SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodja specializiranega tožilstva Furlan namerava svoje delo opravljati še naprej

1

termometer

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan sprejema ugotovitve nadzora v primeru Hilde Tovšak. V odzivu je poudaril, da je pregled pokazal, da je deloval strokovno in ažurno.

Glede na ugotovitve in dejstvo, da uživa podporo sodelavcev in vodstva, bo svoje delo opravljal še naprej. Mora pa še počakati na izdelavo ocene tožilske službe.

Strokovno tvegana odločitev Nadzor nad specializiranim državnim tožilstvom v primeru Hilde Tovšak je pokazal, da je bila obtožnica vložena preuranjeno ter da bi moral Furlan ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja opozoriti na predolg pripor Tovšakove, je v sredo sporočil generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Za Furlana bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe.

Kot pojasnjuje Fišer, se je tožilec odločil za vložitev obtožnice, čeprav preiskava še ni bila končana, ko se je zavedel, da utegne obdolženka, če pride na prostost, pobegniti. "To štejem za strokovno tvegano odločitev," je poudaril Fišer. Tako je bila obtožnica po njegovih besedah preuranjena in tvegana, ne pa prepozna. Obenem pa generalni državni tožilec poudarja, da je najmanj nekorektno Furlanu očitati, da je do izginotja Tovšakove prišlo zaradi njegovega napačnega ravnanja.

Furlan pa je pojasnil, da poročilo kaže, "da je vlagal nadpovprečni delovni napor za pridobitev podatkov, ki bi podprli obtožno tezo in s tem omogočili odreditev in vzdrževanje pripora za obdolženo Tovšakovo". V okviru nadzora pa je bila po njegovem mnenju ugotovljena le manj pomembna napaka, njene posledice pa da niso v vzročni zvezi z ravnanjem Hilde Tovšak.

Pličanič pozdravlja samokritičnost tožilstva Minister za pravosodje Senko Pličanič pozdravlja samokritičnost tožilstva, pripravljenost na spremembe in popravljalne ukrepe. "Tožilstvo je prevzelo odgovornost za napake, zato bo po napovedih sprejelo ukrepe, da do podobnih zapletov ne bo več prihajalo," je dejal Pličanič na novinarski konferenci po današnji seji vlade. Kot je še pojasnil, se po vseh prejetih ugotovitvah počasi kaže jasna slika, katere napake so se zgodile, tako na sodni kot na tožilski strani. Bistveno se mu zdi, da bosta oba sistema tudi ukrepala.

Pličaniča veseli tudi Fišerjeva podpora za oblikovanje posebne ekspertne skupine, ki bo podala neodvisno strokovno mnenje, kaj vse je šlo narobe v primeru Hilde Tovšak in kateri ukrepi so potrebni, da se kaj takega ne bi ponovilo nikoli več.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin