Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2011,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

duševno zdravje

Petek, 7. 10. 2011, 12.13

8 let

Vprašajmo se o svojih resničnih željah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so ob letošnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja 10. oktobra opozorili na pomen dobrega počutja in osmišljanja življenja.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so ob letošnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja 10. oktobra opozorili na pomen dobrega počutja in osmišljanja življenja. Na zavodu se promociji duševnega zdravja posvečajo v številnih programih za otroke, mladino in odrasle, med najodmevnejšimi pa sta program za krepitev duševnega zdravja in preprečevanje samomorilnosti Tu smo zate in mladinski preventivni program To sem jaz. Na zavodu so 10. oktobra ob letošnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja opozorili na pomen dobrega počutja in osmišljanja življenja. Posameznike in družine pozivajo, naj v stiski, ki je ne obvladujejo več, spregovorijo in aktivno poiščejo strokovno pomoč. Strokovnjaki in vsi, ki sobivamo, namreč lahko pomagamo šele tedaj, ko posameznik o svojih težavah jasno izrazi potrebo po pomoči. Svetovalnica za prvo psihološko pomoč v stiski Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje poudarjajo, kako pomembno je, da v skupnosti krepimo različne vire pomoči, programe in storitve za duševno zdravje. Ena od konkretnih oblik pomoči za celjsko regijo je svetovalnica za prvo psihološko pomoč v stiski Tu smo zate, ki deluje v prostorih Zavoda za zdravstveno varstvo Celje od marca 2010.

V enem letu svetovalnico obiskalo skoraj 250 oseb

V Svetovalnici Tu smo zate poiščejo pomoč posamezniki, pari in družine, ki potrebujejo oporo pri reševanju problemov in ustvarjanju bolj zadovoljivih odnosov z drugimi ter soočanju z različnimi življenjskimi preizkušnjami. Pogovor s strokovno usposobljenim svetovalcem lahko posamezniku v duševni stiski prinese razbremenitev in razumevanje, mu pomaga razjasniti sliko možnih rešitev in trenutnega položaja. Svetovalni pogovor traja 45 minut. Pridobitev pomoči je za uporabnike zelo dostopna, saj za svetovalni pogovor s strokovnjakom prispevajo le pet evrov. Pogovor s strokovnjakom posameznika podpre pri uresničevanju ciljev, želenih spremembah in dejanjih. Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je svetovalnico v dobrem letu in pol obiskalo 244 posameznikov.

Tesnoba, depresija, izguba smisla v življenju …

Povprečna starost obiskovalcev je 42 let, večinoma so zaposleni. Glavne težave, zaradi katerih prihajajo, so težave v partnerskih odnosih, težave starševstva, tesnobnost in depresivnost ter izguba smisla v življenju. "Naši obiskovalci večinoma prihajajo z željo in zavedanjem, da lahko sami v veliki meri izboljšajo svoje življenje in aktivno razrešijo večino težav. V svetovalcu najdejo sogovornika, ki jih spoštuje, razume, razbremeni in podpre pri njihovih odločitvah. Večini zadoščata eden do dva razgovora s svetovalcem, da dosežejo stabilnost in se usposobijo za nadaljnje korake. Pri nekaterih posameznikih je proces svetovanja daljši, bodisi ker imajo dolgotrajnejše ali kompleksnejše težave bodisi so slabše opremljeni z veščinami in znanji za spoprijemanje s težavami," je povedala Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka socialne medicine, predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Kadar ne zmoremo več, brez zadrege povejmo

"Čas, v katerem živimo, vse bolj doživljamo kot izredno zahteven, nemiren in nepredvidljiv. V množici zahtev, želja, možnosti in nemoči mnogokrat ne vemo več, kako naprej. Iščemo recepte, nadomestke, nasvete in še kaj. Pa bi bilo včasih dovolj že, če bi se ustavili, prisluhnili sami sebi. Se zmoremo vprašati o svojih resničnih željah in potrebah, pri tem pa odmisliti tiste vrinjene in zapovedane od zunaj, ki so daleč od nas in naših zmožnosti? Ko si dovolimo izraziti resnične želje, lažje najdemo tudi poti do njih – lahko se rodijo energija in sposobnosti, za katere nismo vedeli, da jih imamo. je ob svetovnem dnevu duševnega zdravja še povedala Nuša Konec Juričič.

Ne spreglejte