SiolNET. Novice Slovenija
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodušek oproščen obtožb o poskusu izsiljevanja

1,13

termometer

Vladimir Vodušek | Vladimir Vodušek, za katerim je več kot 30-letna novinarska kariera, je ves čas postopka krivdo o poskusu izsiljevanja zavračal. | Foto: STA
Vladimir Vodušek, za katerim je več kot 30-letna novinarska kariera, je ves čas postopka krivdo o poskusu izsiljevanja zavračal. Foto: STA

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je v ponovljenem sojenju novinarju Vladimirju Vodušku danes izreklo oprostilno sodbo, saj ni ugotovilo, da bi mu bilo v postopku pred sodiščem dokazano, da je sredi leta 2012 izvedel kaznivo dejanje poskusa izsiljevanja takratnega direktorja Uniorja Gorazda Korošca. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Obtožnica je Vladimirja Voduška bremenila, da je junija 2012 skupaj s Stanislavom Gabercem zato, da bi drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, prek direktorja Uniorjevega hčerinskega podjetja Rhydcon Vinka Stiplovška poskušal s pridobljenimi obremenilnimi dokumenti izsiljevati takratnega direktorja Uniorja Gorazda Korošca.

V zameno, da ne objavi obremenjujočih dokumentov – ti so sicer po julija 2012 podanih samoprijavah pozneje privedli do obsodb in pogojnih zapornih kazni za Korošca in Stiplovška – naj bi Vodušek po navedbah tožilstva zahteval protipravno premoženjsko korist, ki jo je želel pridobiti za Gaberca, Voduškovo podjetje Info TV in za vir, ki je priskrbel dokumente o spornem ravnanju vodstva Uniorja in Rhydcona.

Slovenjgraško sodišče tem očitkom v ponovljenem sojenju ni pritrdilo. Sodnica Marjeta Vezonik je v danes izrečeni oprostilni sodbi in obrazložitvi sodbe med drugim dejala, da tričlanski senat po izvedenem obsežnem dokaznem postopku in posvetu ni ugotovil obstoja kaznivega dejanja. Sodišče med drugim ugotavlja, da ni dokazov, da je s strani Voduška šlo za izrečene grožnje, prav tako ni dokazov, da bi domnevna grožnja povzročila pri oškodovancu Korošcu kakšne posledice.

Desetletje sojenja ga je finančno in čustveno izčrpalo

Vodušek, za katerim je več kot 30-letna novinarska kariera, je ves čas postopka krivdo o poskusu izsiljevanja zavračal. Ob današnjem izreku oprostilne sodbe so ga preplavila čustva, po izreku je dejal, da je vesel, da je po desetih letih konec agonije. Meni, da je v tem primeru šlo za značilno strateško tožbo oziroma tako imenovano slapp tožbo proti njemu kot novinarju. "Jaz sem bil na sodišču zaradi tega, ker sem nekoga poklical in ga vprašal, ali držijo navedbe v dokumentih. To je vse," je ponovil v izjavi za medije in dodal, da ga je desetletje sojenja finančno in čustveno izčrpalo, zato tudi težko reče, da je danes zelo vesel.

Tožilstvo pa se z oprostilno sodbo ne strinja in je že napovedalo pritožbo. "Gre za popolni preobrat v zadevi," je po izreku sodbe za medije dejala okrožna državna tožilka Natalija Pogorevc Mlakar, ki je za Voduška zahtevala eno leto in štiri mesece zaporne kazni.

V tej zadevi je sicer slovenjgraško sodišče Vodušku septembra 2018 izreklo obsodilno sodbo, a je po pritožbi višje sodišče sodbo razveljavilo in sojenje vrnilo na prvo stopnjo pred nov senat.

Stroški sodnega postopka bodo šli v breme proračuna, Korošca pa je sodišče z njegovim premoženjskopravnim zahtevkom napotilo na pravdo, je v danes izrečeni sodbi še povedala sodnica Vezonikova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin