Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2015,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vinko Gorenak Branko Masleša

Torek, 17. 2. 2015, 11.13

8 let

Vrhovno sodišče zanika nezakonit sistem dodeljevanja zadev sodnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na vrhovnem sodišču trdijo, da vse zadeve dodeljujejo v skladu s sodnim redom. Na ta način je bila po njihovih besedah dodeljena tudi zahteva za varstvo zakonitosti Janeza Janše v zadevi Patria.

Na vrhovnem sodišču so se odzvali na nedavne navedbe poslanca SDS Vinka Gorenaka, da imajo na vrhovnem sodišču speljan vzporeden sistem dodeljevanja zadev. Pravni red namreč določa, da se zadeve dodeljujejo tako, da se razvrstijo po abecednem redu strank, nato pa se po vrsti dodeljujejo sodnikom po vnaprej določenem letnem razporedu. Po navedbah Gorenaka na vrhovnem sodišču velja pravilo, da se zadeve z nižjih sodišč sprejemajo od 8. do 15. ure, nato pa se jih dodeli sodnikom.

Gorenak: Vnaprej je znano, kateri sodnik bo dobil primer Problematično po njegovem je, da vrhovno sodišče nekatere zadeve z nižjih sodišč samo naroči med 15. in 16. uro, kar pomeni, da je glede na že prispele zadeve vnaprej znano, kateri sodnik bo dobil primer. Slednje naj bi se po navedbah poslanca zgodilo tudi pri Janši, s čimer naj bi se "izognili" sodniku Marku Šorliju, zadevo pa je dobila Maja Tratnik.

Kot navajajo na vrhovnem sodišču, vse zadeve, ki jih prejmejo na določen dan, naslednji dan ob upoštevanju sodnega reda razdelijo sodnikom. Pri tem tudi 15. ura, ki jo navaja Gorenak, ni relevantna, pravijo. Uradni delovni čas sodišča je namreč do 16. ure, ob sredah do 16.30. Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti so sicer, kot pojasnjujejo, od ljubljanskega okrajnega sodišča prejeli 18. junija 2014 ob 15.30 in jo naslednji dan po pravilih dodelili sodniku.

Vrhovni sodnik opozoril na dodeljevanje mimo sodnega reda Že pred časom so se sicer pojavili tudi dokumenti, v katerih je vrhovni sodnik Borivoj Rozman predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo opozoril, da mu je bilo odločanje o Janševi tožbi zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije dodeljeno mimo sodnega reda.

Na vrhovnem sodišču zdaj pojasnjujejo, da je do zapleta prišlo, ker je bila zadeva namesto kot pritožba vpisana kot revizija. Ob tem dodajajo, da je bila zadeva na koncu dodeljena "zakonitemu sodniku poročevalcu".

Ne spreglejte