Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izbrisani vlada

Četrtek, 28. 7. 2011, 17.59

8 let

Vladna delovna skupina bo pripravila predloge za celovito ureditev problematike izbrisanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada se je seznanila s prvim poročilom delovne skupine za celovito obravnavo problematike izbrisanih.

Delovno skupino je vlada ustanovila novembra lani, in sicer zato, da opredeli in pripravi politiko ukrepov za ponovno integracijo izbrisanih v družbo, vključno s povrnitvijo vseh njihovih pravic, je zapisano v vladnem gradivu. Okviren pregled V prvem poročevalskem obdobju je skupina opravila okviren pregled in oceno trenutnega stanja reševanja problematike izbrisanih na posameznih področjih. Obravnavala je posamezne vsebinske sklope, kot so ureditev nastanitve izbrisanih, lastniški certifikati, zdravstveno varstvo, vključevanje na trg dela in reševanje socialne problematike izbrisanih s proučitvijo možnosti vključevanja nevladnih organizacij in lokalnih skupnosti. Nekaterih pravic za nazaj ne morejo uveljavljati Kot je zapisano v poročilu, je skupni imenovalec ugotovljenega stanja, da pravic z omenjenih področji na podlagi obstoječe in veljavne zakonodaje izbrisani ne morejo uveljavljati.

V naslednjem poročevalskem obdobju se bo zato delovna skupina posvetila pripravi okvirnih smernic in možnih predlogov za celovito, sistemsko rešitev problematike izbrisanih. Ob tem bo povabila k sodelovanju predstavnike nevladnih organizacij, ki se s problematiko izbrisanih ukvarjajo daljše časovno obdobje. Ob pripravi smernic bo delovna skupina preučila tudi možnosti in oblike pomoči izbrisanim, ki bi omogočile sistemsko asistenco izbrisanim in njihovim otrokom.

84 prošenj za izdajo dovoljenj za stalno prebivanje Poročilo sicer vključuje tudi statistične podatke glede reševanja prošenj za izdajo dovoljenj za stalno prebivanje po noveli o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji. Do 2. maja je bilo na vseh upravnih enotah evidentiranih 84 prošenj za izdajo posebne odločbe, izdanih pa jih je bilo 63. Zavrnjenih, zavrženih prošenj in ustavljenih postopkov je bilo devet.

Na vseh upravnih enotah je bilo evidentiranih tudi 177 prošenj za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Izdanih je bilo skupaj 63 dovoljenj, nerešenih pa je bilo 83 prošenj za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Poleg tega so upravne enote izdale 27 posebnih odločb po uradni dolžnosti.

Ne spreglejte