Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2020,
9.32

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Natisni članek

SAB DeSUS vlada Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 6. 2. 2020, 9.32

4 leta, 2 meseca

Kociprova: Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Predčasne volitve ali nova vlada? Predsednik republike Borut Pahor nadaljuje posvetovanja z vodji poslanskih skupin o nadaljnjih korakih po padcu Šarčeve vlade. Vodja poslancev SAB Maša Kociper je po pogovorih pri Pahorju dejala, da vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu. Za stranko SAB prvo izbiro v trenutnem položaju predstavljajo predčasne volitve, kot drugo možnost pa vidijo oblikovanje projektne vlade, ki bi po besedah Kociprove preprečila koalicijo pod vodstvom SDS.

Predsednik republike Borut Pahor se je najprej pogovoril z vodjo poslanske skupine narodnih skupnosti Felicejem Žižo. Ta je dejal, da sta oba poslanca narodnih skupnosti pripravljena podpreti morebitnega novega mandatarja: "Če bi se oblikovala nova koalicija oziroma vlada, bi predlagali sporazum, ki smo ga podpisali že z vlado Marjana Šarca, ker je to zelo pomemben dokument za obe narodni skupnosti."

Žiža: Poslanca narodnih manjšin bi podprla novega mandatarja. Video: Planet.


Če do oblikovanja nove vlade ne bi prišlo, sta poslanca manjšin pripravljena tudi na predčasne volitve. Žiža je ob tem pojasnil, da omenjena poslanca nočeta biti jeziček na tehtnici pri oblikovanju nove koalicije. Po njegovih besedah so ju iz SDS že kontaktirali, vendar pa na pogovorih še nista bila.

Pahor še ni sprejel odločitve, ali bo predlagal kandidata za mandatarja

Iz predsedniške palače so sporočili, da Pahor po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin še ni sprejel odločitve o tem, ali bo v skladu z ustavo državnemu zboru predlagal kandidata za predsednika vlade. Preden bo sprejel odločitev, Pahor sicer dopušča tudi drug krog posvetovanj. 30-dnevni rok, v katerem ima predsednik države možnost predlagati mandatarja, se izteče 28. februarja. 
Franc Jurša
Novice Jurša o vladi s SDS: Nočemo odpirati ideoloških tem #video

Kociprova: Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu

Pahor je nato na pogovorih gostil vodjo poslancev SAB Mašo Kociper. Ta je dejala, da je predsedniku države pojasnila, da bodo o nadaljnjih korakih v petek odločali organi stranke. Ob tem je Kociprova poudarila, da prvo možnost za SAB predstavljajo predčasne volitve, drugo možnost pa oblikovanje morebitne projektne vlade, v okviru katere bi poskusili sprejeti spremembe volilne zakonodaje. Kot je pojasnila, ima skupina strank, ki podpira omenjene spremembe, skoraj že zagotovljeno potrebno ustavno večino.

Ko gre za pogovore pri Janši, je Jelinčič ocenil, da prvaku SDS pri nabiranju potrebnih 46 poslanskih glasov za sestavo nove vlade očitno ne kaže dobro. | Foto: STA , Ko gre za pogovore pri Janši, je Jelinčič ocenil, da prvaku SDS pri nabiranju potrebnih 46 poslanskih glasov za sestavo nove vlade očitno ne kaže dobro. Foto: STA ,

Kociprova je v ta namen Pahorju danes tudi predlagala, naj opravi še drugi krog pogovorov. Na vprašanje, ali ne izključuje možnosti, da bi SAB vstopila v vlado pod vodstvom Janeza Janše, je Kociprova odgovorila, da takšna vlada po njihovem mnenju ni v interesu Slovenije: "Za nas vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu, prav zato smo podali iniciativo na stranke, ki so se podpisale pod spremembe volilne zakonodaje, za oblikovanje projektne vlade, ki bi koalicijo pod vodstvom SDS onemogočila."

Iztok Purič
Novice Purič o Bratuškovi: Samozadostna in brez kančka samokritike

Jelinčič: Janši ne kaže dobro

Pahor je na današnjih pogovorih gostil tudi vodjo poslancev DeSUS Franca Juršo in vodjo poslancev SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Medtem ko so v DeSUS pripravljeni tako na predčasne volitve kot na pogovore o novi vladi, je Jelinčič po srečanju s predsednikom, poudaril, da se Pahor strinja s spremembami volilnega sistema, vendar pa bo potrebno dobiti še 60. glas. "Morda se bodo v DeSUS spametovali in dali enega ali dva glasova," je dejal Jelinčič, ki je prav tako naklonjen omenjenim spremembam. 

Ko gre za pogovore pri Janši, je Jelinčič ocenil, da prvaku SDS pri nabiranju potrebnih 46 poslanskih glasov za sestavo nove vlade očitno ne kaže dobro. Ob tem je ponovil, da se srečanja pri predsedniku SDS v petek ne bo udeležil: "Eni imamo ponos, eni pa ga nimajo." S srečanjem z Jelinčičem je Pahor po poročanju STA končal prvi krog posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin.

Ne spreglejte