Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2020,
11.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

29

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek DeSUS Aleksandra Pivec

Četrtek, 6. 2. 2020, 11.00

4 leta, 2 meseca

Jurša o vladi s SDS: Nočemo odpirati ideoloških tem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

29

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po pogovorih pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal, da se stranka DeSUS pripravlja na predčasne volitve, vendar pa ne zavrača pogovorov o novi koaliciji. Glede morebitnega vstopa v vlado pod vodstvom SDS je dejal, da je za DeSUS ključnega pomena tudi to, da ne bi prišlo do odpiranja ideoloških tem. Na vprašanje, kateri ministrski položaji bi stranko zanimali v novi vladi, je Jurša odgovoril, da sta to verjetno področji zdravstva in socialnih zadev.

Po opravljenih pogovorih s predsednikom republike Borutom Pahorjem je vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ponovil že znano stališče, da se DeSUS pripravlja na predčasne volitve, hkrati pa ne zavrača pogovorov o morebitni novi koaliciji. Kot je poudaril, so Pahorju predlagali, da opravi še drugi krog posvetovanj s strankami, zdaj pa že pričakujejo petkovo srečanje s predsednikom SDS Janezom Janšo.

Maša Kociper
Novice Kociprova: Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu #video

Jurša: DeSUS ne bo pristal na odpiranje ideoloških tem

"Kako bo stvar tam stekla, je težko predvideti. Če bi se odločili za sodelovanje z njimi, je za nas vsekakor ključnega pomena, da izpeljemo del svojega programa in da se ne odpirajo ideološke teme. Če bo ta zadeva drugače zastavljena, pri tem ne moremo sodelovati. Če se bodo ideološke teme izključile, bo nekoliko lažje," je pojasnil Jurša.

Na vprašanje, kateri ministrski položaji bi stranko zanimali v novi vladi, je Jurša odgovoril, da sta to verjetno področji zdravstva in socialnih zadev. Na fotografiji predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. | Foto: STA , Na vprašanje, kateri ministrski položaji bi stranko zanimali v novi vladi, je Jurša odgovoril, da sta to verjetno področji zdravstva in socialnih zadev. Na fotografiji predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Foto: STA ,

Pogovori med SDS na eni ter SMC, NSi in DeSUS na drugi strani bodo po njegovih besedah v prvi fazi potekali ločeno, o morebitni združitvi pogovorov pa je za zdaj še prezgodaj govoriti. Na vprašanje, kateri resorji bi v novi koaliciji zanimali stranko, je odgovoril, da glede na januarski kongres stranke sklepa, da sta to področji zdravstva in sociale.

Na vprašanje, ali položaj ministra za zdravje zanima nekdanjega podpredsednika DeSUS Tomaža Gantarja, ki je bil na tem ministrskem položaju že v drugi Janševi vladi, je odgovoril, da z Gantarjem o tem ni govoril. Hkrati je Jurša zanikal špekulacije, da bo kateri od njihovih poslancev prestopil v kakšno drugo poslansko skupino.

Pahor še ni sprejel odločitve, ali bo predlagal kandidata za mandatarja

Iz predsedniške palače so sporočili, da Pahor po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin še ni sprejel odločitve o tem, ali bo v skladu z ustavo državnemu zboru predlagal kandidata za predsednika vlade. Preden bo sprejel odločitev, Pahor sicer dopušča tudi drug krog posvetovanj. 30-dnevni rok, v katerem ima predsednik države možnost predlagati mandatarja, se izteče 28. februarja.
Novice Pivčeva pri Toninu: Ne gre za združevanje pred pogovori z Janšo #video

Pivčeva je bila pri Toninu in Bratuškovi

Še pred pogovorom s Pahorjem je Jurša v izjavi pojasnil ozadje včerajšnjega pogovora med Pivčevo in prvakom NSi Matejem Toninom: "Naša predsednica je bila na kavi pri gospodu Toninu. Kaj sta govorila za zaprtimi vrati, mi ni povedala. Ko bo priložnost, bom verjetno dobil tudi to informacijo."

Na vprašanje, ali je šlo pri tem pogovoru za dogovarjanje o skupnih pogajalskih izhodiščih glede oblikovanja nove vlade pod vodstvom SDS, je odgovoril, da je vsakršno povezovanje in dogovarjanje o tem, kaj stranke povezuje, koristno: "Tu ne gre za merjenje moči. Bolj gre za to, kakšne programe imamo in kakšen program bi, če bi sploh prišlo do te koalicije, lahko izpeljali."

Pogovori med strankami: kdo bi šel s kom v koalicijo? Video: Planet.


Predstavniki DeSUS na čelu s Pivčevo so se včeraj udeležili tudi pogovorov o oblikovanju projektne koalicije pri predsednici SAB Alenki Bratušek. "Pogovarjali smo se o vseh odprtih vprašanjih, ki so nastala po odstopu predsednika vlade, tudi glede predčasnih volitev, sklepanja novih koalicijskih zavezništev in pa seveda predloga, ki so ga podali v stranki SAB," je dejal Jurša.

Kot je danes pojasnila vodja poslancev SAB Maša Kociper, so se v SAB v sredo glede njihove pobude oblikovanja projektne vlade, ki bi izpeljala spremembe volilne zakonodaje, pogovarjali s predstavniki DeSUS in SD. Danes dopoldne se bodo po njenih besedah sestali še s predstavniki NSi, v prihodnjem tednu s SMC, medtem ko so v LMŠ že napovedali, da se omenjenih pogovorov ne bodo udeležili.

Ne spreglejte