Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2020,
17.12

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,66

26

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija Koronavirus respirator

Četrtek, 19. 3. 2020, 17.12

4 leta, 1 mesec

Von der Leynova s pomembnim sporočilom za Slovenke in Slovence #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,66

26

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v posebnem nagovoru državljanom Slovenije zagotovila, da bo Evropska komisija storila vse, da jim pomaga v krizi ob izbruhu novega koronavirusa. Kot je poudarila, je treba zdravstveni sektor oskrbeti s potrebno opremo za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom. Komisija je z državami članicami EU organizirala skupno javno nabavo za dihalne ventilatorje in opremo za testiranje. Slovenija bo pogodbo po njenih besedah lahko podpisala v prihodnjih dneh. Aktualno dogajanje v boju z epidemijo koronavirusa spremljajo v oddaji Planet 18, ki jo v živo prenašamo na Siol.net.

UKC Ljubljana
Novice V UKC Ljubljana maske šivajo kar sami #video

"Želim vam ponovno zagotoviti, da vam Evropska komisija stoji ob strani. Naredili bomo vse, da vam pomagamo v tej zdravstveni krizi. Naša prva skrb so ljudje. Zdravstveni sektor moramo oskrbeti s potrebno opremo za zdravljenje z virusom okuženih pacientov," je v zgornjem videoposnetku povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leynova: Slovenija bo lahko pogodbo podpisala v prihodnjih dneh

Kot je povedala, pri Evropski komisiji sodelujejo z industrijo, da bi ta povečala količino zdravstvene opreme, kot so na primer zaščitne maske in respiratorji, hkrati pa se povezujejo tudi s farmacevtsko industrijo za zagotovitev potrebnih zdravil. Ob tem je von der Leynova spomnila, da je Evropska komisija z državami članicami EU organizirala skupno javno nabavo za dihalne ventilatorje in opremo za testiranje. "Slovenija bo lahko pogodbo podpisala v prihodnjih dneh," je zagotovila predsednica Evropske komisije.

Ta virus bomo premagali tako, da bomo delali skupaj, je poudarila Ursula von der Leyen. | Foto: Reuters Ta virus bomo premagali tako, da bomo delali skupaj, je poudarila Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Druga prioriteta Evropske komisije je pomagati ljudem, da se varno vrnejo domov. "Številni Evropejci so obtičali v tujini. Z organiziranimi skupnimi leti jim pomagamo pri vrnitvi domov. Drugi so obtičali na mejah znotraj EU. Sodelujemo z nacionalnimi vladami, da jim bomo omogočili vrnitev domov," je dejala predsednica Evropske komisije.

Koronavirus
Novice V Sloveniji že več kot 300 okuženih, sedem bolnikov v kritičnem stanju #video

"Sloveniji se želim zahvaliti za napore pri zagotavljanju tranzita tovornjakov"

Ob tem je poudarila, da je treba zagotoviti, da se bosta prevoz blaga in pretok osnovnih storitev nemoteno nadaljevala: "V tem kontekstu se želim zahvaliti Sloveniji za napore pri zagotavljanju tranzita tovornjakov. Sodelovanje med sosednjimi državami je ključnega pomena." 

"Obenem delamo vse, kar je v naši moči, za podporo ljudem in podjetjem, ki jih je prizadela kriza. Najavila sem paket ukrepov, s katerimi hočemo obdržati zaposlitev ljudi, finančno podpreti mala in srednja podjetja ter pomagati vsem prizadetim sektorjem gospodarstva. Ta virus bomo premagali tako, da bomo delali skupaj," je še dodala von der Leynova.

Slovenci se vračajo iz Maroka in s Kanarskih otokov

Več Slovencev se danes vrača iz Maroka in s Kanarskih otokov, kjer so obtičali zaradi zapor meja in letalskega prometa zaradi pandemije novega koronavirusa, so povedali na zunanjem ministrstvu (MZZ). V Maroku je za konzularno pomoč pri vrnitvi zaprosilo 16 Slovencev. Vsi so odšli z letalom v Budimpešto. Od tam so slovenske državljane danes v domovino s pomočjo Madžarske peljali z organiziranim prevozom, so povedali na MZZ, kjer jim je akcijo vračanja uspelo izvesti v tesnem sodelovanju z madžarskim zunanjim ministrstvom ter slovenskim veleposlaništvom v Parizu, to je pristojno tudi za Maroko, ter madžarskim veleposlaništvom v Maroku. Zdaj so na slovenski meji v Pincah, kjer jih bodo testirali na novi koronavirus.

Zjutraj ob 6. uri je z letališča v Pragi odpeljal avtobus s slovenskimi potniki, ki so imeli zaradi zaprtih meja težave pri vrnitvi s Kanarskih otokov. Na tem avtobusu je bilo 12 slovenskih državljanov. Ob prihodu na mejni prehod Šentilj so jim opravili teste na novi koronavirus, zdaj pa so že v domovini. MZZ je njihovo vračanje uspešno koordiniral s češkimi kolegi, tesno pa sta sodelovali tudi slovenski veleposlaništvi v Madridu in Pragi.

S Kanarskih otokov je skupina Slovencev v Prago prišla s češkim letalom, na katerem je bilo še 268 Čehov in 68 Slovakov, je na Twitterju objavil slovaški veleposlanik Miroslav Wlachovsky in poudaril, da je šlo za "češko-slovaško-slovensko solidarnost v akciji". Navedel je, da je bilo na letalu tudi 15 Slovencev.

Proti Srbiji pa je z nekaj zamude iz Ljubljane danes odpeljal avtobus s srbskimi državljani, ki se želijo vrniti v svojo domovino. Isti avtobus bo potem iz Beograda v petek pozno popoldne krenil s 17 Slovenci, so še pojasnili na MZZ.

Zunanje ministrstvo je že v začetku tedna pozvalo vse Slovence v tujini, naj se jim javijo in registrirajo, še posebej če potrebujejo pomoč pri vračanju v domovino. Temu pozivu je do danes sledilo 1.100 posameznikov. Skoraj polovica jih je v državah Evropske unije, sledijo Azija, Bližnji vzhod, Rusija, Afrika in Severna Amerika. V današnjem dnevu je bilo visoko število javljanj iz Azije. (STA)
Novice Slovenija žrtev prevare: goljuf nam je obljubljal tri milijone mask #video
Ne spreglejte