal, da je bilo "poseženo v obstoječe pravno razmerje, katerega vzpostavitev, če bo imenovan nov direktor NPU, ne bo več mogoča", piše STA.

Muženiča najprej zavrnilo upravno sodišče

Upravno sodišče je v odločitvi ugotovilo, da je predlog za izdajo začasne odredbe neutemeljen. Kot so navedli, je treba glede na sodno prakso vrhovnega sodišča zahtevo za izdajo začasne odredbe obravnavati restriktivno. Tisti, ki jo zahteva, mora zato že v zahtevi konkretno navesti vse okoliščine, s katerimi utemeljuje nastanek in višino škode, ter pri tem navedeno stopnjo verjetnosti nastanka škode tudi izkazati. Tega Muženič po mnenju sodišča ni naredil zadovoljivo, zato je njegovo zahtevo za izdajo začasne odredbe zavrnilo.

Nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je Muženiča s položaja direktorja NPU razrešil 6. maja in tedaj za vršilca dolžnosti imenoval Igorja Lambergerja. Za NPU zdaj iščejo novega direktorja, na razpis so se prijavili trije kandidati, mediji pa poročajo še o morebitni četrti kandidatki, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin