Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
16.17

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

javno zdravstvo ZZZS

Petek, 30. 8. 2013, 16.17

1 leto, 3 mesece

Vojniška psihiatrija pred bankrotom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub krizi so do lani vse psihiatrične bolnišnice poslovale dobro in pogosto z dobičkom. Zakaj je torej Psihiatrična bolnišnica Vojnik v prvem polletju med štirimi bolnišnicami z največ izgube?

Na ministrstvu za zdravje so predstavili podatke o tem, da bo 18 slovenskih bolnišnic do konca leta pridelalo 11,5 milijona izgube. Pri tem preseneča podatek, da je med štirimi bolnišnicami, ki so v prvi polovici leta ustvarile najvišjo izgubo, tudi Psihiatrična bolnišnica Vojnik. Ta bolnišnica je ne glede na občasne notranje razprtije imela od nekdaj dovolj bolnikov, število ljudi, ki potrebujejo svetovalno strokovno pomoč, pa se v krizi načeloma po vsej državi povečuje.

Prvi razlog: znižanje cen psihiatričnih storitev za 10 odstotkov Kot je pojasnil Egidij Čretnik, namestnik v. d. direktorice PB Vojnik, so razlogi za prikazano izgubo psihiatrične bolnišnice Vojnik v resnici drugje. "Glavni razlog je v 10-odstotnem znižanju cen storitev na področju psihiatrije konec lanskega leta. Cene storitev je ZZZS sicer znižal tudi vsem drugim bolnišnicam, a le za 4‒5 odstotkov. Pri psihiatričnih storitvah so se znižale najbolj; verjetno zato, ker je šlo komu v nos, da kljub recesiji do konca preteklega leta niti ena psihiatrična bolnišnica v Sloveniji ni ustvarjala izgube," pravi Egidij Čretnik.

Drugi razlog: nekoliko manj bolnikov v prvi polovici leta Drugi razlog za izgubo je po njegovi oceni nekoliko manjši fizični obseg dela v hospitalnem delu bolnišnice oziroma nekoliko manj hospitaliziranih bolnikov v prvi polovici leta.

V PB Vojnik so pravkar končali tudi veliko investicijo, gradnjo dodatnega oddelka, v katerega začenjajo seliti bolnike, ki so bili doslej v dislocirani enoti v Ravnah pri Šoštanju. Ta naložba po njegovih besedah sicer ni vplivala na letošnjo izgubo, saj je bila načrtovana že dolgo vnaprej, sredstva pa so črpali iz dobičkov oziroma amortizacije prejšnjih let.

"Po eni strani so se nam prihodki v prvi polovici letošnjega leta znižali za 420.000 evrov, po drugi strani pa so bili tudi odhodki manjši za 224.000 evrov, tudi zaradi racionalizacije. Če se ne bi cene psihiatričnih storitev konec lanskega leta tako drastično znižale, bi torej tudi letos poslovali vsaj s pozitivno ničlo, saj je finančni tok načeloma pozitiven."

Kot je še povedal Egidij Čretnik, v PB Vojnik načrtujejo, da bo izguba do konca leta precej manjša. "Računamo, da se bo položaj izboljšal in da ne bomo potrebovali posojil ter da bomo lahko finančni rezultat izboljšali z lastnim delom in sredstvi."

PB Vojnik je ena od redkih izgubarskih bolnišnic, ki ministrstva za zdravje ni zaprosila za posojilo iz državne blagajne.

Glede na to, da se v obdobju krize precej povečuje ambulantna oskrba, takoj ob koncu dopustov pa pričakujejo precej več hospitaliziranih bolnikov, se na vojniški psihiatriji niti najmanj ne bojijo, da bi zaradi slabših rezultatov v prvi polovici letošnjega leta bankrotirali.

Ne spreglejte