Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2016,
16.10

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sindikat vojakov Slovenije Ministrstvo za obrambo Gvido Novak Andreja Katič

Sreda, 3. 2. 2016, 16.10

3 leta, 10 mesecev

Vojaki zaradi neizplačevanja dodatka po pravico na sodišče (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Sindikatu vojakov Slovenije so v imenu več kot 150 pripadnikov SV vložili tožbe za izplačilo dodatka za delo prek polnega delovnega časa.

Policistom ja, vojakom pa ne Ministrstvo za obrambo (Mors) ne želi izplačevati omenjenih dodatkov kljub sodbi vrhovnega sodišča, da je tak dodatek treba izplačati v primeru, ko so ure prenesene iz enega v drugo referenčno obdobje, je na novinarski konferenci pred vložitvijo tožb na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani dejal predsednik sindikata Gvido Novak.

V tem primeru gre dejansko za nadure, ki bi jih lahko tudi izplačali, kadar pa se koristijo, je treba izplačati omenjeni dodatek v višini 30 odstotkov, je pojasnil.

Obenem je poudaril, da so po sodbi vrhovnega sodišča ta dodatek za zadnjih pet let brez ugovarjanja izplačali vsem policistom, na Morsu pa te sodbe ne priznavajo, čeprav so predpisi za policiste in vojake na tem področju popolnoma enaki.

Prepričani so, da bodo s tožbami uspešni Kot je spomnil, so vojakom z ukazi odrejali koriščenje ur in način njihovega obračunavanja, proti ukazom pa pripadniki Slovenske vojske (SV) nimajo nobenega pravnega varstva.

Mors tako po Novakovih besedah na neki način varčuje s politiko čakanja, koliko pripadnikov Slovenske vojske (SV) bo šlo v tožbo, po drugi strani pa ustvarja dodatne stroške s pravdnimi postopki in stroški odvetnika.

"Nihče pa ne gleda na to, kako to vpliva na moralo zaposlenih v Slovenski vojski. To se odraža v odhodih iz Slovenske vojske in zelo slabem zanimanju za zaposlitev v njej," je prepričan sindikalist.

"V sindikatu smo trdno prepričani, da bomo s temi tožbami uspešni, ker je sodna praksa popolnoma jasna," je dejal Novak, ki meni, da bi lahko bila odločitev sodišča znana v letu ali letu in pol.

"Minister mora imeti nedvodumno pravno podlago" Ministrica za obrambo Andreja Katič pa je glede tožb vojakov na današnji novinarski konferenci po seji vlade dejala, da se ministrstvo sooča z vrsto nerešenih vprašanj iz preteklosti, kot sta recimo določitev počitka na mednarodnih operacijah in misijah ter neizplačevanje dela prek rednega delovnega časa.

Obenem je pojasnila, da so že odredili izplačevanje dodatka za delo prek polnega delovnega časa, odkar je SV aktivirana tudi pri reševanju migrantske krize in v primerih, v katerih je jasno, da zaposleni ne bodo mogli izkoristiti ur.

V primeru danes vloženih tožb gre po njenih besedah za druga referenčna obdobja, za katera pa morajo dobiti dokončno rešitev na sodišču. "Minister mora imeti nedvoumno pravno podlago in tukaj so mnenja od primera do primera različna, zato preprosto čakamo na odločitve," je dejala in dodala, da podrobneje primera še ne pozna.

Ne spreglejte