Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
8. 4. 2014,
8.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jan Škoberne Igor Lukšič

Torek, 8. 4. 2014, 8.50

5 let, 8 mesecev

Vodja podmladka SD vpleten v seksistični incident

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Junija 2012 naj bi bil vidni član podmladka SD Jan Škoberne na poletnem kampu žaljiv do žensk in istospolno usmerjenih. Le dva meseca kasneje je postal predsednik strankinega podmladka.

Proti koncu avgusta 2012 so predsednika SD Igorja Lukšiča organizatorji Poletnega kampa evropske socialistične in socialdemokratske mladine (danes YES, Young European Socialist) v Savudriji obvestili o domnevnem seksističnem obnašanju in spolnem nadlegovanju aktivnega člana podmladka SD, Mladega foruma, Jana Škoberneta na poletnem kampu, poroča Večer.

Podmladek SD je izvajal Das Experiment Škoberne je namreč skupaj s kolegoma Jernejem Štromajerjem in Davidom Delakordo, kot pišejo organizatorji, prizorišče poletnega kampa polepil s plakati in z njimi vabil moške udeležence na "sestanek heteroseksualnih, pivskih in mesojedih moških", ki naj bi bil protiutež "dogmatično feminističnemu gibanju", kar je po njihovem prepričanju postalo gibanje Evropske socialistične mladine. Škoberne je bil, kot trdijo organizatorji, žaljiv tudi do istospolno usmerjenih udeležencev kampa, žensk in vegetarijancev. Škoberne pojasnjuje, da je nadzorni organ Mladega foruma ugotovil, da je šlo pri takratnih dogodkih za manipulacijo, ki je bila namenjena predkongresnemu boju znotraj Mladega foruma, in da je bila akcija, "s katero so želeli pokazati nujnost inkluzivnosti z metodo obratnega dokaza, kot denimo Das Experiment ali die Welle", zlorabljena za predvolilni namen.

"Kaj je kdo komu rekel, je osebna zgodba, ne politična" Le dva meseca po incidentu je bil Škoberne na kongresu strankinega podmladka izvoljen na funkcijo predsednika Mladega foruma, pozneje pa je postal celo svetovalec ministra za izobraževanje Jerneja Pikala.

Predsednik SD Igor Lukšič je prepričan, da je pismo, ki je pricurljalo v javnost, poleno pod noge njihovih nasprotnikov. "Previsok odstotek imamo in tik pred volitvami smo," je rekel. "Mi smo to zadevo rešili takrat. Šlo je za nesporazum. Mladi forum in ECOSY – zdaj so se preimenovali – zdaj dobro sodelujejo. To je pomembno. Kaj je kdo komu rekel, je osebna zgodba, ne politična. Za nas kot politično organizacijo je pomembno samo to, da oni dobro sodelujejo," je zatrdil za Večer.

Ne spreglejte