Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2017,
15.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

10

Natisni članek

arbitraža vlada Arbitražni sporazum

Četrtek, 29. 6. 2017, 15.38

6 let, 7 mesecev

"Odločitev je izjemnega pomena za Slovenijo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

10

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

"Sodba je obsežna in kompleksna, v prihodnjih dneh jo bomo preučili. Odločitev je izjemnega pomena za Slovenijo," je po sodbi arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško povedal slovenski premier Miro Cerar. Poudaril je, da gre za dokončno in pravno zavezujočo sodbo za obe državi.

Ključne odločitve o meji

  • V Sloveniji ostalo: Mirišče, Žumberak, Tomšičeve parcele
  • Hrvaška je dobila: Trdinov vrh, levi breg Dragonje
  • Sodišče je Sloveniji prisodilo približno tri četrtine Piranskega zaliva. Določilo je tudi stično območje, ki bo Sloveniji omogočilo svobodno komunikacijo med teritorialnim morjem in mednarodnimi vodami.

Neodvisno od odločitve arbitražnega sodišča oz. dialoga o njeni implementaciji bo Slovenija nadaljevala dobro sodelovanje s Hrvaško na vseh področjih. Ne bo storila ničesar, kar bi poslabšalo medsebojne odnose na ravni držav in njunih državljanov, je dejal Cerar.

Kot je poudaril, bodo čim prej slovenskim državljanom pojasnili vsebino sodbe. Nekateri ministri so tako že danes šli ob mejo, pa tudi sam jim bo pojasnjeval razsežnosti odločbe.

Eden naslednjih korakov bo postopno spreminjanje zakonov in drugih pravnih aktov, ki bodo omogočili uresničitev sodbe. Slovenija s tem krepi ugled države, ki spoštuje mednarodno pravo, je dodal.

Vlada je dobro pripravljena

Po njegovih besedah je vlada dobro pripravljena na uresničevanje sodbe. Pri tem bodo njena vodila postopnost, legalnost, sorazmernost in potrpežljivost.

Napovedal je, da bodo v prihodnjih dneh podrobneje pojasnili, kaj prinaša razsodba.

Dodal je še, da si bo kot predsednik vlade po vseh močeh prizadeval, da pri spoštovanju in izvršitvi arbitražne sodbe "vzpostavimo dialog in najdemo skupni jezik s predstavniki Republike Hrvaške in sicer v korist naših nadaljnjih dobrososedskih odnosov in v korist vseh naših ljudi in prihodnjih generacij, ki jih moramo razbremeniti bremena tega doslej nerešenega mejnega vprašanja," je dejal.

Pahor: Arbitraža se je izkazala za najboljšo možno rešitev

Arbitraža se je izkazala za najboljšo možno rešitev mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško, je po današnji objavi razsodbe arbitražnega sodišča o meji dejal predsednik republike Borut Pahor.

"Hrvaška odklonitev upoštevanja arbitražnega sporazuma je ne odvezuje od uveljavitve sodbe," je odločitev komentiral Pahor.

"Današnja odločba potrjuje, da je Slovenija pomorska država. Arbitražno sodišče izpolnilo svoj mandat," je iz Haaga sporočil zunanji minister Karl Erjavec.

 

Vladni predstavniki na ključnih mejnih območjih

Vladni predstavniki so bili popoldne na ključnih mejnih območjih, kjer so se skupaj z župani in načelniki upravnih enot pogovorili s prebivalci območij, ki so bila predmet arbitraže.

Občino Piran sta obiskala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic, občino Metlika sta obiskala minister za javno upravo Boris Koprivnikar in generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič.

Občino Lendava sta obiskala minister za pravosodje Goran Klemenčič ter državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Erik Kopač.


Kako odločitev arbitražnega sodišča komentirajo domačini, slovenska in hrvaška politika #vŽivo

Družbena omrežja: Šampanjec in slovenska zastava

Kdo v Sloveniji je največ zaslužil na račun arbitraže?


Ne spreglejte