Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
12.25

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

ARSO vreme Blaž Šter

Sreda, 17. 1. 2024, 12.25

3 mesece, 2 tedna

Vremenoslovec Šter presenečen nad vremensko napovedjo: Saj ne moreš verjeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Blaž Šter | Blaž Šter iz agencije za okolje.  | Foto STA

Blaž Šter iz agencije za okolje.

Foto: STA

"Saj ne moreš verjeti, celo sneg se nam obeta. Bo pa sneženje verjetno sovpadlo z jutranjo prometno konico. Naslednji teden znova kaže na otoplitev," je na aplikaciji X zapisal vremenoslovec Blaž Šter. 

Letošnja zima je sicer do zdaj nižinam prinesla zelo malo snega, prizanašala pa nam je tudi z nizkimi temperaturami. Trenutno imamo nekoliko nadpovprečno višino snežne odeje le v visokogorju Julijskih Alp, v petek zjutraj pa se nam, kot napoveduje Blaž Šter iz agencije za okolje, sneg obeta tudi v nižinah. 

Mrzlo zimsko vreme sicer že dlje časa vztraja nad severnim delom Evrope, predvsem nad Skandinavijo. Se bo pa meja med mrzlim polarnim zrakom in občutno toplejšim sredozemskim ob koncu tega tedna pomaknila prek območja Alp in naših krajev proti jugu vse do južnega Balkana.

Sneženje bo najmočnejše v petek zjutraj in dopoldne 

Kot napovedujejo na agenciji za okolje, bo na vreme pri nas v drugem delu noči na petek začela vplivati hladna fronta s severa, ko se bodo padavine krepile, dež pa bo v notranjosti Slovenije kar hitro prehajal v sneg. Sneženje bo predvidoma najmočnejše v petek v jutranjem in dopoldanskem času, sredi dneva bo oslabelo in popoldne povsod že ponehalo. Ob prehodu hladne fronte bo zapihal okrepljen in mrzel severovzhodni veter, na Primorskem pa zmerna do močna burja.

Ker bodo temperature zraka zjutraj ob začetku padavin pozitivne, bo sneg po nižinah sprva južen in se bo dobro oprijemal drevja, tako da bo petkovo dopoldne marsikje pričaralo pravo zimsko pravljico.

Kot kaže, lahko po nižinah osrednje Slovenije v petek dopoldne v manj kot šestih urah zapade večinoma od pet do deset centimetrov snega, nad nadmorsko višino okoli 500 metrov tudi okoli 15 centimetrov, še napovedujejo na agenciji za okolje. Vozne razmere bodo torej v petek dopoldne povsem zimske, se bodo pa popoldne najverjetneje že izboljšale, so še opozorili. 

Sobota in nedelja sončni

Sobota in nedelja bosta nato povečini sončna, a razmeroma mrzla zimska dneva. Na Primorskem bo še pihala burja, po kotlinah v notranjosti pa bo predvsem v jutranjem času lahko megleno.

Sneg ovira promet v Nemčiji, Franciji in Skandinaviji

 

V Nemčiji in Franciji povzročata preglavice sneg in poledica. Med drugim so morali zaradi ledenega dežja odpovedati številne polete z letališča v Münchnu, od poldneva pa tudi vse polete z letališča v Frankfurtu. O težavah zaradi snega in vetra poročajo tudi iz Norveške, Švedske in Danske.

Zaradi ciklona Gertrud naj bi na jugozahodu in v osrednjem delu Nemčije zapadlo do 40 centimetrov snega, zlasti v zvezni deželi Baden-Württemberg. Iz okolice mesta Baden-Baden blizu meje s Francijo so poročali o številnih prometnih nesrečah, državni železniški prevoznik Deutsche Bahn pa je sporočil, da je zaradi poledenelih tirov upočasnil vožnjo hitrih vlakov.

O težavah v prometu zaradi snega in ledenega dežja poročajo tudi iz Francije. Za 31 departmajev v severni polovici države so za danes izdali opozorilo zaradi vremenskih razmer. Velika količina snega in močan veter sta ohromila tudi promet na jugu Skandinavije.

ZDA
Novice Takole ga je odnesla ledena avtocesta #video
Vročina
Novice Letos bo morda še bolj vroče od rekordnega 2023

Ne spreglejte