Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
16.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

KPK korupcija odstop

Petek, 29. 11. 2013, 16.17

7 let, 12 mesecev

Vrhovno sodišče glede KPK opozarja na ciljno usmerjene napade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Vrhovnem sodišču opozarjajo, da ciljno usmerjeni napadi na nadzorne in druge državne institucije dobivajo nevarne razsežnosti. Policija: Sodelovanje s KPK je bilo odlično.

V policiji so z obžalovanjem sprejeli današnjo odločitev vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o odstopu. "V zadnjih letih je KPK predstavljala vodilno institucijo v boju zoper korupcijo in je opozorila na številne probleme v državi in tudi nakazala rešitve zanje," opozarjajo v policiji in dodajajo, da je bilo sodelovanje s KPK odlično.

V policiji izrazili solidarnost s člani KPK "Policija je v sodelovanju s KPK uspešno izvedla številne preiskave, kar je zagotovo pomenilo pozitiven premik v javnosti pri vrednotenju uspešnosti države v boju proti korupciji," je v odzivu na odstop senata KPK zapisala tiskovna predstavnica Policije Vesna Drole.

Pri tem so v policiji izrazili solidarnost s člani KPK in razumevanje do razlogov, ki so jih privedli do odstopa. "Iskreno upamo, da bodo vodilne strukture v državi razumele pomen razlogov za odstop in tudi one bolj odločno stopile v boj proti korupciji," so poudarili v sporočilu za javnost.

Kos: To je neresno Nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je nad odstopom vodstva komisije za preprečevanje korupcije razočaran. "To je neresno, neodgovorno in izdaja zaupanja tako slovenskih državljanov kot tudi strokovnega osebja v komisiji," je dejal. Dodal je, da je njihov odstop slaba popotnica za prihodnjo ekipo.

Prevlada političnega nad strokovnim diskurzom Po današnjem odstopu članov Komisije za preprečevanje korupcije so "zaskrbljenost nad stanjem v družbi" izrazili tudi na Vrhovnem sodišču RS. Opozorili so, da "ciljno usmerjeni napadi na nadzorne in druge državne institucije" dobivajo nevarne razsežnosti.

"Ciljno usmerjeni napadi na nadzorne in druge državne institucije dobivajo že takšne razsežnosti, da terjajo resen in takojšen razmislek o primernosti prevlade političnega nad strokovnim diskurzom v vseh segmentih družbe, ter o tem, kaj kot država sploh želimo," je sporočil tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Gregor Strojin.

Odstop vrha komisije po mnenju GZS simbolizira tragičnost razmer v državi V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) obžalujejo odstop vodstva komisije. Menijo, da ta odstop prav v času najbolj potrebnega boja zoper korupcijo simbolizira tragičnost razmer v Sloveniji. Očitno celo tako odločno vodstvo KPK ni zdržalo vseh pritiskov, ki so se v zadnjih mesecih zgrnili nanj, so zapisali. Tako GZS poziva vse pristojne, da se mora boj proti korupciji v Sloveniji stopnjevati, ne le nadaljevati. "V razmerah odstopa vodstva tako pomembne ustanove je odgovornost vseh, ki bodo soodločali o novem vodstvu KPK, izjemnega pomena," menijo na zbornici.

Društvo Integriteta: Gre za konstantno onemogočanje s strani politike Odstop po mnenju generalnega sekretarja društva Integriteta Vida Dorie odraža dejansko stanje v Sloveniji. Kot je dejal Doria, odstop očitno kaže, da neke neodvisne nadzorne institucije ne morejo delovati v skladu z etiko, integriteto in transparentnostjo, saj jih politika praktično konstantno onemogoča."

Ne spreglejte