Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
6.37

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

Evropska unija Slovenija volilni molk volilna udeležba referendum evropske volitve evropske volitve

Nedelja, 9. 6. 2024, 6.37

1 teden, 1 dan

Do 16. ure skoraj 26-odstotna volilna udeležba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Na današnjih volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament je do 16. ure po podatkih okrajnih volilnih komisij glasovalo 432.651 volivcev, vpisanih v volilni imenik, kar predstavlja 25,61 odstotka vseh volilnih upravičencev, je objavila Državna volilna komisija (DVK). Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je do 16. ure prejela 52 prijav o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 16 zadev, za katere obstaja sum kršitev. Največ, več kot polovica zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih. 

Leta 2019 je na evropskih volitvah do 16. ure glasovalo 18,31 odstotka volilnih upravičencev, leta 2014 pa 16,14 odstotka volilnih upravičencev, so v sporočilu za javnost zapisali v DVK.

Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, 27,49-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, 22,83-odstotna. Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (33,93 odstotka), volilni okraj z najnižjo udeležbo pa Šmarje pri Jelšah (17,30 odstotka).

Med 7. in 19. uro je po Sloveniji odprtih 2981 rednih volišč in 55 t. i. volišč omnia, še 31 volišč so odprli na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah. Volivci med kandidati z 11 list izbirajo devet poslancev v Evropski parlament. Do zaprtja volišč ob 19. uri še vedno velja volilni molk.

Evropske volitve danes poleg Slovenije potekajo še v 20 preostalih članicah unije.

Na ministrstvu za notranje zadeve so samo danes do 16. ure prejeli 34 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, skupaj pa 52. Od tega je bilo za 36 obvestil ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka, inšpektorat pa na podlagi prejetih obvestil obravnava 16 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev.

Največ, več kot polovica, obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih.

Na zadnjih volitvah poslancev v Evropski parlament maja 2019 je dežurna služba prvi dan volilnega molka (sobota) sprejela 18 obvestil, na podlagi katerih je bilo uvedenih šest postopkov o prekršku, kar je enako kot letos.

Dežurna služba prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema na telefonski številki 080 21 13.

Na evropskih volitvah bodo volivci izbirali med 11 kandidatnimi listami. Glasuje se tako, da se na glasovnici obkroži zaporedno številko liste, ob tem lahko volivec odda tudi preferenčni glas, tako da obkroži številko pred imenom in priimkom kandidata.

Na posvetovalnih referendumih bodo volivci prejeli po eno glasovnico za vsako referendumsko vprašanje, ki bodo tudi različne barve. Volivci glasujejo tako, da pri vsakem vprašanju obkrožijo besedo za ali proti.

Na voliščih sta po dva volilna imenika, eden za evropske volitve in eden za referendume, pri čemer se bodo morali volivci v drugega podpisati za vsak referendum posebej. Če želijo glasovati o vsem, se morajo torej skupaj podpisati štirikrat, nato pa prejmejo pet glasovnic – eno za evropske volitve in po eno za vsako referendumsko vprašanje. Te so različne barve: za referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je vijoličasta, za preferenčni glas modra, za rabo konoplje v medicinske namene rumena, za osebno rabo konoplje pa rdeča. 

Že čez dan bodo znani podatki o volilni udeležbi, in sicer bodo do 11. in do 16. ure znani le za evropske volitve, po zaprtju volišč pa tudi za vsak posamezni referendum. Na predčasnem glasovanju od torka do četrtka je svoj glas oddalo 3,7 odstotka volivcev.

Prvi neuradni izidi referendumskega odločanja bodo znani po 21. uri, na izide volitev poslancev v Evropski parlament pa bo treba počakati do 23. ure, ko se zapre zadnje volišče v EU.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 24. maja v volilni imenik za volitve v Evropski parlament vpisanih 1.689.465 volivcev, od tega 1.582.691 za volišča na območju Slovenije in 106.774 v tujini. V imenikih za posvetovalne referendume pa je bil vpisan 1.692.301 volivec, od tega 1.582.621 na območju Slovenije in 109.680 v tujini.

Razlika v številu volilnih upravičencev je posledica specifike evropskih volitev, saj so v slovenske volilne imenike vpisani tudi državljani članic EU, ki so podali zahtevo za glasovanje v Sloveniji, niso pa vpisani državljani Slovenije, ki so podali zahtevo za glasovanje v drugi državi.

Volitve
Novice Doslej prejeli 14 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka
Evropske volitve
Novice Evropske volitve danes v petih članicah, tudi Italiji
Ne spreglejte